wezwanie przedsądowe ZTM po 11 latach

• Autor wątku Autor wątku Michal81Warszawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal81Warszawa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam w dniu dzisiejszym tj 11.02.2014 otrzymałem poleconym wezwanie przedsądowe z ZTM Warszawa na kwotę 287zł za przejazd bez ważnego biletu w autobusie.
W piśmie widnieje zapis, że ów przejazd odbył się dnia 05.02.2003roku.
Nie widzę problemu w zapłaceniu jeśli jestem rzecz jasna winny.
Natomiast w kwestii wyjaśnienia nie przypominam sobie abym mandat taki kiedykolwiek otrzymał. Nie byłem również przez te 11 lat informowany o jakimkolwiek zadłużeniu i zobowiązaniach. Nie otrzymywałem żadnej korespondencji z ZTM.
Proszę o wskazówki tzn. czy sprawa aby się nie przedawniła? czy mam prawo do zapoznania się z dokumentacją ZTM(wgląd do podpisanego mandatu bo chyba taki powinni mieć). Z góry dziękuję.

jesli twierdzą że to ty, to niech ci pokażą kwity. poza tym daaawno przedawnione

Ok a gdzie szukać przepisów ad. przedawnienia KC i jakieś prawo przewozowe?

w kc i ustawie prawo przewozowe

dzięki dam znać jak się skończyło

A jeszcze jedno pytanie mam czy do krd to mnie mogą podać za sprawę przedawnioną?

Michal81Warszawa napisał:
A jeszcze jedno pytanie mam czy do krd to mnie mogą podać za sprawę przedawnioną?

Niestety mogą.

Ale Ty również możesz w KRD wnieść zastrzeżenie do tego wpisu. Do tego KRD to już chyba nikt nie traktuje poważnie ;-)

rafmik napisał:
Do tego KRD to już chyba nikt nie traktuje poważnie ;-)
KRD jeszcze w miarę tak, zależnie kto wpisał (jak jakieś windykacje to już temat staje się mniej poważny, ale nie niepoważny), BIG Infomonitor banki traktują poważnie wpisy bankowe. ERIF - czyli twór kruka to kabaret, poza wpisami samego kruka niewiele tam jest

witam,
dzisiaj i ja dostałam takie wezwanie jak autor tematu z ty6m że u mnie chodzi o jakiś mandat z linni M z 2003-11-07 a dostałam upomnienie dziś 2014-02-14 szok po 11 latach. Oczywiście to mandat widmo bo ja nigdy mandatu nie dostałam. Co mam dalej robić? czekać aż mnie do sądu wezwą czy może gdzieś pisać wyjaśnienie?

a jak się wnosi taki zarzut przedawnienia? mam pismo do sądu dostarczyć? czy moiże jak rozprawa będzie to mam powiedzieć że się sprawa przadawniła i że to nie byłam ja? bo chyba będzie rozprawa czy mogą bez mojej osoby wyrok jakiś ogłosić i spotkam komornika w drzwiach pewnego dnia??

ferre napisał:
a jak się wnosi taki zarzut przedawnienia? mam pismo do sądu dostarczyć? czy moiże jak rozprawa będzie to mam powiedzieć że się sprawa przadawniła i że to nie byłam ja? bo chyba będzie rozprawa czy mogą bez mojej osoby wyrok jakiś ogłosić i spotkam komornika w drzwiach pewnego dnia??
Jeśli wierzyciel wniesie przeciwko Tobie pozew do sądu, zrobi to najpewniej w postępowaniu upominawczym. Wtedy dostaniesz nakaz zapłaty z sądu (listem poleconym). W ciągu 14 dni od doręczenia Ci tegoż nakazu, wniesiesz sprzeciw. W sprzeciwie podniesiesz zarzut przedawnienia.

Witam ponownie w dniu dzisiejszym skontaktowałem się z Działem Windykacji ZTM Warszawa gdzie uzyskałem następujące informację:
1. roszczenia ulegają przedawnieniu po 10 latach więc chyba biorą pod uwagę art.118KC jak ma się do tego Prawo Przewozowe gdzie mówią o roku czasu?
2. jeśli napiszę pismo do nich o przedawnieniu czyli się odwołam karę umorzą czyli przychylą się do owego wniosku i wtedy nie kierują pisma do KRD, ile wtym prawdy ciekawe

Więc reasumując jaką podać podstawę prawną pisząc odwołanie?

1. roszczenia ulegają przedawnieniu po 10 latach więc chyba biorą pod uwagę art.118KC jak ma się do tego Prawo Przewozowe gdzie mówią o roku czasu?
Tylko jak jest prawomocne orzeczenie sądu, tego typu roszczenie przedawnia się po 10 latach. Bez sądu, po 15 miesiącach.
2. jeśli napiszę pismo do nich o przedawnieniu czyli się odwołam karę umorzą czyli przychylą się do owego wniosku i wtedy nie kierują pisma do KRD, ile wtym prawdy ciekawe
Nic nie umorzą i mogą wpisać do KRD. Dług przedawniony nadal istnieje i nadal jest należny. Przedawnienie powoduje jedynie to, że można uniemożliwić egzekucję komorniczą (konkretnie, uniemożliwić uzyskanie tytułu wykonawczego przez wierzyciela).

Trudno spróbuje jaką podstawę podać pisząc odwołanie , art.778KC w zw. z art.77 Prawo Przewozowe ?

A może ktoś już pisał odwołanie do ZTM?

Ostatnia edycja:
Trudno spróbuje jaką podstawę podać pisząc odwołanie , art.778KC w zw. z art.77 Prawo Przewozowe ?
Zarzut przedawnienia podnosi się w sądzie. I nie trzeba wskazywać przepisów. Sąd zna prawo.

Czyli co do nich nic nie pisać? Czekać na Sąd i dopiero wtedy?

tak, dopiero odpowiesz na pismo z sadu. pisac do nich to strata czasu i znaczka

ferre napisał:
Oczywiście to mandat widmo bo ja nigdy mandatu nie dostałam. Co mam dalej robić? czekać aż mnie do sądu wezwą czy może gdzieś pisać wyjaśnienie?

Czy jesteś na 10000% pewny, że nie otrzymałeś takiej opłaty dodatkowej (nie madnat) za jazdę bez biletu?

Jeśli tak, to ktoś posłużył się Twoimi danymi oraz sfałszował Twój podpis - wypadło by zgłosić w prokuraturze.

rafmik napisał:
Jeśli tak, to ktoś posłużył się Twoimi danymi oraz sfałszował Twój podpis - wypadło by zgłosić w prokuraturze.

Nie wiem czy jest sens po tylu latach.

Powrót