Wezwanie w charakterze świadka

• Autor wątku Autor wątku Gatson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gatson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie i proszę o pomoc...
Mój mąż otrzymał wezwanie do sądu na rozprawę w charakterze świadka.
Jednak w tym momencie przebywa za granicą i napewno na rozprawę nie będzie w stanie wrócić do kraju...
W danym wezwaniu jest napisane że:
[cytat:2nrb90ii]Każda osoba wezwana przez Sąd jako świadek, biegły lub tłumacz stawić się powinna w miejscu, dniu i godzinie, wskazanych na wezwaniu i pozostać aż do zwolnienia...
W razie nieusprawiedliwienia niestawiennictwa Sąd nakłada karę pieniężną...[/cytat:2nrb90ii]
Dzwoniłam do sądu w tej sprawie i otrzymałam informację że mogę napisać pismo z informacją że mąż przebywa za granicą i podać przypuszczalną datę powrotu męża do kraju - jeżeli następna rozprawa odbędzie się w terminie w którym mąż będzie przebywał w Polsce to będzie się mógł stawić na tą rozprawę...
Czy informacja którą otrzymałam o napisaniu takiego pisma jest prawdziwa???
Jeżeli tak to jak to podanie wygląda - proszę o wzór takiego podania i poradę jak mogę załtwić tą sprawę. Dziękuję i proszę o szybką odpowiedź w miarę możliwości gdyż termin rozprawy się zbliża...

Nie musi Pani posługiwać się wzorem.
Pismo ma zawierać datę, nazwisko, imię adres wnoszacęgo, opis osoby której dotyczy (czyli Pani męża), sygnaturę sprawy, pani podpis no i swoją treść czyli że jest Pani małżonką, że mąż aktualnie nie przebywa w Polsce bo wyjechał, napisać kiedy wróci czyli np. że na święta Wielkanocne albo że nie wróci, jeśli ma nie wrócić. Ewentualnie obok adresu proszę podać swój telefon.

Powrót