wezwanie do zaprzestania stosowania klauzul niedozwolonych

• Autor wątku Autor wątku Rebson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Otrzymaliśmy dwa pozwy od Executio iuris. Zapisy regulaminu zostały poprawione, ale poniewczasie. Uznajemy pozew za zasadny, nie ma co tu dyskutować. Co daje odpowiedź na pozew? Czy to ma sens? Czy to ma wpływ na cały proces i zakończenie sprawy? Czy wpływa to na wysokość opłat?

Można zawsze kwestionować nakład pracy pełnomocnika i złożyć wniosek o nieobciążanie kosztami postępowania. /zwłaszcza gdy pozew ma uchybienia merytoryczne/

Czy się mylę?

Im tak. Oni zarabiają pieniądze, a usunięcie klauzul to "produkt uboczny". Abstrahując jednak od strony etycznej działalności takich firm (prezes UOKiK już zresztą zajął stanowisko), że uboczne skutki są bardzo korzystne i nie ukrywam, że bardzo mnie cieszą. Poza tym wielokrotnie kierowałem kierowałem do różnych firm maile z życzliwą informacją, że mają w regulaminach klauzule abuzywne albo z tzw. "szarej listy" z KC. - tylko jedna firm je usunęła i podziękowała, w pozostałych przypadkach głucha cisza i brak reakcji.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich pozwanych przez Pana Bilskiego. Sprawa akatualnie wygląda tak, że wszelkie postepowania w SOKIK są umarzane, a to z tej prostej przyczyny, że POWÓD ZMARŁ..... Pokój jego duszy... a my mamy nauczkę aby lepiej sprawdzać swoje regulaminy i nie pozwalac więcej takim CWANIACZKOM zarabiac na pogrążonych w kryzysie ekonomicznym małym przedsiębiorcom. Szczęśliwi są Ci co poszli z Panem Bilskim na udry i doczekali momentu umorzenia. Widać dość Pechowo Pan mecenas wybral powoda którego pozwy podtrzymal:)

Ja myślę, że on nie wybrał powoda, tylko pozostali sami się wycofali gdy zobaczyli nagonkę w necie...
Panie Tomaszu proszę przyjąć moje kondolencje i wyrazy współczucia (oczywiście nie z powodu umorzenia spraw tylko z powodu utraty osoby bliskiej).

Ostatnią edycję dokonał moderator:
aeczka napisał:
mamy nauczkę aby lepiej sprawdzać swoje regulaminy

... i niech Wam przy tym sprawdzaniu przyświeca myśl, że sami też jesteście konsumentami :)

Ciekawe któremu to z krewkich dyskutantów na tym forum puściły nerwy i postanowił "załatwić" powoda po swojemu ;-) Wyguglałem, że miał tylko 36 lat i nagle zmarł... Czy to zbieg okoliczności czy miał zbyt wielu wrogów?

cedwah napisał:
... i niech Wam przy tym sprawdzaniu przyświeca myśl, że sami też jesteście konsumentami :)

tylko co ma jedno do drugiego. Klauzule usuną a będzie jak było z klauzulami. Nieświadomości niektórych sprzedawców nie da się zmienić. Ostatnio próbowałem w dużej firmie (u producenta) kupić jako osoba prywatna ... powiedzmy "coś", była tylko możliwość wpłaty na konto. Jak zapytałem gościa czy wie, ze to niezgodne z przepisami to się śmiał i powiedział ze on tak sprzedaje i już. Poza tym jego regulamin to istna stajnia Augiasza ze 20 klauzul niedozwolonych. I wiesz co mi powiedział ... przecież prawnik 3 miesiące temu sprawdzał mu regulamin. Ha ha ha to za mało.

aeczka napisał:
Witam wszystkich pozwanych przez Pana Bilskiego. Sprawa akatualnie wygląda tak, że wszelkie postepowania w SOKIK są umarzane, a to z tej prostej przyczyny, że POWÓD ZMARŁ.....

Niezależnie od sporów mam pytanie skąd ta informacja pochodzi? W necie owszem, jest jeden lakoniczny anons, jednak może to być zbieżność nazwisk.
Jeśli to prawda, to wyrazy współczucia składam, jeśli jednak nie, to podanie niesprawdzonej, a szczególnie takiej informacji zakrawa na ponury żart.

Inforamacja ta pochodzi ze 100% pewnego źródła. Bardziej pewnego niż sąd prowadzący nasze sprawy chyba nie ma:).

chyba coś w tym jest, bo właśnie dowiedziałam się po mojej rozprawie (na której nie byłam, jedynie dzwoniłam do sądu), że sprawa została umorzona, czekam na pismo, bo nic więcej nie wiem...

aeczka napisał:
Inforamacja ta pochodzi ze 100% pewnego źródła. Bardziej pewnego niż sąd prowadzący nasze sprawy chyba nie ma:).

To fakt, źródło jak najbardziej wiarygodne. Dziękuję :)

Przepis prawny:
Art.*479(41)* k.p.c.: W sprawach o uznanie postanowień wzorca umowy za niedozwolone sąd nie może wydać wyroku tylko na podstawie uznania powództwa. Niedopuszczalne jest też zawarcie ugody.

Nie wiem czy ktoś już podnosił tę kwestię. Zawarcie ugody z takim stowarzyszeniem należy uznać za niedopuszczalne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót