wezwanie przedsądowe ZTM po 11 latach

• Autor wątku Autor wątku Michal81Warszawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
chyba nawet i przedawniona karalnośc, nie mam przed sobą teraz terminów...

Robilee napisał:
Jeśli wierzyciel wniesie przeciwko Tobie pozew do sądu, zrobi to najpewniej w postępowaniu upominawczym. Wtedy dostaniesz nakaz zapłaty z sądu (listem poleconym). W ciągu 14 dni od doręczenia Ci tegoż nakazu, wniesiesz sprzeciw. W sprzeciwie podniesiesz zarzut przedawnienia.

Mam podobne wezwanie przedsądowe za jazde bez warznego biletu z 2003r i też mie straszą sądem ale u mnie dopisali -Przypominamy,że w bazie dłużników ZTM figurują następujące , nieopłacone wezwania do zapłaty-wyżej wymienionym-wystawione na pana/pani nazwizko :tutaj nr mandatu.Ponadto informuję , że zgodnie z art.121&1 Kodeksu Wykroczeń ,kto, pomimo nieuiszczenia dwukrotnie nałożonej na niego kary pieniężnej określonej w taryfie,po raz trzeci w ciągu roku bez zamiaru uiszczenia należności wyudza przejazd koleją lib innym środkiem lokomocji,podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywnie. co mamz ty zrobić ??

@Sylwek@ napisał:
Mam podobne wezwanie przedsądowe za jazde bez warznego biletu z 2003r i też mie straszą sądem ale u mnie dopisali -Przypominamy,że w bazie dłużników ZTM figurują następujące , nieopłacone wezwania do zapłaty-wyżej wymienionym-wystawione na pana/pani nazwizko :tutaj nr mandatu.Ponadto informuję , że zgodnie z art.121&1 Kodeksu Wykroczeń ,kto, pomimo nieuiszczenia dwukrotnie nałożonej na niego kary pieniężnej określonej w taryfie,po raz trzeci w ciągu roku bez zamiaru uiszczenia należności wyudza przejazd koleją lib innym środkiem lokomocji,podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywnie. co mamz ty zrobić ??

Przedawnione (o ile nie było w międzyczasie sądu, egz komorniczych).

Ile masz tych przejazdów bez biletu w 2003 i 2004 roku?

NIe wiem ale raczej nie mam żadnych bo tylko ten mi przysłali a przez ten okrez czyli od 2003r nic od nich nie dostałem nawet upomnienia do rzadnej zapłaty

Jeśli chodzi o ZTM to nie miałem z nimi ani razu styczności w sądzie

@Sylwek@ napisał:
Jeśli chodzi o ZTM to nie miałem z nimi ani razu styczności w sądzie

Czyli przedawnione.
Jak chcesz, możesz im wysłać pism że należność jest przedawniona i odmawiasz zapłaty.
I pilnuj korespondencji z sądu (jeśli taka będzie). Trzeba będzie złożyć sprzeciw.

Witam
Proszę o poradę, mi również przyszło wezwanie do zapłaty z ZTM z Warszawy z 2003 roku za przejazd. Ja takiej sytuacji nie pamiętam, dodatkowo nazwisko jest błędne, podobne ale błędne, nie ma tam nr dowodu ani peselu. Moi rodzice odebrali pismo i mi je przekazali bo to jest miejsce mojego zameldowania. Może sprawę bym zbagatelizowała ale ze względu na moją pracę muszę mieć czyste konto zwłaszcza jeśli chodzi o sąd. To jest jedyne wezwanie jakie kiedykolwiek mi przyszło, dbam o to żeby mieć "czyste" konto, więc zastanawiam się nad zapłatą (290 zł), utrudnieniem może też być wpis do KRD bo trafiają tam nawet przeterminowane długi. Myślę nad wysłaniem pisma wyjaśniającego tylko czy to zasadne ponieważ sprawa nie trafiła jeszcze do sądu ani komornika, no i wtedy mogą wysyłać wezwania na moje prawidłowe nazwisko. Jeszcze jedno pytanie - na które artykuły w razie coś się powoływać. Przepraszam za tak długi post i z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. :-/

Ostatnia edycja:
atina7 napisał:
ale ze względu na moją pracę muszę mieć czyste konto zwłaszcza jeśli chodzi o sąd
a co ma wspólnego sprawa cywilna z karalnością (bo o to chodzi z pracą, prawda?)? NIC. tak samo mandat na drodze to miałby być koniec twojej kariery??a jak ja ci powiem: zapłać mi 15 tys euro bo jak nie to pójdę do sądu, to zapłacisz bo się boisz sądu, bo praca???

przy takim bałaganie w papierach jak piszesz, to sąd oddali ewentualne powództwo jako bezzasadne i nigdzie cię nie wpiszą.
zresztą straszenie wpisem to bardziej straszenie niż utrudnienie życia przez wpis.

