D
daniel40
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
Witam. Otrzymałem wezwanie do zwrotu dotacji z PUP.
Najprościej będzie jak przytoczę treść:
PUP-owi chodzi głównie o: "nie składania w tym okresie wniosku o zawieszenie jej wykonywania".
Działalność była prowadzona od 1.04.2017 do 1.04.2018 (zachowany wymóg 12 miesięcy)
Przyznaję się bez bicia że tego zapisu nie zauważyłem przed zawieszeniem. Złożyłem wniosek o zawieszenie do CEIDG dnia 28.03.2018 z datą rozpoczęcia zawieszenia od 1.04.2018.
Chciałem uniknąć płacenia składek za kolejny miesiąc. Nie wiedziałem wtedy o tym zapisie, wiedziałem tyle że trzeba prowadzić 12 miesięcy dlatego podałem datę we wniosku 1.04.2018.
Z jednej strony czuje się winny ponieważ przez głupie niedopatrzenie mam teraz widmo zwrotu dotacji. Z drugiej strony spełniłem warunek prowadzenia działalności przez 12 miesięcy.
Czy mam jakieś szanse przed sądem?
Najprościej będzie jak przytoczę treść:
Z uwagi na fakt, że nie prowadził Pan działalności gosp. przez okres co najmniej 12 miesięcy i złożył Pan wniosek o zawieszenie jej wykonywania wypowiadam z dniem dzisiejszym umowę xxx/xxx o przyznanie bezrobotnemu jednorazowo środków z Funduszu Pracy na podjęcie działalności gospodarczej na podstawie § 4 ust. 1,2 w związku z § 3 ust. 1 umowy.
§ 31. Bezrobotny zobowiązuje się do prowadzenia działalności przez okres co najmniej 12 miesięcy oraz nie składania w tym okresie wniosku o zawieszenie jej wykonywania; do okresu prowadzenia działalności gospodarczej zalicza się przerwy w jej prowadzeniu z powodu choroby lub korzystania ze świadczenia rehabilitacyjnego.
§ 41. W przypadku wykorzystania otrzymanego dofinansowania niezgodnie z przeznaczeniem, nie rozpoczęcia działalności gospodarczej lub prowadzenia działalności gospodarczej przez okres krótszy niż 12 miesięcy, podjęcia zatrudnienia lub zawieszenia prowadzenia działalności gospodarczej w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej, złożenia w umowie lub we wniosku, o którym mowa w 1, ust.1, lub dołączenia do wniosku niezgodnych z prawdą oświadczeń, zaświadczeń lub informacji oraz naruszenia wszelkich innych warunków niniejszej umowy z zastrzeżeniem ust. 3 niniejszego paragrafu oraz 2 ust. 6 i 7 niniejszej umowy, starosta wypowiada umowę w trybie natychmiastowym.
2. Natychmiastowe rozwiązanie umowy skutkuje koniecznością zwrotu w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty dofinansowania, o których mowa w s 1 w pełnej wysokości przez Bezrobotnego wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia otrzymania dofinansowania do czego Bezrobotny się zobowiązuje, z zastrzeżeniem ust. 3.
PUP-owi chodzi głównie o: "nie składania w tym okresie wniosku o zawieszenie jej wykonywania".
Działalność była prowadzona od 1.04.2017 do 1.04.2018 (zachowany wymóg 12 miesięcy)
Przyznaję się bez bicia że tego zapisu nie zauważyłem przed zawieszeniem. Złożyłem wniosek o zawieszenie do CEIDG dnia 28.03.2018 z datą rozpoczęcia zawieszenia od 1.04.2018.
Chciałem uniknąć płacenia składek za kolejny miesiąc. Nie wiedziałem wtedy o tym zapisie, wiedziałem tyle że trzeba prowadzić 12 miesięcy dlatego podałem datę we wniosku 1.04.2018.
Z jednej strony czuje się winny ponieważ przez głupie niedopatrzenie mam teraz widmo zwrotu dotacji. Z drugiej strony spełniłem warunek prowadzenia działalności przez 12 miesięcy.
Czy mam jakieś szanse przed sądem?
Ostatnia edycja: