wezwanie na świadka -> zgoda sądu na ślub

• Autor wątku Autor wątku blind123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blind123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,
zostałem wezwany na świadka na rozprawę, która ma się obyć za kilkanaście dni. Nie rozumiem zasadności, gdyż sąd ma wszystkie możliwe dokumenty i sprawa jest oczywista jak miliony innych - potrzeba zgody sądu na ślub z osobą niebędącą obywatelem PL. Jestem uczestnikiem sprawy, chcemy wziąć ślub z narzeczoną.

Problem jaki mam to taki, że jestem na drugim końcu świata na kontrakcie, bilety lotnicze są bardzo drogie, a ponadto nawet nie mam tyle urlopu, żeby przylecieć na rozprawę. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Czy mogę zawnioskować o rozprawę zdalną? Jak to zrobić, skoro jestem na innym kontynencie i list nie dojdzie do czasu rozprawy?

Proszę doradźcie.

A drugie pytanie - zakładając, że wyrok zapadnie w dniu rozprawy, to czy dostaniemy w ten sam dzień jakieś potwierdzenie/ pisemny wyrok, z którym możemy złożyć zapewnienie do USC?

Z góry bardzo dziękuję za wszelakie porady...

Ostatnia edycja:
blind123 napisał:
Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Czy mogę zawnioskować o rozprawę zdalną? Jak to zrobić, skoro jestem na innym kontynencie i list nie dojdzie do czasu rozprawy?
Ewentualnie napisanie maila do sądu, że nie praca za granicą wyklucza obecnie udział w rozprawie oraz, że może Pan wziąć udział w ewentualnej rozprawie prowadzonej w formie zdalnej. Dodatkowo może Pan wskazać, kiedy wróci Pand do Polski by na ten czas sąd wyznaczył termin. Narzeczona jako wnioskodawczyni może wnieść o przeprowadzenie rozprawy zdalnej z powołaniem się na te kwestie związane z Pana stawiennictwem. Może się skończyć na odroczeniu rozprawy ponieważ sąd nie musi zdecydować się na taki sposób przesłuchania świadka.
blind123 napisał:
A drugie pytanie - zakładając, że wyrok zapadnie w dniu rozprawy, to czy dostaniemy w ten sam dzień jakieś potwierdzenie/ pisemny wyrok, z którym możemy złożyć zapewnienie do USC?
Jeżeli postępowanie, o którym Pan pisze to postępowanie o zwolnienie od obowiązku złożenia dokumentu potrzebnego do zawarcia małżeństwa to po uprawomocnieniu się postanowienia o udzieleniu zwolnienia można udać się do USC wraz z prawomocnym postanowieniem. W tym celu trzeba wcześniej złożyć wniosek o doręczenie odpisu prawomocnego postanowienia gdyż sąd z urzędu postanowienia nie doręczy jeżeli zostanie ogłoszone na rozprawie.

Powrót