wezwanie jako świadka art 305 pwp

• Autor wątku Autor wątku sylvuszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylvuszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, wczoraj dostałam wezwanie w roli świadka dot. art. 305 ust. 1 ustawy Prawo własności przemysłowej.
Czy to oznacza, że nieświadomie kupiłam jakąś podróbkę? Czy przez to mogę być pociągnięta do konsekwencji?
Pierwszy raz będę przesłuchiwana i jestem przerażona, bo nie wiem czego się spodziewać.

Art. 305. 1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Najprawdopodobniej kupiła Pani podróbkę. Proszę się nie martwić, gdyby miano Panią pociągnąć za coś do odpowiedzialności wezwano by w charakterze podejrzanego.

walkerTD napisał:
Art. 305. 1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Najprawdopodobniej kupiła Pani podróbkę. Proszę się nie martwić, gdyby miano Panią pociągnąć za coś do odpowiedzialności wezwano by w charakterze podejrzanego.

Dziękuję.

A jeszcze jedno pytanie- co jeśli odsprzedałam tą rzecz z nieświadomością, że to była podróbka? Ciężko mi nawet powiedzieć co to mogło być, bo często kupuję przez internet a wiadomo, że tam wszystko można znaleźć.

sylvuszka napisał:
A jeszcze jedno pytanie- co jeśli odsprzedałam tą rzecz z nieświadomością, że to była podróbka? ...
Nic. Zgodnie z doktryną za wprowadzenie do obrotu uznaje się pierwszą sprzedaż:
... ustala bowiem w art. 305 ust. 1 odpowiedzialność karną jedynie za wprowadzenie do obrotu towarów oznaczonych podrobionym znakiem towarowym lub oznaczenie towarów takim znakiem w celu wprowadzenia ich do obrotu, nie penalizuje natomiast samego obrotu takimi towarami. ...
UCHWAŁA SN Z DNIA 24 MAJA 2005 R. I KZP 13/05

Dziękuje. Bo jak przeczytałam "art. 305. 1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."
To zrozumiałam, że odsprzedanie również się kwalifikuje.

Kwalifikuje się. w 2007 roku była nowelizacja tego artykułu. Wspomniana uchwała SN pochodzi jeszcze sprzed nowelizacji, kiedy penalizowane było jedynie "wprowadzenie do obrotu". Nie wiem nawet czy ta uchwała nie stała się bodźcem do nowelizacji, bo z tego co pamiętam, wywołała spore niezadowolenie środowisk prawnych.

Ripper napisał:
Kwalifikuje się. w 2007 roku była nowelizacja tego artykułu. ...
Masz rację. Muszę wywalić swoje stare notatki bo wprowadzam w błąd.:ooo:

sylvuszka napisał:
... To zrozumiałam, że odsprzedanie również się kwalifikuje.
Tak jak czujnie zauważył Ripper kwalifikuje się. Przepraszam za zamieszanie.

PS.
Dzięki za czujność.

Ostatnia edycja:
Mam nadzieję, że za jakąś rzecz za 10-20 zł. nie będę musiała płacić grzywny kilkaset złotych, bo jakiś "szanowny'' sprzedawca sprzedał mi dziadostwo a nie oryginał.
Ale dziękuję za odzew!

Jakby ktoś w przyszłości był w podobnej sytuacji:
Okazało się, że zostałam wezwana w sprawie zakupu sprzed dwóch lat. Więcej nie pamiętałam niż pamiętałam, bo to jednak trochę czasu minęło. Na szczęście chodziło o kosmetyki, które zużyłam, nie odsprzedałam. Ta osoba mimo, że napisała, że są to zamienniki, to posługiwała się oryginalną nazwą i logo, czego nie mogła robić.

Powrót