Wezwanie ze straży miejskiej za parkowanie na drodze wewnętrznej.

• Autor wątku Autor wątku lolek1712
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lolek1712

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć, dostałem wezwanie od straży miejskiej za parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych. Domyślam się, że chcą mnie ukarać mandatem.
Sęk w tym, że cały ten parking znajduje się na drodze wewnętrznej. Nie ma znaku „strefa ruchu” oraz „strefa zamieszkania”. Czego mogę się spodziewać na komendzie? Czytając na internecie, to droga wewnętrzna o ile nie ma znaków strefa ruchu lub zamieszkania nie zalicza się do dróg publicznych i straż miejska, ani policja nie ma prawa wystawić tam mandatu. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam

Sądzimy, ze jak najbardziej ma prawo wystawić mandat.

Na jakiej podstawie tak sądzicie? Przecież na drodze wewnętrznej to właściciel ustala zasady i je egzekwuje.

Technicznie nie właściciel, a zarządca drogi. Tak, jak najbardziej ustala zasady. Łamiąc je jednak popełniasz wykroczenia, a ich egzekwowaniem zajmują się odpowiednie sluzby

W myśl twojej logiki mógłbym na terenie drogi wewnętrznej np. na terenie parkingu pdo marketem przejechać pieszego bez konsekwencji?

To co piszesz ma sens. Jak powinno być oznakowane miejsce dla niepełnosprawnych?

Czy miejsce nieodpowiednio oznakowane, a także nieodpowiednio zbudowane przestaje być miejscem zastrzeżonym?

No dobra, Lolek zapamiętaj: jeżeli na drodze wewnętrznej musi być początek i koniec są znaki drogowe to masz obowiązek się do nich stosować , czyli np jest znak drogowy b36 , za znakiem parkowanie jest zabronione , czyli jeżeli masz cztery znaki drogowe które mówią o tym że jest to miejsce przeznaczone dla osoby niepełnosprawnej a nie masz uprawnień do tego miejsca , nie możesz parkować w tym miejscu pojazdu , funkcjonariusze postąpili wobec ciebie ulgowo, bo dostałeś wezwanie, generalnie pojazd kwalifikuje się do usunięcia . Pozdrawiam

Pablo Antonio napisał:
No dobra, Lolek zapamiętaj: jeżeli na drodze wewnętrznej musi być początek i koniec są znaki drogowe to masz obowiązek się do nich stosować , czyli np jest znak drogowy b36 , za znakiem parkowanie jest zabronione , czyli jeżeli masz cztery znaki drogowe które mówią o tym że jest to miejsce przeznaczone dla osoby niepełnosprawnej a nie masz uprawnień do tego miejsca , nie możesz parkować w tym miejscu pojazdu , funkcjonariusze postąpili wobec ciebie ulgowo, bo dostałeś wezwanie, generalnie pojazd kwalifikuje się do usunięcia . Pozdrawiam

Okej, rozumiem. A co w przypadku kiedy miejsce to nie ma wymaganej szerokości? Tzn. 3.6m według Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 14 listopada 2017r. Dodatkowo koperta musi być namalowana na niebieskim tle, lub jej cześć musi być niebieska. Dodatkowo musi figurować poziomy znak przedstawiający inwalidę na wózku. Co w wypadku kiedy to miejsce nie jest oznakowane w ten sposób? Może nie kwalifikuje się do pełnoprawnego miejsca dla inwalidów.

Lolek, krótko -musi być pełne oznakowanie ,czyli znaki drogowe:,d18a t29 p20 p24, masz zdjęcia tego miejsca ??

Dobra , to powiedz mi dlaczego nie musi być pełne ??

Cytowałem opinię jakiś miesiąc temu w podobnym temacie. Poszukaj.

Sorry, nie mam na to czasu , ale jeżeli tak twierdzisz, to twoja decyzja .

Jest znak d-18, T-29 i koperta niespełniająca wymagań rozporządzenia.
https://zapodaj.net/plik-m0KDfuhRpz

Znak d-18 oznacza parking, a nie zastrzeżone miejsce parkingowe oznaczone kopertą jak oznacza d-18a.

Czemu mam się domyślać, że te znaki mówią tylko o tym miejscu?
Może one oznaczają, że cały parking jest dla osób niepełnosprawnych?

Zdjęcie pochodzi z Google streetview ale jest aktualne.

Brak pełnego oznakowania , możesz przyjąć wniosek do sądu , zarządca drogi nie dopełnił obowiązku oznakowania tego miejsca na podstawie aktów prawnych , w mojej ocenie nie przyjął bym mandatu karnego

Masz dwie opcje: przyjąć lub przekonać sąd do swojej argumentacji.

Powrót