Wezwanie od firmy Ultimo

• Autor wątku Autor wątku anusia7979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anusia7979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W 12 marca moja tesciwa znalazla w skrzynce list adresowany do mnie na panienskie nazwisko...sprawa wyglada tak ze w listopadzie 2013 wyszlam za maz i przyjelam nazwisko meza. poniewaz od 2007 roku mieszkam za granica i pochodze z innego miasta niz maz , moja tesciowa zameldowala mnie tymczasowo u siebie w domu. List dostalam od firmy Ultimo o jakims zadluzeniu na kwote 2500 zlotych . najsmieszniejsze jest to ze adres korespondencyjny na ktory niby wysylali mi wczesniejsze listy jest adresem ktorego wogole nie znam!! tesciowa bardzo sie wystraszyla komornika ktorym w tym liscie straszyli wiec postanowilam zadzwonic do tej firmy z zapytaniem o co chodzi. bardzo mila Pani powiedziala ze jest to dlug na rzecz firmy ORANGE. ze niby w 2002 roku wzielam 3 telefony( tu Pani podala mi nawet te numery) na ktore byly wystawiane faktury...ja jej powiedzialam ze nie znam tych numerow ..nie bralam zadnych telefonow ..nie znam tego adresu i ze musi to byc jakies oszustwo..Pani na to ze raczej nie jest to mozliwe poniewaz na te 3 telefony byly wystawione faktury na kwote 6500 zl a suma nie zaplaconych ostatnich faktur to 750 zl...idac tropem tych numerow ... mam znajoma w firmie orange ktora sprawdzila mi te numery i okazuje sie ze dwa z nich od 2006 roku sa..jeden na firme ktora do dzis ma ten numer a drugi na osobe prywatna placaca w terminie wszystkie faktury..3 numer nie istnieje w systemie!! a moje nazwisko nie wyskoczylo jej nigdzie ....Prosze o jakas rade co z tym robic!!! Strasznie to dziwne !!!

A nic nie robić, przecież to absurd. A pisać może każdy do każdego. I co chce. Teściowa powinna raczej coś na uspokojenie brać, jeśli takie pisma wywołują w niej jakiekolwiek emocje.

Mimo ze jest to absurdalna historia u mnie tez wywolala stan lekkiego poddenerwowania...sprawdzialm ta firme i jest to firma zarejestrowana..niby dzialajaca legalnie..poniewaz mieszkam za granica jestem ograniczona w dzialaniu...zastanawiam sie czy nie leciec do polski ..isc do prawnika albo zglosic to na policje!!!

A co policja ma do tego? Firma faktycznie jest. Działa na podstawie jakichś dokumentów - jeśli nie brałaś telefonów, to zapewne dokumenty ktoś sfałszował. Ale firma może o tym nie wiedzieć, więc wysłała wezwanie. Wezwanie, które nie powoduje żadnych skutków prawnych. Więc... Czym tu ktokolwiek się denerwuje i w ogóle dlaczego? Tobie też polecam coś na uspokojenie. Każdy może założyć firmę, to wolny kraj. Każdy może do każdego wysyłać wezwania do zapłaty, choćby bezpodstawne, to wolny kraj. Wzywać to sobie można...

ta twoja koleżanka w orange to jakaś niedorobiona... no i co z tego że teraz numery ma jakaś firma i osoba prywatna? przecież normalne jest że jak w 2002 roku był wzięte aktywacje (powiedzmy że ci wierzę, że to nie ty, bo znam przypadki podkręcania targetów i brania telefonów na handel na nieswoje kwity) to niebawem numery były dezaktywowane i wracały do puli, a nastepnie za rok ktoś ten numer dostał "w spadku".

sprawy nie ugryziesz normalnie. wyjedź z pyskiem na ultimo żeby pokazali oryginały umów. nie pokażą, bo nie mają. i sprawę w sądzie wygrywasz, bo nie maja oryginałów umów. i w archiwum orange ich nie ma już również

ok. rozumie twoj tok myslenia bo o tym ze numery sa dezaktywowane ja wiem!!! ale nie rozumie dlaczego dostalam to pismo od nich dopiero teraz? telefony niby wzielam w 2002..dwa z nich od 2006 roku sa na kogos innego wiec...co od 2006 roku do 2014?? zadnego pisma ...chociaz bylam zameldowana w jednym miejscu od 2004..pracowalam..nie jestem w stanie nawet przypomniec sobie czy mialam kiedykolwiek telefon w orange bo to juz 12 lat!!! wogole czy jest mozliwe ze ktos dal mi 3 telefony w abonamencie?? uwierz mi nie naleze do osob ktore moglyby kogos oszukac okrasc itd wiec wziecie 3 telefonow to jakas kpina!! postanowilam jednak leciec do Polski i przejsc sie do prawnika....tutaj nic nie zdzialam a na telefony wydam majatek..dzieki za pomoc

