wezwanie na komisję w 2 miesiacu zwolnienia

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edi_dur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam
Mój pracujący (jeżeli to ważne) brat się rozchorował. Jest już drugi miesiąc na zwolnieniu lekarskim. Kilka dni temu dostał wezwanie do stawienia się na komisji lekarskiej ZUS, która ma sprawdzić czy faktycznie jest chory. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że na komisję ma się stawić w mieście oddalonym o 65km. Wyjazd autobusem/busem wiązałby się z przesiadką po drodze. Wycieczka prawie na cały dzień patrząc na rozkład jazdy autobusów. Mój brat jest w kiepskiej kondycji i dojazd jest problematyczny. Brat nie ma zamiaru uchylać się od stawienia na komisji.
Powiedziałem mu żeby napisał do nich żeby sami do niego przyjechali lub zapewnili transport. Czy mam choć trochę racji?

Pozdrawiam
Edi

niestety nie masz.
Jeżeli choroba brata uniemożliwia mu osobiste stawiennictwo, proszę się skontaktować z ZUS-em. Raczej będzie tutaj potrzebna opinia lekarza prowadzącego. Jeżeli dość dobrze opisze on dolegliwości brata, ZUS może odstąpić od wezwania brata na komisję.

Gdy przychodzi wezwanie jasno jest napisane - jeżeli stan osoby wzywanej nie pozwala na podróż należy o tym poinformować ZUS. Dokumentację, która jest w posiadaniu brata należy przekazać ZUS-owi (pamiętać o tym aby zrobić kopię jeden egzemplarz dla ZUS jeden dla Was, jako dowody) Dobrze by było gdyby lekarz prowadzący również zaznaczył, że brat nie może podróżować lub taka podróż naraziłaby go na komplikacje zdrowotne.

Jeżeli dość dobrze opisze on dolegliwości brata, ZUS może odstąpić od wezwania brata na komisję.

Bzdura - jest w blankietach odpowiednia pozycja i nie trzeba od nowa opisywać. Wystarczy, że lekarz zaznaczy lub dosłownie w jednym zdaniu. ZUS nie odstąpi od komisji... albo przyjadą do domu (co rzadko się zdarza) albo wydarzą decyzję na podstawie dokumentów.

Powrót