wezwanie na policje, art 116 ust. 2 i 3

• Autor wątku Autor wątku kociol21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kociol21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Przyszedłem dzisiaj do domu z pracy i w drzwiach natknąłem się na dzielnicowego, który przyniósł mi takie właśnie wezwanie. Policja wzywa mnie w charakterze świadka z art 116 ust. 2 i 3 'rozpowszechnianie programów komputerowych.

No OK, od jakiegoś czasu mam już wszystko legalne, system oryginalny, gry ze steam itp może chodzi o jakieś stare sprawy torrentowe?

Tylko jednej rzeczy nie rozumiem. paragraf 2 mówi o rozpowszechnianiu w celu korzyści majątkowych. A 3 to już ogóle - prowadzenie działalności przestępczej opartej na rozpowszechnianiu pirackiego softu, eee...

Wiem, że nie jesteście w stanie podać powodu wezwania itp. ale może wiecie, czy ten paragraf 3 w wezwaniu ma jakiś sens? Czy znalazłby się w wezwaniu gdyby chodziło o jakieś torrenty? Czy może raczej oznacza to, że np. kupiłem jakiś klucz na steam z Allegro, od osoby która zajmuje się handlem na dużą skalę?

Skąd mamy wiedzieć czy paragraf ma sens skoro jak sam zauważyłeś nie znamy powodu wezwania?
Co do zasady raczej policja wpisuje paragrafy sensownie. Pomyłki nie zdarzają się często.

Sharp_one napisał:
Skąd mamy wiedzieć czy paragraf ma sens skoro jak sam zauważyłeś nie znamy powodu wezwania?

Może źle się wysłowiłem. Czy gdyby chodziło o np. torrenty, nie byłoby to wezwanie z art 116 ust. 1 ? A fakt, że jest to 2 i 3 nie świadczy o tym, że sprawa jest ewidentnie powiązana z handlem oprogramowaniem?

Może chodzić o torrenty jeżeli jest rownież podejrzenie że pobrane programy rozprowadzałeś na przykład.

Może równie nie dotyczy bezpośredni Ciebie, wszak wzywają Ciebie w charakterze światka.

Witam

Też otrzymałem wezwanie w charakterze świadka z art 116 ust. 2 i 3. Z tego co dowiedziałem się chodzi o sprawę z allegro policja wzywa praktycznie każdego, kto zakupił od pewnego sprzedawcy gry. Zapewne koleś sprzedawał nielegalne klucze do gier itp.

Ostatnia edycja:
Tez otrzymałem takie samo zawiadomienie, chodzi chyba o jakiegoś gościa z Rzeszowa który na allegro sprzedawał klucze do gier itp.
Podobno jakas masowa akcja bo chcą go uwalić i z allegro otrzymali wszystkie namiary tych co kupili u niego cokolwiek.
Ja mam wezwanie na 24 stycznia ale pewnie zadzwonie jutro i zapytam czy moge przyjsc wczesniej bo pozniej chce na urlop wyjechac.

Witam, też dostałem takie wezwanie, czy ktoś wie dokładniej o jakiego gościa to chodzi ? ***Regulamin***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Do mnie zadzwonił ktoś z komendy i mi mówił, że mam złożyć zeznania, bo kupiłem jakąś grę do Playstation (w życiu playstation nie miałem) na Allegro (właśnie od jakiegoś gościa z Rzeszowa), więc myślałem, że ktoś mnie wkręca, skoro playstation nie miałem. Powiedziałem, że do składania zeznań to powinno chyba przyjść wezwanie na komendę. Przyszło dokładnie to samo. Idę jutro (znaczy dzisiaj 18.01 na 8:30). Jak wyjdę to napiszę jak było :)

Ja juz rozmawiałem u mnie na komendzie. Chodzi dokladnie o goscia z Rzeszowa.
nie tyle co o playstation ale o produkty
Microsoft
Sony
Gry i programy itp.
Rozmawialem u mnie czlowiekiem prowadzacym sprawe na komendzie i ogolnie bylo calkie mprzyjemnie i spoko. Sam powiedzial mi ze tylko w najblizszym czasie wezwal kilkanascie osob a sprawa jest ogolnopolska i mogą być ich setki.

Musi to być masowa akcja bo ja również wczoraj dostałem takie wezwanie.

Już po, okazało się, że chodziło o klucz Steam (a nie na Playstation) do CS:GO kupiony od jakiegoś gościa z Rzeszowa w 2015. Ogólnie przesłuchują wszystkich co coś kupili. Pytania w stylu czy kupiłeś, kiedy, za ile, czy produkt był oryginalny itp. Nic nadzwyczajnego. 30min, podpisać się i wyjść.

Ja też już po, chodziło o zakupiony klucz do gry Battlefield Hardline w 2015r. Ogólnie masa ludzi do przesłuchania z tego co się dowiedziałem. Szkoda, że teraz dopiero przesłuchują jak już ledwo co pamiętam, że w ogóle tą grę kupiłem, ale to nie ich wina ;)

Jaką macie sygnature sprawy? Ja tez dostalem takie cos, jestem w pracy za granica mam nadzieje ze jakos mi to odroczą do wielkanocy bo troche mi nie w czas teraz podróż do PL

Ja również to dostałem kilka dni temu. Wezwanie jako świadek w związku z art 116 par. 2 i 3. Gry kupuje z reguły na steam itd., korzystam z netflixa. Pamiętam, że w 2015 czy 2016 faktycznie kupiłem kilka kluczy gier z allegro m.in battlefield hardline. Jaką macie sygnaturę sprawy?

Również dostałem polecony z taką treścią na 23 lutego. Sygnatura 3../.8, nie chcę podawać całej. Dużo kluczy do gier kupowałem na allegro, np. dragon age 3, dodatki do wiecha... Rozumiem że te złe przestaną działać? Oczywiście jeżeli ta sprawa jest o to.

Ok to jest ta sama sprawa na to wychodzi. Sam nie wiem w sumie jak to będzie z tymi kluczami. Może ktoś coś wie? Ja z allegro kupiłem tylko kilka kluczy, bo myślałem że pochodzą z legalnej dystrybucji... a zawsze patrzyłem czy ta informacja jest podana przez firmę, które je sprzedaje.
W każdym razie mam nadzieję, że bana na całe konto steam/origin itd. się nie dostanie... Dajcie znać o co pytają policjanci i jak macie więcej info.

i jak to się skonczyło? dziś też dostałem wezwanie
8f22210cde82449dmed.jpg

Horyzon napisał:
Sygnatura 3../.8, nie chcę podawać całej

Mam to samo wezwanie, termin stawienia się na komendę 22 luty. Ciekawe co fajnego kupiłam?

ja juz jestem po,chodziło o zakup jakieś chyba gry która kupiłem 5 lat temu,przesluchanie,powiedziałem ze nic nie

Powrót