wezwanie za mandat z 2005 roku.

• Autor wątku Autor wątku BB37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BB37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Otrzymałem pismo (datowane na 15.11.2017) z tarnowskiej firmy BVT informujące mnie o przekazaniu sprawy do egzekucji komorniczej. Firma wzywa mnie do zapłaty kwoty 478,66, ( jazda pociągiem bez biletu) zasądzonej sądowym nakazem zapłaty w 2006 roku. Z tego co pamiętam to bez biletu jechałem pociągiem PKP w 2005 roku (lub w 2004 nie pamiętam za dobrze).

Bardzo proszę o radę: płacić to, czy też może sprawa ta uległa przedawnieniu.
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie pomocne informacje.

Nie mam pojęcia. napisali tylko sygn. akt 2318/06 i nazwę sądu. No i informację ,że jeśli nie zapłacę,to skierują sprawę do komornika.

BB37 napisał:
zasądzonej sądowym nakazem zapłaty w 2006 roku.
Ważne jaka jest data ostatniej klauzuli wykonalności na tym nakazie. Od tego zależy czy jest przedawnienie.

A jak się tego dowiedzieć? Iść do sądu, który wydał nakaz i tam pytać?

BB37 napisał:
Iść do sądu, który wydał nakaz i tam pytać?
Możesz iść, możesz zadzwonić. Dowiedz się, czy była tylko jedna klauzula (jej data), czy jeszcze potem kolejna (jej data) na rzecz nowego wierzyciela.

Dzwoniłem do sądu. Pani z sekretariatu powiedziała mi tylko,że data nakaz zapłaty zapadł 12 października 2006 i to wszystko, bo nie mają dalszych informacji w tej sprawie...

Zadzwoń do tego BVT i zapytaj czy i kiedy była nadana klauzula wykonalności. Z tego co pamiętam ze spraw z firmy winykacjapl.com (to chyba ten sam podmiot nawet, albo powiązane), to PKP z reguły występowały o klauzulę tuż przed cesją.
Inna sprawa, to czy w dacie wniesienia pozwu roszczenie nie było już przedawnione. Wskazana wizyta w sądzie i czytanie akt

Powrót