Wezwanie , spadek , zobowiązania , koszty

• Autor wątku Autor wątku darex120
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darex120

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam Serdecznie

Mam pytanie odnośnie , stwinnictwa sie na sprawie spadkowej , czy jest ono obowiązkowe czy nie muszę się na nie stawiać (czy muszę napisać do sądu że nie chcę uczestniczyć w rozprawie) czy będe musiała ponieść jakieś koszta związane ze sprawą spadkową , ogólnie nie chcę otrzymać żadnego spadku , po drugie babcia czyli żona zmarłego dziadka jeszcze żyje ,więc tak czy tak sprzedaż domu i podzielenie go na 7 osób nie wchodzi w grę , bardzo proszę o jakąkolwiek informację co muszę zrobić aby nie ponosić żadnych kosztów związanych z tą sprawą w załączniku kopia wezwania

niestety nie mogę załadować załącznika jeśli ktoś by mógł pomoc w w/w sprawie podaje swój mail i prześle załącznik

darex120@wp.pl

Udało mi sie dodać plik

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Sorry, ale tu nikt nie ma mikroskopu. Wrzuć w jakiejś znośnej rozdzielczości.

a teraz

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
W tej sytuacji najlepiej stawić się na sprawie i przed sądem odrzucić spadek.
Jeśli będąc spadkobiercą spadku nie odrzucisz to "z automatu" odziedziczysz z dobrodziejstwem inwentarza
Żadnych kosztów (poza kosztami dojazdu) nie poniesiesz.

a jesli mi nie odpowiada dojazd do miejscowosci w ktorej bedzie sprawa nie usmiecha mi sie jechac 400km

Zawsze możesz odrzucić spadek u notariusza, ale to będzie kosztowało więcej niż dojazd do sądu.
Ewentualnie możesz nic nie robić i tym samym przyjąć spadek.

Czyli ogólnie nie musze się tam pojawić

przed sądem odrzucić spadek

Spadek możesz odrzucić w ciągu 6 miesięcy od otrzymania wiadomości o śmierci spadkodawcy. Podstawę prawną stanowi art. 1015 Kodeksu cywilnego
zgodnie z którym oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania. Brak oświadczenia spadkobiercy w tym terminie jest jednoznaczny z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

możesz nic nie robić i tym samym przyjąć spadek

Do spadku należą także ewentualne długi osoby zmarłej.

Powrót