Wezwanie jako świadek

• Autor wątku Autor wątku PusioOkrusio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

PusioOkrusio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, wczoraj dostałem wezwanie na policje jako świadek w sprawie dotyczącej art.116 (prawo autorskie).
Wcześniej dostałem dwa listy z tej "kancelarii" tzn. firmy lex superior. Myślicie, że przesłuchanie może być z tym związane. Żadnych polskich filmów nie ściągałem. tzn "Wkreceni" itd. Dosyć często pobieram muzykę i filmy zagraniczne, lecz obejrzę, a następnie usuwam. Myślicie, że jest to coś związane z tą firmą lex superior?
:?

Istnieje kilka możliwych przyczyn takiego wezwania:
1. Programy używane przez właścicieli praw autorskich i ich przedstawicieli do namierzania naruszeń okazują się często niedokładne, więc nie da się wykluczyć zwykłego błędu.
2. Jeżeli pobierasz muzykę to podobno ZAIKS i ZPAV także czasami śledzą bardzo aktywnych użytkowników i zgłaszają ich organom ścigania.
3. Niektóre kancelarie zajmują się także filmami zagranicznymi (np. kancelaria Muraal i filmy "Niezniszczalni 3", "Furia", "Głupi i głupszy bardziej"), czyli może chodzić o jeden z takich przypadków. Zwłaszcza przy filmie "Niezniszczalni 3" kilka osób zostało odwiedzonych przez policję.
4. Być może posiadasz konto w serwisie Chomikuj, na którym udostępnione (lub zachomikowane) zostały utwory do których nie posiadasz praw autorskich.
Raczej na pewno nie chodzi o Lex Superior, gdyż tamto postępowanie zostało umorzone i decyzja o umorzeniu jest już prawomocna.

Oczywiście inni użytkownicy będą Ci wdzięczni za podanie prokuratury prowadzącej postępowanie i filmu o który chodziło.

1.OK
2. Ściąganie muzyki oraz używanie jej na swoim tylko sprzęcie jest przecież legalne (?)
3. Film Furia ściągnąłem chyba 3 miesiące temu, obejrzałem, a potem usunąłem. Nie wiem czy coś znajdą na komputerze.
4. Chomikuj nie uzywam, kiedys mialem, nic nie udostępniałem.
Właśnie dzwoniłem do kolegi z policji mówił, ze prawdopodobnie będą pytać o tą "kancelarię" Lex Superior.
Pytanie, jeżeli przyjdzie sobie 3 niebieskich zaczną sprawdzać, dom. Wezmą powiedzmy laptopy, komputery, lecz ja swój gdzieś wyniosę, nie wezmą go. Beda jakie skutki?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót