Wezwanie na przesłuchanie

• Autor wątku Autor wątku tehawankacochise
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tehawankacochise

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam,
Moje pytanie dotyczy wielokrotnie poruszanej tu sprawy, ale chciałbym sie upewnić, bo nie wszystko rozumiem, a wolałbym nie walnąć jakiegoś byka.
W 2000r wziąłem kredyt z terminem spłaty na wrzesień 2002, nie pamiętam czy trafił do komornika czy nie w każdym bądz razie dłuższy czas było o nim cicho, aż do zeszłego roku kiedy to sie odezwała firma Presco z Luksemburga co wykupiła mój dług. Najpierw dostałem od nich jakieś pisma, a później wezwanie do zapłaty z e-sądu na, które napisałem sprzeciw i podniosłem zarzut przedawnienia. Zresztą zgodnie ze znalezionymi tu poradami. Zostało to uwzględnione i skierowane do rozpatrzenia do sądu rejonowego z którego dziś otrzymałem pismo z wezwaniem na przesłuchanie i pozwem o zapłatę od Presco. Dołączonych jest do tego troche kserokopii tak drobnych, że nie idzie tego odczytać i nawet jakies pismo chyba po "luksembursku"(?). W związku z tym mam pytanie:
czy mam na sprawie podnosić ponownie zarzut przedawnienia, czy też napisać go jak najszybciej i przesłać pisemnie do sądu? Zwłaszcza, że pozew jest na druku urzędowym, a nie mogę w necie znaleźć urzędowego wniosku o przedawnienie, czy taki druk jest do otrzymania w sądzie?
W pouczeniu dołączonym do wezwania jest m.in o możliwości wniesienia odpowiedzi na pozew, nie wiem więc czy występować z kolejnym pismem czy wystarczy ten wniesiony do e-sądu?
Jestem osobą niedosłyszacą no i nie wiem jak to bedzie wygladało na sprawie, czy mam w zwiazku z tym przedstawiać jakies dokumenty, czy występować o adwokata?
No i czy może mi ktoś powiedzieć jak to wyglada ze strony kosztów? Czy pisma składane przezemnie np o przedawnienie i oddalenie powództwa są płatne czy nie?
Czy podnosić kwestię zasądzenia kosztów procesu Presco? Zwłaszcza, że na załączonym ksero umowy kredytowej jest data spłaty ostatniej raty na wrzesień 2002, a dług kupili w 2011 to chyba z pełną świadomością jego przedawnienia?

Ostatnia edycja:
Kurcze nie wiem czy dobrze robię wysmażyłem do sądu takie coś w odpowiedzi na pozew, może ktoś mi powie czy dobrze.

Odpowiedź pozwanego na pozew
W odpowiedzi na pozew o zapłatę 5883,00zł tytułem cesja niespłaconego kredytu z Invest Bank z 2000r zlożony przez Presco Investment I Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Warszawie wnoszę:
1) o oddalenie powództwa w całości z powodu przedawnienia roszczenia dochodzonej kwoty;
2) o zasądzenie kosztów postępowania według norm przypisanych.
Uzasadnienie:
W pozwie z dnia 2013.01.14 powód domaga się zasądzenia od pozwanego kwoty 5883,00zł wraz z odsetkami ustawowymi tytułem cesji niezapłaconej części kredytu z Invest Bank z 2000r wraz z odsetkami, którego termin spłaty upłynął 2002.05.09 , a którego roszczenie przedawniło się.
Podstawa prawna:
- art.117 par.2 K.c.;
- art.118 K.c.

Napisz też, że nie możesz ustosunkować się do treści pozwu z uwagi na fakt iż załączone do pozwu dokumenty były nieczytelne itd.

Możesz napisać też, że kwestionujesz istnienie roszczenia, że nie zostało one udowodnione (dokumenty są nieczytelne, ich prawdziwość budzi wątpliwości itd.)

Podnoś wszystko co Ci przyjdzie do głowy :) Podstaw prawnych nie musisz podawać

To nieczytelne to o ile udało mi się dobrze doczytać lupą to dokumenty zakupu długu do tego są tam fragmenty wymazane mazakiem.
Takie coś jako uzasadnienie może być?

W pozwie z dnia 2013.01.14 powód domaga się zasądzenia od pozwanego kwoty 5883,00zł wraz z odsetkami ustawowymi tytułem cesji niezapłaconej części kredytu z Invest Bank z 2000r wraz z odsetkami, którego termin spłaty upłynął 2002.05.09 , a którego roszczenie przedawniło się.
Nie mogę ustosunkować się do treści pozwu z uwagi na fakt iż załączone do pozwu dokumenty były nieczytelne i w obcym języku. Kwestionuję również istnienie roszczenia, ponieważ nie zostało one udowodnione z powodu nieczytelności załączonych do pozwu dokumentów.

Powrót