Wezwanie do zaprzestania czynu nieuczciwej konkurencji

• Autor wątku Autor wątku swider
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swider

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
18 maja 2000 zarejestrowałem domenę "jakaśnazwa.com.pl". nie wiedziałem że domena "jakaśnazwa.pl" była zajęta. (oczywiście jakaśnazwa podana przykładowo)

Sam wymyśliłem tę nazwę. W 2002 zarejestrowałem działalność gospodarczą pod nazwą jakaśnazwa i moje imię i nazwisko. W 2004 zarejestrowałem "jakaśnazwa" jako znak towarowy (słowny) w Urzędzie Patentowym RP.

Miesiąc temu dostałem wezwanie od adwokata "jakaśnazwa spółka z o.o." do zaniechania czynu nieuczciwej konkurencji" w którym twierdzi, że naruszam jej prawa osobiste, bo zarejestrowała się w Rejestrze Handlowym 30 maja 2000, domenę zarejestrowała 16 maja 2000 a ponadto straszy mnie konsekwencjami karnymi z art art. 284 par. 1 kodeksu karnego, art. 24 i 25 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji oraz art. 115, 116 i 117 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Rozmawiałem z prezesem tej spółki telefonicznie i nie chce załatwić sprawy
polubownie - rozumiem że dąży do sporu sądowego. Moje argumenty go nie przekonują, że nic nie naruszam i że sobie nie przeszkadzamy mimo działania w tej samej branży (projektowanie stron internetowych itp) oraz że oni działają w innym regionie Polski a ja w innym (inne województwa), poza tym że to stara sprawa i do tej pory nic się nie działo.

I tutaj mam kilka pytań:
Czy mam odpowiedzieć na to wezwanie?
Czy są jakieś okoliczności, orzecznictwo, na które mógłbym się powołać w
przypadku sprawy sądowej?
Czy zarejestrowany znak towarowy nie chroni wystarczająco moich interesów?
Czy nie nastąpiło już przedawnienie ich żądań?

Dziękuję z góry za pomoc.

Powrót