Wglad do "teczki" z własnymi danymi osobowymi

• Autor wątku Autor wątku Patryk19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patryk19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

do końca nie wiem czy wybrałem dobry dział.

Pracuje w urzędzie w którym jest kancelaria do spraw informacji niejawnych. Raz po raz zanosze tam dokumenty związane z moją osobą. Ponieważ jest to niezbędne by wsytawic o mnie opinie.

Gdy chciałem zapoznać się z zawartością teczki odmówiono mi.

Czy rzeczywiście nie mam prawa do wglądu w zebrane o swojej osobie dane? Prawdopodobnie jest tam wiecej niż to co ja dostarczyłem, również wydane opinie na moj temat.

Pozdr.

Odmawiając powołano się na jakąś podstawę prawną?

Nie, zapytano mnie na jakiej podstawie uważam, że mam prawo do zapoznania się z jej treścią.

Niestety nie potrafiłem uzasadnić odpowiedzi. :-(

Na pewno ma Pan prawo wglądu w dane dotyczące Pana osoby gromadzone przez innych. Natomiast jeżeli ktoś odmawia to powinien podać na czym opiera swoją odmowę.

Dodam jeszcze:

USTAWA O OCHRONIE INFORMACJI NIEJAWNYCH Art. 42 ust. 3

[cytat:3myq69h9]
3. Akta zakończonych postępowań sprawdzających, prowadzonych w odniesieniu do osób ubiegających się o stanowisko lub zlecenie pracy, z którymi łączy się dostęp do informacji niejawnych stanowiących tajemnicę służbową, są przechowywane przez pełnomocnika ochrony i są udostępniane do wglądu wyłącznie na pisemne żądanie:

1) osobie sprawdzanej;
2) sądowi lub prokuratorowi dla celów postępowania karnego;
3) Prezesowi Rady Ministrów, Szefowi Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Szefowi Agencji Wywiadu, Szefowi Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Szefowi Służby Wywiadu Wojskowego, Szefowi Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Komendantowi Głównemu Policji, Komendantowi Głównemu Żandarmerii Wojskowej, Komendantowi Głównemu Straży Granicznej lub Dyrektorowi Generalnemu Służby Więziennej w celu rozpatrzenia odwołania;
4) sądowi administracyjnemu w związku z rozpatrywaniem skargi;
5) osobie upoważnionej do obsady stanowiska, pełnomocnikom ochrony lub właściwym służbom ochrony państwa dla celów postępowania sprawdzającego lub kontroli, o której mowa w art. 14 ust. 1 pkt 1.

[/cytat:3myq69h9]

i chyba wyczerpałem temat. Dziekuje za pomoc.

Jeśli można prosić o odpowiedź na moje pytanie będę wdzięczny...
7 lat temu zostałem zostałem tymczasowo aresztowany na ok 24 dni po czym zostałem zwolniony za kaucją, a następnie skazany na 10 msc w zawieszeniu na 3 lata za pobicie (w zasadzie byłem tylko uczestnikiem całego zdarzenia ale jednak... - dobrowolnie poddałem się karze chcąc jak najszybciej zakończyć całe to piekło). Po 3,5 roku kara została wymazana z KRK i uznaje się ją za niebyłą. Obecnie mam propozycję pracy (w firmie w której pracuje) do objęcia stanowiska albo pełnomocnika ds ochrony informacji niejawnych lub kierownika kancelarii tajnej (nie jest to jeszcze określone kto będzie kim). Informacje niejawne, z tego co się orientuje będą miały charakter tajemnicy służbowej poufne bądź zastrzeżone. Proszę o informację czy mam szanse na uzyskanie poświadczenia bezpieczeństwa? W KRK nie figuruję, w zasadzie tylko raz w życiu miałem kontakt z prawem i policją, skończyłem studia oraz studia podyplomowe, cieszę się dobrą opinią, lecz wydarzeń z przed 7 lat nie da się niestety cofnąć :(
Bardzo proszę o rzeczową odpowiedź.

Hmm, według mojego stanu wiedzy - nie prześlizgniesz się przez postępowanie sprawdzające. Ta komórka (kancelaria) to naprawdę poważna działka.

Poczytaj dokładnie, bez emocji, ustawę o ochronie informacji niejawnych..

Czytałem i to nie raz...
postępowanie na pełnomocnika (zwykłe) przeprowadza abw, natomiast na kierownika kancelarii bądź inną osobę już pełnomocnik w firmie, który zapytuję o osobę w KRK, w CZSW i Urzędzie stanu cywilnego, oraz w abw, no i właśnie jak to jest traktowane? skoro wpis został usunięty z KRK to rozumiem, że także i z CZSW które działa na przepisach KKW i jest tam wymiana informacji, między sobą ale co z abw? gdzie takie coś mogą znaleźć? przecież policja nie ma informacji o skazaniach (do wszelkiego rodzaju spraw aby ustalić czy osoba była karana posługują się KRK) , może mieć w kartotece czy KCIK informację o zatrzymaniu podejrzanego o popełnienie przestępstwa tak to rozumiem. Ustawa o ochronie info niejawnych mówi, że poświadczenie bezpieczeństwa może nie zostać udzielone osobie która została skazana prawomocnym wyrokiem, a ja takiego skazania nie mam, więc sam nie wiem co może być podstawą do odmowy wydania certyfikatu?

Może mi ktoś pomóc w tej kwestii?
PS nie wiem czy piszę to na dobrym forum... sorki ale jestem tu nowy

Hmm, może inaczej...

