Wezwanie do ZK, a wyrok łączny.

• Autor wątku Autor wątku psuj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

psuj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie dostałem wezwanie do ZK celem odbycia kary na 7 stycznia.
Dnia 9 stycznia mam posiedzenie w przedmiocie wydania wyroku łacznego w skład którego wchodzi wyrok za który mam się stawić do ZK.
Mam pytanie jeżeli nie stawię się się 7 stycznia, a 9 otrzymam wyrok łaczny(o którego odroczenie starałbym się) czy to coś zmieni. Tzn czy po wydaniu wyroku łącznego tamten straci moc i nie wydadzą nakazu doprowadzenia mnie i będe mógł swobodnie starać się o odroczenie wykonania wyroku łącznego.

Pozdrawiam

Rozprawa w przedmiocie wyroku łącznego nie wstrzymuje moim zdaniem obowiązku Twojego stawiennictwa w ZK. Zresztą nawet złożenie wniosku o odroczenie wykonania kary nie gwarantuje tego, że nie zostaniesz doprowadzony do ZK.

Jeżeli nie stawisz się 7 stycznia to sąd zgodnie z art. 79 § 2 k.k.w. poleci doprowadzić Cię do zk.

Nikt po Ciebie 9 stycznia nie przyjdzie . Wystawienie nakazu doprowadzenia trwa zazwyczaj dłużej niż 2 dni . Spokojnie poczekaj na posiedzenie w przedmiocie odroczenia , bo jak stawisz się do ZK to Twój wniosek 9 stycznia będzie umorzony.
U mnie jest akurat bardzo liberalny sąd , który sam , z urzędu, wstrzymuje wykonanie kary do czasu rozpatrzenia wniosku.

Tak ale ja mam 9 stycznia posiedzenie o wyrok łączny. A nie o odroczenie.

Więc stało się pomyliłem troszkę daty:) Dziś 7.01 dostałem wyrok łączny za 2 wyroki. Jednakże miałem się stawić o 10 rano do odbycia 1 z nich. Jak mam rozumieć, że jeżeli wyrok łaczny się uprawomocni wezwanie nie bedzie ważne w myśl art.

Art. 576. § 1. Z chwilą uprawomocnienia się wyroku łącznego, wyroki podlegające połączeniu nie ulegają wykonaniu w zakresie objętym wyrokiem łącznym.

Wyrok uprawomocni się za 2 tygodnie więc co teraz robić?
Proszę o pomoc.

Czy kara w wyroku łącznym jest bezwzględna czy w zawieszeniu?

Powrót