Wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku alincia25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alincia25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Dziś otrzymałam pismo z koleji wdkz wezwaniem do zapłaty za nie opłacony mandat, który otrzymałam 6 lat temu i że jestem już w krajowym rejestrze długów. Dodam że wcześniej nie otrzymywał tego typu listu a dziś przyszedł normalnym ekonomicznym listem. Czy w związku z tym sprawa jest przedawniona? I czy powinnam napisać do nich.

Przedawnione (upłynął czas wymagany do uznania roszczenia za przedawnione). Nic nie musisz pisać. Szkoda kasy na znaczek.

amadis napisał:
Przedawnione (upłynął czas wymagany do uznania roszczenia za przedawnione). Nic nie musisz pisać. Szkoda kasy na znaczek.

Ale zgłosili mnie do KRS jak to wycofać?

No zgłosili bo ten dług istnieje. Tylko nie musisz go zapłacić. Jeśli jednak zechcesz - znikniesz z KRD.

Syphar napisał:
No zgłosili bo ten dług istnieje. Tylko nie musisz go zapłacić. Jeśli jednak zechcesz - znikniesz z KRD.

Jak mogę??

Zapłacić. To jedyne co możesz zrobić. Przedawnienie nie oznacza, że dług nie istnieje, tylko, że nie można go w żaden sposób wyegzekwować w sądzie. Więc nie chcesz - nie płacisz. A oni mogą sobie trzymać Cię w KRD.

Powrót