Wezwanie na ćwiczenia rezerwy a opieka nad dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku pmonsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pmonsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć,

chciałbym dowiedzieć cię jak ma się do wezwania na ćwiczenia rezerwy opieka nad dzieckiem do lat 8.
Z informacji, które sam znalazłem wynika, że przypadku opieki nad dzieckiem do 8 roku życia można liczyć na odroczenie niezależnie czy opieka jest sprawowana samodzielnie czy z małżonkiem. Dopiero po ukończeniu 8 roku życia dziecka ten warunek nie jest konieczny i nie można liczyć na odroczenie służby w przypadku, gdy opiekę nad dzieckiem może sprawować inny opiekun.

Tymczasem na infolinii WCR zostałem poinformowany, że w przypadku opieki nad dzieckiem, które nie ukończyło 8 lat, nie mogę liczyć na odroczenie ze względu na fakt, iż opiekę razem ze mną sprawuje małżonka.

Jak to w końcu z tym jest?

W przypadku dzieci do lat 8 nie ma znaczenia czy opieka jest sprawowana samodzielnie, czy wraz z inna osobą. Ustawa nie wprowadza takiego ograniczenia:
art. 5 ust 3 pkt 1
Obowiązkowi służby wojskowej nie podlegają kobiety w ciąży oraz w okresie 6 miesięcy po porodzie, a także osoby:
1) sprawujące opiekę nad dziećmi do lat 8;

Dopiero w przypadku dzieci powyżej 8 roku życia (i pozostałych kategorii osób wymienionych w punkcie 2) zwolnienie przysługuje wyłącznie osobom sprawującym samodzielną opiekę (nie mogącym powierzyć opieki komuś innemu).

No to chyba albo zmieniły się przepisy, albo niezgodnie z prawem WCR nie uwzględniło mojego odwołania (w treści odwołania jasno wskazane było, że pod moją opieką jest dwójka dzieci do lat 8 ).
Pytanie, co z takim fantem teraz? W treści decyzji dot. mojego odwołania ponadto zawarta była informacja, że decyzja jest ostateczna i nie mogę wnieść skargi do sądu administracyjnego.

Wniosek o uchylenie wadliwej decyzji.
Do organu, który ją wydał.
W uzasadnieniu przywołać przytoczony przepis.

Niech się organ głowi, co z faktem zrobi.
Równocześnie przesłałbym kopię wniosku do Szefa CWCR oraz Ministra Obrony.

pmonsky napisał:
Pytanie, co z takim fantem teraz? W treści decyzji dot. mojego odwołania ponadto zawarta była informacja, że decyzja jest ostateczna i nie mogę wnieść skargi do sądu administracyjnego.
Owszem tak ustawa stanowi:

Przepis prawny:
Art. 122. (...)
3. Skarga do właściwego sądu administracyjnego nie może być wniesiona na decyzje w sprawach: (...)
2) powołania do odbycia ćwiczeń wojskowych;
(...)

Student Wro napisał:
Wniosek o uchylenie wadliwej decyzji.
Do organu, który ją wydał.
W uzasadnieniu przywołać przytoczony przepis.

Potem już tyko w zasadzie skarga konstytucyjna powołując się na tzw. "prawo do sądu" (art. 45 ust. 1 Konstytucji) jednakże i Konstytucja dopuszcza tu ograniczenia m.in. tego prawa w art. 31 ust. 3. Na prawo do sądu w rozumieniu art. 6 ust 1 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka nie ma co się powoływać bo ten odnosi się tylko do spraw cywilnych i karnych.

@pmonsky: czy udokumentowałeś we wniosku fakt istnienia tych dzieci?

emerytwojskowy napisał:
Owszem tak ustawa stanowi:
@pmonsky: czy udokumentowałeś we wniosku fakt istnienia tych dzieci?

tak, oczywiście. Nawet podkreśliłem fakt wieku dzieci oraz brak możliwości zorganizowania opieki zastępczej dla nich z powodu sytuacji rodzinnej.
Niestety organ nie przyjął tego faktu do wiadomości i podtrzymał decyzję o powołaniu.
Dzwoniłem w tej spawie do swojego WCR i osoba, z którą rozmawiałem powiedziała mi, że absolutnie mogę dostać powołanie do wojska jeśli jest drugi rodzic, co stoi w sprzeczności z przytoczonym wyżej zapisem. Nie chciałem już kłócić się przez słuchawkę ponieważ nie była to osoba decyzyjna, ale pokazuje to jaka jest świadomość niektórych osób zatrudnionych w WCR...

Ostatnia edycja:
Pozostaje jeszcze tryb przewidziany przez art. 128 ust 2 pkt 5:

Żołnierza, o którym mowa w ust. 1 [tj. pełniącego służbę wojskową zwalnia się ze służby wojskowej, z wyłączeniem zawodowej służby wojskowej, obowiązkowej zasadniczej służby wojskowej oraz służby pełnionej w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny - a udział w ćwiczeniach wojskowych jest służbą wojskową] , można zwolnić ze służby wojskowej przed upływem czasu jej trwania w przypadku: [...] złożenia przez niego, drogą służbową, pisemnego wniosku uzasadnionego szczególnie ważnymi względami osobistymi lub rodzinnymi

Przedłożyć w dniu stawienia się do służby wniosek zwolnienie z niej ale to jest fakultatywne.

Ostatnia edycja:
Powrót