Wezwanie na świadka w celu ustalenia ojcowstwa

• Autor wątku Autor wątku voidready
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

voidready

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.Zostałem wezwany przez prokuratora jako świadek w celu ustalenia ojcostwa moje pytanie brzmi czy przy zadanym pytaniu przez prokuratora czy uprawiałem seks z kobieta XY mogę powołąć się na art 183 paragraf 1 i odmówić odpowiedzi na to pytanie.Pozdr.sprawa bardzo pilna.

voidready na 183 kpk to nie bo nie jesteś przesłuchiwany na podstawie kpk tylko kpc i kpa :)
pozdrawiam
ale moze ja się myle

coś mi się wydaje że kpk bo prokurator wezwał mnie jako świadka a nie z powództwa cywilnego jakaś osoba

wspołżycie z tą kobietą (o ile miała >15 lat ) nie naraża cię na odpowiedzialność karną za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.....więc art. 183 KPK nie ma tutaj zastosowania

voidready bo prokurator nie prowadzi jedynie spraw karnych ale również i cywilne oraz administracyjne
widocznie prowadzi postępowanie o ustalenie badź zaprzeczenie ojcostwa

czy art 183 mogę zastosować w taki sposób , że sama możliwość złożenia fałszywego zeznania przeze mnie może mnie narażać na odpowiedzialność za przestępstwo składanie fałszywych zeznań

voidready czy ty pytasz jak uniknac odpowiedzialnosći? a słyszałeś kiedyś o testach, badaniu DNA
zeznanie to nie jedyny spossób na potwierdzebie/ zaprzeczenie ojcostwa
i jeśli mnasz dziecko to się ciesz a nie kombinuij, chłopie otrząśnij sie

>czy art 183 mogę zastosować w taki sposób , że sama możliwość złożenia fałszywego zeznania przeze mnie może mnie narażać na odpowiedzialność za przestępstwo składanie fałszywych zeznań

Nie.

Powrót