Wezwanie w celu uzupełnienia ewidencji wojskowej

• Autor wątku Autor wątku AnoniM133
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnoniM133

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam!
Dostałem dziś list z WKU z wezwaniem w celu uzupełnienia ewidencji wojskowej.

I trochę się obawiam, bo nie wiem co to oznacza :rolleyes:.
Mam skończone 25 lat i w książeczce wojskowej mam wpisanie, iż zostałem przeniesiony do rezerwy, także nie wiem po co to wezwanie?

Mam zabrać ze sobą :
- dowód osobisty
- prawo jazdy
- świadectwo szkoły
- inne dokumenty potwierdzające kwalifikacje zawodowe

Czy mam się czego obawiać?

A czy może Pan/Pani jakoś to rozwinąć ?

Trudno na mniej ogólnym poziomie znając zakreślony przez pana zakres sprawy

Aha rozumie.
Mam nadzieje,ze WKU chce uzupełnić tylko jakieś moje dokumenty i wojsko mnie nie czeka .

Tego tu nie przewidzimy znając tylko tyle

No właśnie nie mogę znaleźć nigdzie konkretów na ten temat . Trochę zaczynam się martwic.

Zapewne czekają tam już przygotowane umundurowanie aby natychmiast wcielić Ciebie do służby :!:

Proszę o trochę logiki bo przeniosę temat do Hydeparku.

Nie są to liczby budzące grozę.

Może Pan to rozwinąć ?

A co do tej ustawi to taki prosty człowiek jak ja nic nie rozumie z tej ustawy. Czy być może będę musiał odbyć jakieś ćwiczenia ?

Ostatnia edycja:
AnoniM133 napisał:
A co do tej ustawi to taki prosty człowiek jak ja nic nie rozumie z tej ustawy.
Nie ustawa a rozporządzenie akt prawny niższej rangi niż ustawa.
To, że określono limit powołań obowiązkowych tak aby statystycznie w służbie było 500 osób powołanych na ćwiczenia co znaczy, że teoretycznie można wezwać nie więcej niż 18250 osób na ćwiczenia dziesięciodniowe albo nie więcej niż 6083 na ćwiczenia trzydziestodniowe etc. W skali liczby objętych tym obowiązkiem liczonej w milionach nie są to wielkie liczby.
AnoniM133 napisał:
Czy być może będę musiał odbyć jakieś ćwiczenia ?

Jest to teoretycznie możliwe a w praktyce to sprawa losowa. To jest to forum prawne i nikt tu nie będzie zajmował się obliczeniem rachunku prawdopodobieństwa.

Witam mam podobne wezwanie tzn. Uzup. Ewidencji wojskowej .pytanie brzmi jeśli jest to tylko rozporządzenie to czy jak bym się nie stawił ,co by mi groziło .przypomne ,że kiedyś nie stawiłem się aby odebrać kartę mobilizacyjną i nic się nie stało (jakieś 4 lata temu)tak jakoś wyszło %). Bo nie byłem po tą karte i tak głupio przed trepem sie tumaczyć .przyznam szczerze ,że z wojska to zaliczyłem tylko klasyfikacje.

Ostatnia edycja:
Powrót