(...)
2. Kancelaria tajna stanowi wyodrębnioną komórkę organizacyjną podległą bezpośrednio pełnomocnikowi ochrony, odpowiedzialną za właściwe rejestrowanie, przechowywanie, obieg i wydawanie takich dokumentów uprawnionym osobom. (...)
Art. 51.
W kancelarii tajnej dokumenty o różnych klauzulach powinny być fizycznie od siebie oddzielone i obsługiwane przez osobę posiadającą poświadczenie bezpieczeństwa odpowiednie do najwyższej klauzuli wytwarzanych, przetwarzanych, przekazywanych lub przechowywanych w kancelarii dokumentów.

Dalej:

Art. 32.
Ustawa zezwala w zakresie niezbędnym dla ustalenia, czy osoba sprawdzana daje rękojmię zachowania tajemnicy, na zbieranie i przetwarzanie informacji o osobach trzecich, określonych w ankiecie bezpieczeństwa osobowego, o której mowa w art. 37 ust. 2 pkt 1(1), bez wiedzy i zgody tych osób.

Kontynuując:

Art. 35.
1. Postępowanie sprawdzające ma na celu ustalenie, czy osoba sprawdzana daje rękojmię zachowania tajemnicy.

I:

Artykuł 36...
4. Zwykłe postępowanie sprawdzające obejmuje:

1) sprawdzenie, w niezbędnym zakresie, w ewidencjach, rejestrach i kartotekach, a w szczególności w Krajowym Rejestrze Karnym oraz Centralnym Zarządzie Służby Więziennej, danych zawartych w wypełnionej i podpisanej przez osobę sprawdzaną ankiecie(...)
2) sprawdzenie, na pisemny wniosek pełnomocnika ochrony, przez odpowiednie służby ochrony państwa, w ewidencjach i kartotekach niedostępnych powszechnie, zawartych w ankiecie danych (...)

Możesz nie "przejść" przez 36 artykuł :o

Na pocieszenie:

Za nowelą:

7. W trakcie postępowań sprawdzających dokonuje się sprawdzenia, w niezbędnym zakresie, w ewidencjach, rejestrach i kartotekach, a w szczególności w Krajowym Rejestrze Karnym oraz Centralnym Zarządzie Służby Więziennej (przed nowelą
w Centralnym Rejestrze Skazanych oraz Kartotece Skazanych i Tymczasowo Aresztowanych).

Zakończenie

No i chyba na zakończenie:

Art. 35.
1. Postępowanie sprawdzające ma na celu ustalenie, czy osoba sprawdzana daje rękojmię zachowania tajemnicy.

2. W toku postępowania sprawdzającego ustala się, czy istnieją wątpliwości dotyczące:

1) uczestnictwa, współpracy lub popierania przez osobę sprawdzaną działalności szpiegowskiej, terrorystycznej, sabotażowej albo innej wymierzonej przeciwko Rzeczypospolitej Polskiej;
2) ukrywania lub świadomego niezgodnego z prawdą podawania przez osobę sprawdzaną w postępowaniu sprawdzającym informacji mających znaczenie dla ochrony informacji niejawnych, a także występowania związanych z tą osobą okoliczności powodujących ryzyko jej podatności na szantaż lub wywieranie presji;
3) przestrzegania porządku konstytucyjnego Rzeczypospolitej Polskiej, a przede wszystkim, czy osoba sprawdzana uczestniczyła lub uczestniczy, współpracowała lub współpracuje z partiami politycznymi albo innymi organizacjami, o których mowa w art. 13 Konstytucji;
4) zagrożenia osoby sprawdzanej ze strony obcych służb specjalnych w postaci prób werbunku lub nawiązania z nią kontaktu, a zwłaszcza obawy o wywieranie w tym celu presji;
5) właściwego postępowania z informacjami niejawnymi.

...
Stąd moje (ale czy uzasadnione?) wątpliwości co do otrzymania przez Ciebie POŚWIADCZENIA, ale kto nie ryzykuje, ten nie ma. . .
Zatem próbuj się starać.

W każdym razie jakbyś był zainteresowany, zapraszam do uczestnictwa w:

III Kongresie ochrony informacji niejawnych i biznesowych
/Szczyrk 16 – 18 maja 2007 r./ :)

[cytat:14k8ncja]W każdym razie jakbyś był zainteresowany, zapraszam do uczestnictwa w:

III Kongresie ochrony informacji niejawnych i biznesowych
/Szczyrk 16 – 18 maja 2007 r./ [/cytat:14k8ncja]

Proszę na zamieszczanie takich zaproszeń uzyskiwać zgodę Admina Rubisza.

HOWARD - dziękuje za informacje, no właśnie te kartoteki powszechnie niedostępne... cóż decyzji jeszcze nie podjąłem, muszę się nad tym wszystkim dokładnie zastanowić przede wszystkim na spokojnie co zrobić... tak czy owak mogę polecieć z pracy.
Nie czuję się bandytą, jestem postrzegany jako dobry człowiek, lecz no cóż inni widzieli to inaczej i teraz znów mogą...

W każdym razie dzięki.

Będę wdzięczy za inne opinie, może ktoś z Was forumowiczów wie coś więcej np. w sprawie przechowywania takich informacji z przeszłości w KCIK? Może kasują to na jakiś wniosek? Może nie wszystkie zdarzenia przechowują? KCIK powstało w 2001 r. a ja miałem całe to zdarzenie w 2000...

Powrót