Wg ZUS zaległa a faktycznie opłacona składka za 01.99

• Autor wątku Autor wątku robert06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robert06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
sprawa wygląda następująco:
zwróciłem się do ZUS-u o wydanie zaświadczenia o niezaleganiu w opłacie składek, otrzymałem informację że nie opłaciłem składki za styczeń 1999 roku, znalazłem dowód wpłaty tej składki ostemplowany przez bank (wpłata gotówkowa w kasie banku), pokazałem go w ZUS-ie, ale tam stwierdzono że dowód opłaty nic dla nich nie znaczy, bo owa wpłata na moim zusowskim koncie nie figuruje, a skoro nie figuruje to znaczy że jej nie było. Konkluzja była taka, ze pewnie bank coś naknocił. Sprawa jest o tyle ciekawa, że składka za mojego ówczesnego wspólnika, opłacona razem z moją jest prawidłowo zaksięgowana w ZUS-ie. Skierowano mnie do banku w którym dokonałem wpłaty. Bank twierdzi, że przechowują papiery 5 lat, a dowód wpłaty który posiadam powinien być uznany w ZUS-ie jako dowód opłacenia składki. Co robić w tej sytuacji? oczywiście wykluczam możliwość ponownej wpłaty składki (wraz z odsetkami ok 1500 zł).
Będę wdzięczny za sugetie.

--
pozdrawiam

Nie jestem specjalistą, ale czy styczeń 1999 już się nie przedawnił?

jeśli nic nie przerwało biegu terminu przedawnienia to jest już przedawniona.

Rzecz w tym, że babka w zusie twierdzi że nawet jeśli składka jest przedawniona, to i tak figuruje jako niezapłacona, więc zaświadczenia o niezaleganiu z opłatami składek nie dostanę.
Pozdrawiam

???? Moim zdaniem jeśli składka jest rzeczywiście przedawniona i nie ma innych zaległości oprócz przedawnionej składki to powinien Pan dostać zaświadczenie. Ale 100 % pewności nie mam. Jak tylko się dowiem, to dam znać.

Wielkie dzięki, będę wdzięczny za podanie przepisu na który mógłbym się powołać.
Pozdrawiam

Powrót