1. co mają daty 2006-2014 do tej sprawy? nic
2. dlaczego ultimo teraz się odzywa? pewnie "dług" niedawno kupili to szukają barana do strzyżenia
3. pewnie że mozliwe. dawali i po 5 sztuk wtedy. a na firmę to już hurt. sam wówczas miałem na jednoosobową działalność łącznie 45 numerów :D oczywiście ja podpisywałem umowy i płaciłem ładnie abo
4. nic nie musisz przylatywać i do prawnika iśc. i co ci prawnik powie? że orange (wtedy idea) może ci sprzedało te telefony a może nie. że ultimo wystąpi do sądu a może nie. a jak wystąpi to trzeba wnieść sprzeciw. tyle ci powie. bo nie jest po prostu w stanie powiedzieć więcej, bowiem nie ma żadnych innych danych.

siedź spokojnie, mama niech pilnuje poleconych. jak przyjdzie pozew z sądu to trzeba reagować wóczas. pzdr

dokładnie, nie przejmuj się wezwaniami jeśli chodzi o sprawę tak dawną, jak będziesz w polsce to podejdź do punktu inpost, i na pocztę, zrób pełnomocnictwo w odbieraniu pism sądowych na kogoś zaufanego z rodziny, jak przyjdzie pismo z wezwaniem do sądu to wtedy piszesz do sądu takie pisemko:
Odpowiedź na pozew:

Miejscowość, 06.03.2014 r.
Sąd Rejonowy
w Grudziądzu
I Wydział Cywilny
Powód:
Ultimo Portfolio S.A
2-4 Rue Beck
L-1222 Luksembourg
reprezentowane przez radę prawnego
Zbigniewa Rychlińskiego
Kancelaria Prawna I. Szmydka, K.Buczek i Wspólnicy spółka komandytowa
Braniborska 58-68,53-680 Wrocław
Pozwany:
Imię Nazwisko
Adres
Sygn. akt: I C 888/55
20 stycznia 2014 r.
Wartość przedmiotu sporu: 2000 zł
Odpowiedź na pozew
W imieniu własnym, wnoszę o:
1. Oddalenie powództwa w całości z uwagi na przedawnienie roszczenia.
2. Rozpoznanie sprawy pod moją nieobecność.
3. Zasądzenie kosztów postępowania według norm przypisanych.
Uzasadnienie
W pozwie z dnia xxx roku powód domaga się zasądzenia od pozwanego kwoty 2 000 zł tytułem niezapłacenia faktury za abonament telefoniczny, przedstawiając fakturę za xx lipca 2002 roku , umowa o usługi telekomunikacyjne została zawarta w dniu xxx i potwierdzona umową nr xxxx. Na dowód zasadności swojego roszczenia powód przedstawił powyższą umowę oraz pierwszą fakturę, w której termin wymagalności został oznaczony na dzień xxx roku.
Nie kwestionuję faktu zawarcia umowy o świadczenia usług telekomunikacyjnych, której zawarcie zostało potwierdzone umową nr xxxx. Jednakże nigdy nie otrzymywałem nakazów zapłaty z tytułu nieopłacenia zaległych rachunków, co więcej nigdy nie posiadałem żadnych zaległości, w moim odczuciu jest to próba wyłudzenia nie istniejących wierzytelności. Przez cały czas trwania umowy nie otrzymywałem informacji o braku zapłaty którejkolwiek z faktur. Od podpisania umowy minęło 10 lat, nie jestem w stanie przedstawić potwierdzenia opłaty żadnej z faktur wystawionych w tamtym czasie przez firmę xxx.
Pragnę jednak podnieść zarzut przedawnienia dochodzonego przez powoda roszczenia, zakładając że takie istnieje. Zgodnie z art. 118 k.c. roszczenia z tytułu opłat abonamentowych przedawniają się z upływem lat trzech. Przedawnienie roszczenia o zapłatę wskazanej nastąpiło w dniu xxx roku.
Mając powyższe na względzie żądanie pozwu jest całkowicie bezzasadne i z uwagi na podniesienie zarzutu przedawnienia powództwo powinno być oddalone.
Imię i Nazwisko
Załączniki:
1. Odpis odpowiedzi na pozew.

I nie powiem co im gdzie, to Ultimo to zwykli oszuści, wysyłają wezwania o zapłatę chyba jak leci, do ludzi którzy nigdy nie mieli zadłużeń, to jest chore, ciekawa jestem czy można wytoczyć im sprawę zbiorową o usiłowanie wyłudzenia tych wszytskich pieniędzy bez żadnych w zasadzie podstaw...

