Wezwanie

• Autor wątku Autor wątku Hunti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hunti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam dzisiaj dostałem wezwanie na komende powiatowa policji.Zostałem wezwany jako swiadek nie majac pojecia jaki charakter ma sprawa. Czy moge odmowic zeznan i czy bedzie to miało jakies konsekwencje? Chcialbym sie jakos przygotowac do skladania zeznan a policja nie podajac przyczyny wezwania uniemozliwia mi to dosc skutecznie. Prosze o pomoc.

No, no, no... ale się użytkownicy roszczeniowi robią... 3 godzinki i już poganianie :o

Jako świadek zostanie pouczony pan o przysługujących panu prawach, w tym do prawa odpowiedzi na pytanie i kiedy z niego można skorzystać.

Wybaczcie ze tak naciskam z odpowiedzia ale cała sprawa ma sie wyjasnic w czwartek a chcialbym wiedziec co mnie czeka. Gdybym teraz poszedl z wezwaniem na komende to zostalbym poinformowany o co w tym wszystkim chodzi czy musze czekac do czwartku ?

świadek nie musi wiedzieć -o co toczy się sprawa...- świadek ma stawić się w określonym miejscu, określonego dnia i godziny i odpowiadać na zadawane pytania zgodnie z prawdą... może uchylić się od odpowiedzi na pytania zgodnie z treścią art. 182 i 183 KPK

Dzieki za odpowiedz.

Zeby nie zakładac kolejnego tematu zapytam tutaj. Czy jesli w wieku 15 lat miałem sprawe ktora zakonczyla sie słownym upomnieniem sadu bez nadzoru kuratora ani zadnych konsekwencji ty czy kiedys moje akta sie wyczyszcza? czy musze złozyc odpowiednie pismo ? Obecnie mam 17 lat.

Nie ma żadnych akt które trzeba by czyścić :)

Wydaje mi sie ze jednak cos jest bo kiedy zostalismy ze znajomymi zatrzymani wieczorem i sprawdzani przez radio w radiowozie to wszyscy byli ok jedynie mnie pani policjantka spytala sie co zrobilem itp. Nie wiem czy przez tamten wybryk mam jeszcze szanse na prace w wojsku.

Powrót