wgląd do akt EPU

• Autor wątku Autor wątku pawelmarakesz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelmarakesz

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Po zarejestrowaniu do EPU odkryłem, że jest na mnie prawomocny nakaz zapłaty za jazdę bez biletu, nakaz sprzed roku, kara za brak biletu sprzed 3 lat.

Chcę wnieść o wznowienie postępowania (wezwanie wysyłane na stary adres), i przedstawić zarzut przedawnienia.

W jaki sposób mogę dotrzeć do informacji na jaki adres wysyłali?

i nie wznowic tylko wniesc sprzeciw z uwagi na brak prawidlowego doreczenia

Robilee, w EPU nie ma wglądu do pozwu składanego przeciwko tobie, jest nakaz z klauzulą wykonalności i są postanowienia, ale nigdzie nie ma adresu

marian.pazdzioch, doucz się, klauzula jest od roku, na sprzeciw jest 14 dni

pawelmarakesz napisał:
Robilee, w EPU nie ma wglądu do pozwu składanego przeciwko tobie, jest nakaz z klauzulą wykonalności i są postanowienia, ale nigdzie nie ma adresu
Jesteś pewien, że nie ma dostępu do pełnych akt sprawy (taka ikonka w kształcie otwartej teczki z dokumentami)?
pawelmarakesz napisał:
marian.pazdzioch, doucz się, klauzula jest od roku, na sprzeciw jest 14 dni
Kol. marian dobrze (i za darmo Ci podpowiada). A Ty jesteś głąb, który na to nie zasługuje. Paździoch słusznie napisał, że skoro nakaz zapłaty nie został prawidłowo doręczony, to nie rozpoczął się termin na wniesienie sprzeciwu. Te 14 dni, o których słyszałeś. Opanuj się na przyszłość z pouczaniem innych, zwłaszcza że sam jesteś wyjątkowo mało bystry.

Przejrzałem wszystkie zakładki, zakładka "Moje sprawy" jest pusta, w "Moje nakazy" jest nakaz, w "Moje postanowienia" jest klauzula wykonalności i zarządzenie o stwierdzeniu doręczenia.

EPU nie daje możliwości wniesienia sprzeciwu po 14 dniach, system uniemożliwia taką opcję

Ile razy już o tym można pisać??!!

Jest poradnik (trochę nieaktualny) i chyba z 500 tematów.

Wnosisz sprzeciw i dołączasz zaświadczenie o zameldowaniu.

Asekuracyjnie dołączasz wniosek o przeywrócenie terminu lub w sprzeciwie piszesz, że nakaz nie został Ci doręczony, bo mieszkasz tu i tu, a wysłano go gdzieś indziej.

Do esądu możesz zadzwonić na infolinię, przedstawić się i zapytać, czy nakaz był doręczony pod adres pod którym mieszkasz.

Powrót