dokładnie, nie przejmuj się wezwaniami jeśli chodzi o sprawę tak dawną, jak będziesz w polsce to podejdź do punktu inpost, i na pocztę, zrób pełnomocnictwo w odbieraniu pism sądowych na kogoś zaufanego z rodziny, jak przyjdzie pismo z wezwaniem do sądu to wtedy piszesz do sądu takie pisemko:
Odpowiedź na pozew:
Miejscowość, 06.03.2014 r.
Sąd Rejonowy
w Grudziądzu
I Wydział Cywilny
Powód:
Ultimo Portfolio S.A
2-4 Rue Beck
L-1222 Luksembourg
reprezentowane przez radę prawnego
Zbigniewa Rychlińskiego
Kancelaria Prawna I. Szmydka, K.Buczek i Wspólnicy spółka komandytowa
Braniborska 58-68,53-680 Wrocław
Pozwany:
Imię Nazwisko
Adres
Sygn. akt: I C 888/55
20 stycznia 2014 r.
Wartość przedmiotu sporu: 2000 zł
Odpowiedź na pozew
W imieniu własnym, wnoszę o:
1. Oddalenie powództwa w całości z uwagi na przedawnienie roszczenia.
2. Rozpoznanie sprawy pod moją nieobecność.
3. Zasądzenie kosztów postępowania według norm przypisanych.
Uzasadnienie
W pozwie z dnia xxx roku powód domaga się zasądzenia od pozwanego kwoty 2 000 zł tytułem niezapłacenia faktury za abonament telefoniczny, przedstawiając fakturę za xx lipca 2002 roku , umowa o usługi telekomunikacyjne została zawarta w dniu xxx i potwierdzona umową nr xxxx. Na dowód zasadności swojego roszczenia powód przedstawił powyższą umowę oraz pierwszą fakturę, w której termin wymagalności został oznaczony na dzień xxx roku.
Nie kwestionuję faktu zawarcia umowy o świadczenia usług telekomunikacyjnych, której zawarcie zostało potwierdzone umową nr xxxx. Jednakże nigdy nie otrzymywałem nakazów zapłaty z tytułu nieopłacenia zaległych rachunków, co więcej nigdy nie posiadałem żadnych zaległości, w moim odczuciu jest to próba wyłudzenia nie istniejących wierzytelności. Przez cały czas trwania umowy nie otrzymywałem informacji o braku zapłaty którejkolwiek z faktur. Od podpisania umowy minęło 10 lat, nie jestem w stanie przedstawić potwierdzenia opłaty żadnej z faktur wystawionych w tamtym czasie przez firmę xxx.
Pragnę jednak podnieść zarzut przedawnienia dochodzonego przez powoda roszczenia, zakładając że takie istnieje. Zgodnie z art. 118 k.c. roszczenia z tytułu opłat abonamentowych przedawniają się z upływem lat trzech. Przedawnienie roszczenia o zapłatę wskazanej nastąpiło w dniu xxx roku.
Mając powyższe na względzie żądanie pozwu jest całkowicie bezzasadne i z uwagi na podniesienie zarzutu przedawnienia powództwo powinno być oddalone.
Imię i Nazwisko
Załączniki:
1. Odpis odpowiedzi na pozew.
I nie powiem co im gdzie, to Ultimo to zwykli oszuści, wysyłają wezwania o zapłatę chyba jak leci, do ludzi którzy nigdy nie mieli zadłużeń, to jest chore, ciekawa jestem czy można wytoczyć im sprawę zbiorową o usiłowanie wyłudzenia tych wszytskich pieniędzy bez żadnych w zasadzie podstaw...
Nie ma co się nimi przejmować do czasu kiedy wysyłają wezwania, do mojego ojca przyszło ostatnio pismo że niby ma u nich kilka zadłużeń z niewiadomych tytułów bo nawet nie chceli powiedzieć, razem na kwotę ok 15 tys zł i zaproponowali mu spłatę w mini ratkach, po chyba 700 zł msc przez okres kilku lat...Oczywiście odbyła się sprawa w sądzie, którą ojciec wygrał,ale gdyby nie wniesiony na sprawie na piśmie zarzut przedawnienia to może i udało by się Ultimo wyłudzić te pieniądze. Dlatego nie ma co się zastanawiać, tylko w takim przypadku kiedy weszło już na drogę sądową zaraz reagować i wysyłać do sądu takie pismo i sprawa zamknięta.