Wezwanie od PRESCO

• Autor wątku Autor wątku madonik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madonik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,
parę dni temu dostałem pismo z PRESCO Group SA /przesyłka nierejestrowana/ informujące o posiadanym przeze mnie zadłużeniu, które na mocy cesji odkupił P.R.E.S.C.O. Investment I Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty.
W piśmie tym podano informację, że PRESCO pozwał mnie do Sądu Rejonowego w miejscu mojego zamieszkania. Po telefonie do PRESCO uzyskałem sygnaturę akt, z którą zadzwoniłem do sądu. Faktycznie było takie postępowanie i oczywiście PRESCO podał nieprawidłowy adres zamieszkania/zameldowania.

Sprawa nie jest na etapie egzekucji komorniczej.

Teraz moje pytania:
1. Nie wiem która z powyższych firm była powodem, Czy mogę we wniosku o przywrócenie terminu do sprzeciwu podać jako powoda Presco Group SA - od nich przyszło pismo?
2. Dokumenty - czy mam przesyłać do sądu sprzeciw od nakazu zapłaty czy złożyć go po przysłaniu przez sąd kopii niedostarczonego pozwu?
3. A jeśli wysłać w tej chwili sprzeciw od nakazu, to powołać się tylko na przedawnienie zobowiązania? Nie wiem co jeszcze wpisać w sprzeciwie ponieważ nie mam wglądu do akt sprawy (są w archiwum). Często na forum jest opisywany brak udowodnienia przez firmę windykacyjną istnienia roszczenia.
4. Czy składać również zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności (zapewne nakazowi nadano klauzulę).
5. Jakieś jeszcze inne pisma?

Z góry bardzo dziękuję

madonik napisał:
Nie wiem która z powyższych firm była powodem
Dowiedz się. Telefon do sądu.
madonik napisał:
Dokumenty - czy mam przesyłać do sądu sprzeciw od nakazu zapłaty czy złożyć go po przysłaniu przez sąd kopii niedostarczonego pozwu?
Możesz od razu wysłać sprzeciw i uprawdopodobnić w nim brak uchybienia terminowi (nieprawidłowe doręczenie).
madonik napisał:
to powołać się tylko na przedawnienie zobowiązania?
Jeśli roszczenie jest przedawnione, to zarzut przedawnienia w zupełności wystarczy.
madonik napisał:
Czy składać również zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności
W żadnym wypadku.

Robilee napisał:
.Jeśli roszczenie jest przedawnione, to zarzut przedawnienia w zupełności wystarczy.

Zarzut nie istnienia zobowiązania też warto dopisać (kwestia jakie dowody były w pozwie)

Robilee napisał:

Dlaczego?
Lepiej mieć orzeczony prawomocnym wyrokiem fakt nieistnienia długu, niż fakt tylko jego przedawnienia.

Jak nie masz długu, to nie mogą go wpisać do KRD itd, a dług przedawniony jak najbardziej mogą.

rafmik napisał:
Lepiej mieć orzeczony prawomocnym wyrokiem fakt nieistnienia długu, niż fakt tylko jego przedawnienia.
Brednie piszesz. Co Ty robisz na forum prawnym?
Sąd nie orzeka nieistnienia długu, przedawnienia roszczenia itp. Sąd oddala pozew, lub zasądza zapłatę. Ile razy można to tłumaczyć Waszej radosnej grupce hobbystów ignorantów? Pieprzycie te swoje bezmyślne bzdury wkoło. Douczcie się lub zmieńcie forum.
rafmik napisał:
Jak nie masz długu, to nie mogą go wpisać do KRD itd, a dług przedawniony jak najbardziej mogą.
Jak wyżej, bezmyślna brednia Waszej forumowej grupki.
Jak pozew o zapłatę został oddalony, to pozwany nie ma długu. Choćby sędzia w uzasadnieniu napisał, że sąd oddalił pozew bo tak wskazywał horoskop na onecie.

Powrót