Wezwanie, Swiadczenie Rehabilitacyjne

• Autor wątku Autor wątku Zial15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zial15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, przebywam na świadczeniu rehabilitacyjnym 5 miesiecy, 3 tygodnie temu złożyłem dokumenty by ubiegac sie o przedluzenie, po tygodniu od zlozenia została rozwiazana umowa przez pracodawce ( otrzymalem list z wypowiedzeniem do domu), zlozylem wniosek jak wiadomo by ubiegac sie po ustaniu zatrudnienia.. ku mojemu zdziwieniu 5 dni po otrzymałem telefon od zusu, ze na drugi dzien na 10 rano mam sie wstawic na komisje lekarską. Do tej pory otrzymywałem listy z wyznaczonym dniem i telefon, a poprzednia komisja odbyla sie zaocznie ze wzgledu na panująca sytuacje pandemiczna w polsce. Przez telefon otrzymalem informacje, ze listów teraz nie wysylaja, przy czym bedąc w siedzibie wszyscy mieli listy tylko pytali czy telefonicznie czy wezwanie. Po komisji uzyskalem informacje, ze orzeczenie zostanie wyslane listem ( to juz nagle wysylaja?) Stąd moja ciekawosc czy to bezprawie i chcieli udupić człowieka bo juz stracil zatrudnienie na danym szkodliwym stanowisku czy oni wszystko moga? Przedłuzanie swiadczenia podczas pandemii jest poparte rozporzadzeniem rady ministrow, pytam czysto teorytycznie bo nie jestem jakims wygodnisiem - nie sprawilo mi to zadnego problemu stawienie sie na komisje. Czytałem tez, ze moga wzywac telefonicznie by kontrolowac prawidlowosc zwolnienia lekarskiego, ale czy to samo tyczy sie też swiadczenia rehabilitacyjnego?

Powrót