Wezwanie w charakterze świadka do Hiszpanii

• Autor wątku Autor wątku samuelson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samuelson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W czasie wakacji 2011 miało miejsce nieprzyjemny incydent. Nie będę nakreślał całego zajścia, bo to nic nie wniesie, ale skończyło się to na tym, że zostałem wezwany do sądu w charakterze świadka, sprawa polegała tylko na tym, że miałem rozpoznać sprawce. Miałem wtedy 16 lat i byłem przekonany, że sprawa została zamknięta. Niestety wczoraj dostałem wezwanie dot. w/w sprawy. Chciałem dowiedzieć się czy mogę wysłać wniosek, o np. odczytanie wcześniej( w 2011r.) złożonych wyjaśnień, czy może istnieje możliwość złożenia kolejnych wyjaśnień w konsulacie, czy jeżeli musiałbym stawić się tam osobiście, to jak wygląda sprawa dot. dojazdu. Głównie chodzi o to czy koszty takiej podróży zostały by zwrócone. W załączniku wysyłam wezwanie które do mnie przyszło.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Przysluguje Ci, podobnie jak w kpk zwrot kosztow podrozy i utraconych zarobkow.To czerwiec, stolica Costa Brava, moze wczesniejsze wakacje ?

Artículo 722

Los testigos que comparezcan a declarar ante el Tribunal tendrán derecho a una indemnización, si la reclamaren.

El Secretario judicial la fijará el mediante decreto, teniendo en cuenta únicamente los gastos del viaje y el importe de los jornales perdidos por el testigo con motivo de su comparecencia para declarar.

Mozesz napisac tez prosbe o przesluchanie w miejscu zamieszkania.Przestepstwo p /ko zdrowiu publicznemu ? Narkotyki ?
Artículo 719

Si el testigo imposibilitado de concurrir a la sesión no residiere en el punto en que la misma se celebre, el Secretario judicial librará exhorto o mandamiento para que sea examinado ante el Juez correspondiente, con sujeción a las prescripciones contenidas en esta sección.

Adres
Audiencia Provincial Penal nº 3
Plaça de Josep Maria Lidón Corbí, 1
Girona 17001
tel.0034 972 94 23 58

O, właśnie miałem nadzieje, że tak to wygląda. Dzisiaj jeszcze idę do radcy więc możliwe, że wyśle wniosek o przesłuchanie w Polsce.​
Tak sprawa dotyczyła narkotyków. Ale Hiszpania to na szczęście liberalny kraj i nie wsadzają tam ludzi do więzienia za jointa. Zostałem za to postawiony przed sądem jako świadek+nocka na komisariacie, składanie zeznań. Szczerze mówiąc to mam jeszcze dwie strony wyjaśnień sprzed dwóch i pół roku.​
Dziękuje za szczegółową odpowiedź.​

Powrót