Wezwanie na sprawe karna do Polski w charakterze swiadka

• Autor wątku Autor wątku m.kader
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.kader

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam,

Jak w temacie. Otrzymalam wezwanie w charakterze swiadka w sprawie karnej do Polski, wezwanie obowiazkowe. Przed otrzymaniem wezwania informowalam pisemnie Sad o niemozliwosci przyjazdu na rozprawe ze wzgledu na zbyt duza odleglosc (1100 km w jedna strone) oraz na fakt sprawowania opieki nad dwojka dzieci, w tym jedno niepelnosprawne. Zwrocilam sie z prosba o przesluchanie mnie zgodnie z miejscem zamieszkania ( stale zamieszkanie, podwojne obywatelstwo PL/DE). Sad sie nie odniosl do mojego pisma, ale za to przeslal wezwanie na rozprawe w Polsce.

Pytanie. Czy sad powinien zastosowac wezwanie zgodnie z Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 stycznia 2002 r. w sprawie szczegółowych czynności sądów w sprawach z zakresu międzynarodowegopostępowania cywilnego oraz karnego w stosunkach międzynarodowych (wyciąg)
i zastosowac :

Rozdział 5
Wzywanie stron, świadków i biegłych zamieszkałych za granicą§ 32.
1. W razie koniecznoci wezwania do osobistego stawiennictwa na rozpraw przed sdem polskim osoby zamieszkałej za granic w celu przesłuchania jej w charakterze strony, Swiadka lub biegłego bz dokonania konfrontacji, asd wysyła do tej osoby wezwanie do dobrowolnego stawiennictwa, w trybie okrelonym w § 18.
2. (15)Wezwanie, o którym mowa w ust. 1, nie moze zawierac zagrozenia kara porzdkowa lub innymi srodkami przymusu. W wezwaniu zamieszcza sie pouczenie o tym, ze osoba wzywana, na jej danie, otrzyma w wysokoci okrelonej prawem polskim zwrot wydatków koniecznych zwiazanych ze stawiennictwem do sdu, w tym kosztów przejazdu, utrzymania i noclegu oraz równowarto
utraconego zarobku z powodu stawiennictwa na wezwanie sadu,oraz pouczenie o moliwoci przyznania jej przez sad wzywajcy zaliczki koszty podrózy i na utrzymanie w miejscu przesłuchania.

Moje wezwanie jest obowiazkowe, nie dobrowolne, zagrozone kara grzywny w przypadku niewstawiennictwa i nie posiada pouczenia o zwrocie kosztow i mozliwosci otrzymania zaliczki. Moj wstepny kosztorys przyjazdu do Polski to minimum 1000 EUR wlaczajac koszt wynajecia opiekunki do dziecka na 4 dni.

Prosze mi poradzic, jak mam rozmawiac z sadem, zeby przesluchano mnie na miejscu albo ewentualnie zagwarantowac sobie zwrot tych kosztow, w co nie wierze, ze mi tyle pieniedzy zwroca.
Pisalam juz na polskim forum ale pozostalam bez odpowiedzi.

Jak wyglada procedura rezygnacji ze skladania zeznan? Czy moge to zrobic w formie pisemnej i przeslac do Sadu, czy takie oswiadczenie odbywa sie wylacznie namiejscu.

bardzo prosze o pilna odpowiedz

Pozdr

Powrót