Wezwanie z UFG za auto, którego nigdy nie miałem

• Autor wątku Autor wątku kisieks6969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kisieks6969

Użytkownik
Odpowiedzi
126
Dostałem wezwanie z UFG do zapłaty . Kwota 9330 zł. Za auto , którego ..nigdy ne miałem . Że brak OC od lipca do września 2025r... Mam inne auto , ale jest opłacane na bieżąco...
Ktoś już to przerabiał? Co dalej ? Sąd ?

Możliwe, że ktoś posłużył się Pana danymi przy transakcji zakupu pojazdu - na wezwanie do zapłaty można odpowiedzieć z opisaniem sytuacji - to na początek.

Byrhtnoth napisał:
Możliwe, że ktoś posłużył się Pana danymi przy transakcji zakupu pojazdu - na wezwanie do zapłaty można odpowiedzieć z opisaniem sytuacji - to na początek.
Ale w mobywatelu nie ma nic o tym ,żebym kupił lub zbył pojazd za który ściga mnie UFG...Jest tylko to o którym wiem...Jutro napiszę do UFG...

Na stronie UFG można pobrać swoją historię ubezpieczenia OC. Radze tam zajrzeć i zobaczyć czy nie było jakiegoś "auta widmo" jak auto nie było zarejestrowane na Ciebie a tylko ubezpieczone to w mObywatelu go nie bezie.

slider2002 napisał:
nie było zarejestrowane na Ciebie a tylko ubezpieczone
A to UFG ma wtedy podstawę do wystawienia kary takiej osobie? Skąd domniemanie, że ta osoba była posiadaczem pojazdu, gdy doszło do obowiązku ubezpieczenia?

slider2002 napisał:
Na stronie UFG można pobrać swoją historię ubezpieczenia OC. Radze tam zajrzeć i zobaczyć czy nie było jakiegoś "auta widmo" jak auto nie było zarejestrowane na Ciebie a tylko ubezpieczone to w mObywatelu go nie bezie.
Na stronie UFG jest info ,że było zgłoszone do ubezpieczenia . Okazało się,że w Starostwie powiatowym ktoś zgłosił zbycie auta na mnie...ale muszę jechać osobiście , bo na telefon nic się nie dowiem...

Powrót