Nie ma co się nimi przejmować do czasu kiedy wysyłają wezwania, do mojego ojca przyszło ostatnio pismo że niby ma u nich kilka zadłużeń z niewiadomych tytułów bo nawet nie chceli powiedzieć, razem na kwotę ok 15 tys zł i zaproponowali mu spłatę w mini ratkach, po chyba 700 zł msc przez okres kilku lat...Oczywiście odbyła się sprawa w sądzie, którą ojciec wygrał,ale gdyby nie wniesiony na sprawie na piśmie zarzut przedawnienia to może i udało by się Ultimo wyłudzić te pieniądze. Dlatego nie ma co się zastanawiać, tylko w takim przypadku kiedy weszło już na drogę sądową zaraz reagować i wysyłać do sądu takie pismo i sprawa zamknięta.

suunshine, skąd wiesz jakie pismo przyjdzie z sądu? a jak będzie to nakaz zapłaty? wtedy odpowiedź na pozew wiesz gdzie może włożyć... poza tym w pierwszej kolejności należy wskazać iż roszczenie jest nienależne, dopiero po tym zarzut przedawnienia

w sprawie mojego ojca z Ultimo tak to wyglądało.
Poza tym napisałam wyraźnie że jak przyjdzie pismo z wezwaniem do sądu, a nie sądowe wezwanie do zapłaty.

a ja napisałem skąd wiesz JAKIE przyjdzie pismo? poza tym niekoniecznie będzie to ultimo portfolio sa, może być ultimo NSFIZ chociaż to nie ma znaczenia dla merytoryki sprawy. tylko nazwy i adresy co rusz wyskakują nowe jak króliki z kapelusza.

generalnie jednak fajnie że piszesz i pomagasz, ale pamiętaj że co prawda firmy windykacyjne stosują hurt, to jednak każda sprawa jest indywidualna. i warto podnieść zarzut iż roszczenie jest nienależne. chyba wiesz dlaczego?

dzisiaj pierwszy raz do mnie zadzwonila mila Pani z Ultimo..swoja droga bogata to firma skoro za granice tak wydzwaniaja...20 minut starala sie wyciagnac gdzie pracuje, gdzie pracuje moj maz, ile zarbiamy i kiedy wpace pieniadze!! ja jej na to ze nie przyjmuje zadnego zobowiazania i nie bede placic dopoki nie wysla mi dokumentow zrodlowych ..umowy faktur itd....dzisiaj napisalam do nich wlasnie takie pismo i wyslalam listem poleconym. podalam tez adres w dublinie zeby tutaj mi wszystko przysylali bo nie mam mozliwosci odbioru tego w polsce. zapytalam tez Pani o szczegoly tej niezaplaconej faktury..ostatnio mowila ze to laczna suma z 3 telefonow dzisiaj ze z jednego !!! faktura wystawiona na grudzien 2004 z platnoscia do stycznia 2005 roku!!Nigdy w zyciu nie dostalam zadnego ponaglenia z Orange jesli wogole mialam jakis telefon!! a od 2004 roku do 2011 bylam zameldowana pod jednym adresem wiec czemu nic nie dostalam?? dziwne jest to ze tesciowa zameldowala mnie pod koniec stycznia 2014 a juz w marcu dostalam od nich to pismo!! narazie czekam na ich odpowiedz...

a kto w ogóle podał im twój irlandzki numer? podanie adresu też nie było rozsądne... ale tutaj niegroźne na szczęście

napisałem ci priv

marian, nie wiem jakie przyjdzie, ale myśle że mój post był zrozumiały na tyle, że jeśli ktoś jest pewien że świedzczenia jakich wymaga Ultimo lub inne nie powiem co... to w ten sposób mozna się bronic, mój ojciec jest ciemną masą, gdyby nie takie pismo które kazałam mu wydrukowac to musiałby zapewne zapłacić nie należne należności, i oczywiście te firmy na takich ludziach żerują, ktore nie odpowiadają na zarzuty, pozwy itp...

suunshine napisał:
i oczywiście te firmy na takich ludziach żerują, ktore nie odpowiadają na zarzuty, pozwy itp...
i na starszych, co to postraszeni komornikiem już w myslach widzą jaka to będzie siara i wstyd przed sąsiadami jak za tydzień komornik wjedzie w gości, bo paniusia z windykacji tak powiedziała... i godzą się płacić dla świętego spokoju, z zacisniętymi zębami... całkowicie niesłusznie

i na takich, którzy wolą zapłacić np ugodową stawkę zaproponowaną przez firmę, niż tą jaką straszą po przekroczeniu ( min 2 razy wiekszą ) terminu spłaty zadłużeń, jakie w większości przypadków o których słysze, wogóle nie istniały i nie istnieją...

suunshine napisał:
w sprawie mojego ojca z Ultimo tak to wyglądało.
Poza tym napisałam wyraźnie że jak przyjdzie pismo z wezwaniem do sądu, a nie sądowe wezwanie do zapłaty.

Mnie też ścigają za jakieś stare długi. Oni mają mój stary adres zameldowania, więc jak tam przyjdzie pismo z wezwaniem to co wtedy? Sąd wystawi nakaz zapłaty zaocznie, bez mojej wiedzy i możliwości podniesienia zarzutu przedawnienia?

cristof50 napisał:
Czyli to trzeba zrobić po kolei jeżeli dojdzie do nakazu zapłaty o czym dowiem się pewnie dopiero po zajęciu konta przez komornika?

cristof50 napisał:
Oni mają mój stary adres zameldowania, więc jak tam przyjdzie pismo z wezwaniem to co wtedy? Sąd wystawi nakaz zapłaty zaocznie, bez mojej wiedzy i możliwości podniesienia zarzutu przedawnienia?
To zależy. Pilnuj listów przychodzących w tej sprawie.

Ostatnia edycja:
Powrót