wezwanie na przesłuchanie

• Autor wątku Autor wątku lena123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lena123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Zostałam wezwana na przesłuchanie, na policję, jako świadek w sprawie kredytu z art. 286 kpk. Telefonicznicznie uzyskałam informację, że chodzi o mnie i o pożyczkę, o którą ubiegałam się w grudniu 2008 r., z której więcia zrezygnowałam, ponieważ w międzyczasie wpłynęły mi zaległe środki od kontrachenta. W jakim celu mogę być wzywana i czego mogę się po takim przesłuchaniu spodziewć? Jest to dla mnie nowe doświedczenie, więc będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Z góry wielkie dzięki za pomoc

jeśli starałaś się o pożyczkę legalnie bez jakichkolwiek kombinacji to nie masz się czego obawiać....

I tu jest zdechł pies...
Kombinacje były i dlatego nie wiem co dalej:(

i nie wiem dlaczego czepiają się mnie skoro i tak odmówiłam wzięcia tej pożyczki!

a na czym polegaly kombinacje? - lewe zaświadczenie ? stwierdzajace nieprawdę oswiadczenie ?inne?

czepiają się bo usiłowałaś....a co dokładnie?

zaświadczenia nie bardzo prawdziwe...

czy jeżeli wzywają mnie jako świadka mogą w późniejszym terminie przerobiś mnie na podejrzanego albo coś gorszego?
z góry dzięki za odp.

jak bardzo nie prawdziwe? musisz pisać konkrety by ktoś konkretnie mógł odpowiedzieć, po prostu fałszywe zaświadczenie tak?

jeśli chciałaś urzyć fałszywego zaświadczenia bądź poświadczyć nieprawdę to będziesz podejrzana

Ostatnia edycja:
Jest możliwe, przejście z roli świadka do roli podejrzanego.

art. 13 &1 KK w zw. z art. 286 &1 KK w zb. z art. 297 &1 KK w zw. z art. 11 &2 KK
(zagrożenie karą od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności) - karalne już jest samo przedłożenie lewego zaswiadczenia...

jeżeli w trakcie postępowania wyjdą nowe dowody - tak, ale muszą cię podczas przesłuchania w roli świadka uprzedzić z art.183 kpk, abyś w tym samym postępowaniu mogła potem wystąpić jako podejrzany. Jeżeli nie to też można ci postawić zarzuty - po prostu twój wątek wyłączą do odrębnego postępowania. wszystko zależy od materiału dowodowego oraz od tego, czy te zaświadczenia rzeczywiście są lewe.

magdalena21b napisał:
jeżeli w trakcie postępowania wyjdą nowe dowody - tak, ale muszą cię podczas przesłuchania w roli świadka uprzedzić z art.183 kpk, abyś w tym samym postępowaniu mogła potem wystąpić jako podejrzany. Jeżeli nie to też można ci postawić zarzuty - po prostu twój wątek wyłączą do odrębnego postępowania.
a jak od razu postawię zarzuty i nic nie będę wyłanczał to co wtedy ? - nie mogę...?:) co za bzdura...

magdalena21b napisał:
... wszystko zależy od materiału dowodowego oraz od tego, czy te zaświadczenia rzeczywiście są lewe.
taaa -skoro autorka tematu sama mówi ,że są "lewe" - czyli ,że nie pracowała w tej firmie lub pracowała na innym stanowisku i za inną kasę to chyba autorka wie co mówi.... więc twierdzisz ,ze nawet jak autorka tematu mówi ,że zaświadczenia o jej zatrudnieniu i dochodach z tej firmy są "lewe" - to nie wie ona co mówi i okaże się w postępowaniu ,że jednak tam pracowała...?

Czy mogłabym poprosić jeszcze o info co może mi grozić? Jaka kara? Czy nawet jak uznają, że jestem winna, to mnie wsadzą, czy jest szansa, że dostanę "zawiasy".
Dzięki

Ostatnia edycja:
no przecież dwa swoje posty wyżej napisałem...

Powrót