Michal81Warszawa napisał:
Witam w dniu dzisiejszym tj 11.02.2014 otrzymałem poleconym wezwanie przedsądowe z ZTM Warszawa na kwotę 287zł za przejazd bez ważnego biletu w autobusie.

Już dawno to zobowiązanie jest niezaskarżalne, tzn. że roszczenie istnieje i można go dochodzić- ale wystarczy(do skutecznej obrony), że podniesiesz zarzut przedawnienia, a jak nie podniesiesz, to będzie transformacja zobowiązania niezaskarżalnego w zaskarżalne. :)

Ostatnia edycja:
Dziś moja żona otrzymała z ZTM wezwanie przedsądowe dotyczące przejazdu bez uiszczenia odpowiedniej opłaty. Dokładnie było to tak, że była w stolicy na jakimś szkoleniu i jako studentka skasowała bilet ulgowy, jednak podczas kontroli "kanar" zakwestionował prawo do tej ulgi z powodu wieku mojej żony. Żona oczywiście odwołała się pisemnie do ZTM, wskazując, że mieszka w innym mieście i nie wiedziała o nie przysługującej jej zniżce. Po jakimś czasie przyszła informacja o umorzeniu postępowania. Po kilku latach żona dokumenty dotyczące tej sprawy zwyczajnie zniszczyła bo i po co to trzymać tyle lat. Dziś by się przydały. Rozumiem, że żona także ma czekać na korespondencję z sądu i powołać się na przedawnienie sprawy tak?

Witam,następny trafiony na wezwanie przedsądowe z ZTM.Tym razem mam 2 wezwania jakoby w listopadzie 2004 byłem dwukrotnie złapany na jezdzie bez biletu tramwajem nr 6.Oba na sumę po 280,56zł.Co robić.Czytam na różnych forach co z tym zrobić i nie wiem.U nie których na pensję wszedł komornik, u innych umorzyli.

Jak masz przedsądowe, to znaczy że sądu nie było. Czyli przedawnione. Zarzut podnosi się dopiero w sądzie

Czyli czekać na sąd,Mam złe doświadczenia z sądami,bo musiałem zapłacić 1400zł za abonament RTV.

bodziook napisał:
Czyli czekać na sąd,Mam złe doświadczenia z sądami,bo musiałem zapłacić 1400zł za abonament RTV.
A co ma wspólnego sąd z abonamentem RTV? Po drugie w sadzie nie biją czy nie gwałcą - czego się boisz? Jest gdzieś napisane że wniesienie sprawy do sądu oznacza bezwzględny wyrok w systemie kapturowym? Ja mam zupełnie inne doświadczenia :)

Dobra,czekam na wezwanie sądowe.Dzięki.

robinson21 na Forum Prawnym

Domyślnie RE: ZTM - komornik mandat z przed 10 lat Pomocy
a więc tak, wg. tego pisma zobowiązanie to powstało gdzieś w okolicach połowy sierpnia 2005r (wyliczyłem według odsetek naliczonych przez komornika), dalej: pozew zapewne został złożony na początku roku 2006 jak wynika z akt sprawy, pozostaje tylko pozew z art.840 kpc w związku z art. 125 kc - to znaczy o zmniejszenie odsetek. Zobowiązanie nie uległo przedawnieniu a tak nawiasem mówiąc to ci ładny kwiatuszek przyłatali a oprócz tego odsetki sobie wyhodowali - smutne ale prawdziwe.
Pozostaje wysłać do ZTM pismo aby ograniczyli odsetki do lat trzech wstecz bo inaczej wytoczysz im powództwo przeciw egzekucyjne.
robinson21 jest off-line Raportuj zły post Odpowiedź z cytowaniem Multi- cytowanie tej wiadomości Szybka odpowiedź do tej wiadomości Cytuj zaznaczony tekst
Odpowiedz

Szybka odpowiedź

co z tym prawem odwolawczym za odsetki?? mRobinson możesz podesłac taki wniosek?

Powrót