Wezwanie na posiedzenie niejawne

• Autor wątku Autor wątku GersdorfGosia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GersdorfGosia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Kilka miesięcy temu złożyłem skuteczny sprzeciw do nakazu zapłaty w e-sądzie, wskazując okoliczności i dowody (bez załączników).

Dzisiaj otrzymałem zawiadomienie o wyznaczeniu terminu posiedzenia niejawnego, razem z pismem procesowym od powoda w którym uzupełnia braki formalne w postaci dowodów. Kilka rzeczy nie jest dla mnie jasnych.

1. Jest to jedynie "zawiadomienie", nie jest wspomniane że jestem "wezwany" czy coś podobnego. Czy mam prawo/obowiązek się tam pojawić? Zgodnie z kpc tylko osoby "wezwane" mają takie prawo.

2. W sprzeciwie do pozwu wniosłem o dopuszczenie dowodu w postaci badania przez biegłego prawdziwości podpisu pod umową. To chyba temat na rozprawę? Dlaczego sąd wyznaczył posiedzenie niejawne?

3. Gdzie mam przedstawić moje dowody w postaci dokumentu, który moi zdaniem został sfałszowany? Powód napisał nowe pismo procesowe, a ja je dostałem od razu z informacją o posiedzeniu. Może mam tam przynieść te dokumenty, w iluś kopiach? Czy mogę wysłać odpowiedź na to pismo? Nie dostałem żadnego pouczenia, że mogę na nie odpowiedzieć, a termin posiedzenia jest za trzy tygodnie. To chyba trochę za krótko na wysłanie pisma do sądu i dostarczenie powodowi odpisu.

jakie zarzuty podniesiono w sprzeciwie?
jakie wnioski składano w sprzeciwie?
co napisał powód w piśmie procesowym?
a możesz wrzucić tu skan tego zawiadomienia bez danych wrażliwych wraz z pouczeniem?

robinson21 napisał:
jakie zarzuty podniesiono w sprzeciwie?

Że ja nie zawierałem umowy ubezpieczenia OC z towarzystwem, zatem scedowany z niej dług nie zaistniał. Podpis na umowie której kopię dostałem od TU nie jest mój.

robinson21 napisał:
jakie wnioski składano w sprzeciwie?

Teraz zajrzałem do tego sprzeciwu i chyba spie**yłem sprawę, bo wniosłem o "dopuszczenie i przeprowadzenie na podstawie art. 254 §1^1 k.p.c. dowodu z dokumentu polisy na stwierdzenie jego nieprawdziwości", a nie o biegłego. Chyba myślałem że to się jakoś w tym zawiera. Niestety wydaje mi się że te podpisy nie są na pierwszy rzut oka różne, bo ten fałszywy składał mój członek rodziny.

No i wniosek o oddalenie w całości.

robinson21 napisał:
co napisał powód w piśmie procesowym?

Wniosek o dopuszczenie dowodów z ich listą; wyjaśnienie cesji; wskazanie na polisę jako "dowód" zawarcia umowy (polisę, nie umowę zawarcia, tzn. bez podpisu); wskazanie że nie odpowiadałem na pisma polubowne.

Pismo z sądu (jedyna strona): https://i.imgur.com/ERyPyp4.jpg

jeżeli sąd będzie chciał się bawić, to zapewne powoła biegłego z dziedziny pisma (grafologa), a jeżeli odpuści to może być oddalenie pozwu - ale to jest moje zdanie. Natomiast faktycznie trochę zepsułeś ten sprzeciw wnosząc: o "dopuszczenie i przeprowadzenie na podstawie art. 254 §1^1 k.p.c. dowodu z dokumentu polisy na stwierdzenie jego nieprawdziwości", moim zdaniem powinno wnosić się o powołanie biegłego grafologa, natomiast być może uratowałeś sprawę pisząc, że "Podpis na umowie której kopię dostałem od TU nie jest mój" Wszystko zależy od sędziego jak podejdzie do sprawy.

Tak, opisałem to wyczerpująco. Również adres korespondencyjny i email z umowy się nie zgadzają.

Co z pozostałymi kwestiami? Mam się czuć wezwany w trybie 152.3 kpc? Przynieść moje dowody? Czy pisać jakąś odpowiedź na to pismo?

zadzwoń do wydziału i zapytaj, wyznaczono tylko datę posiedzenia bez godziny i bez sali, więc trudno coś powiedzieć. Napisać pismo możesz i doręczyć do sądu a czy sędzia się nad tym pochyli tego nie wiesz ale napisać można.

Powrót