Wezwanie Przedegzekucyjne przed 11 lat

• Autor wątku Autor wątku MarioJ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarioJ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam serdecznie ..

Na wstępie dodam że szukałem podobnego wątku <szukaj> Podobne są ale u mnie ZTM przypomniało sobie po 11 latach.

Dziś dostałem " Wezwanie Przedegzekucyjne " z 2005 roku o sygn. akt I NC 5089/05 .Przyznam szczerze że nie pamiętam wezwań do zapłaty ...ale mogę wykluczyć na 100 % że nie dostałem żadnego pisma z sądu.

Tu mam prośbę do was kochani, o podpowiedz ,co mianowicie zrobić : Prosić o rozłożenie na raty ? Napisać o przedawnienie ?

Pozdrawiam Mariusz

Ps: Jak potrzeba dodam więcej informacji

Ostatnia edycja:
1. Kiedy odbył się przejazd bez ważnego biletu ?
2. Jak rozumiem, nie zmieniałeś miejsca zamieszkania ?
3.
MarioJ napisał:
ale mogę wykluczyć na 100 % że nie dostałem żadnego pisma z sądu.
Awiza również możesz wykluczyć ?

Dokładnie przejazd był 2005- 01-30 .
Nie nie zmieniałem adresu .
Awiza nie pamiętam a jeśli było z sądu odebrał bym .

MarioJ napisał:
Dokładnie przejazd był 2005- 01-30
Czyli opłata dodatkowa nie uległa przedawnieniu.
MarioJ napisał:
Awiza nie pamiętam a jeśli było z sądu odebrał bym
Pozostaje wizyta w Sądzie i zapoznanie się z aktami, tam dowiesz się kiedy i w jaki sposób uznano przesyłkę za doręczoną. Moim zdaniem dwie opcje, ktoś odebrał i Ci nie przekazał, druga, moim zdaniem bardziej pewna, były awiza i przesyłka nie została odebrana.

Jak za dzwonie do ZTM, muszą mi podać z jakiego sądu jest nakaz ?
Tak czy siak muszę im zapłacić ....miło z ich strony że poczekali 11 lat ..a nie 20:mad:

Ostatnia edycja:
Sprawdź akta sądowe. Przedawniona jest na pewno większa część odsetek.

MarioJ napisał:
miło z ich strony że poczekali 11 lat ..a nie 20:mad:
Winnego szukasz nie tam gdzie trzeba. Wyłudziłeś przejazd podróżując bez ważnego biletu. Została nałożona na Ciebie opłata dodatkowa z której to opłatą zwlekałaś aż 11 lat.
ZTM wielce łaskawie zachował się wobec Ciebie przysyłając kolejne wezwanie zamiast skierować wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego gdzie zostałabyś dodatkowo obciążona kosztami egzekucji.
Z pięknymi kwiatami powinieneś się do nich udać z podziękowaniem :)
MarioJ napisał:
Tak czy siak muszę im zapłacić
Zgadza się, nikt nie kazał Tobie podróżować komunikacją bez ważnego biletu, potem unikać opłaty dodatkowej.
Jak już, jak wskazała koleżanka powyżej, możesz uniknąć zapłaty części odsetek. Jest jeszcze mała, malutka iskierka nadziei, że klauzula wykonalności została nadana dalej niż 10 lat od nakazu zapłaty, ewentualnie czy w ogóle została nadana, mała iskierka nadziei, ale zawsze jest :)

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedz ..

Pozdrawiam Mariusz

Powrót