Wgrywanie muzyki/filmów na moją stronę. Legalne ?

• Autor wątku Autor wątku xkrystekx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xkrystekx

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam !

Mam pytanie. Właśnie uruchamiam portal społecznościowy, który umożliwia dodawanie zdjęć/video/audio. Pliki wgrywane i przechowywane są na moim serwerze. W związku z tym mam pytanie, czy userzy mogą wgrywać oprócz własnej muzyki również utwory swoich ulubionych wykonawców - piosenki, których nie są autorami ?

Pozdrawiam

Witaj,

w świetle prawa mogą legalne rozpowszechniać (wgrywać i udostępniać na stronie www) tylko utwory swojego autorstwa lub do których posiadają prawa autorskie ewentualnie posiadają stosowne licencje na wykorzystanie tych utworów.

A czy można jakoś zlegalizować te utwory, których autorami nie są użytkownicy ?
Wykupić jakąś licencję, czy coś takiego ?

a, o legalne rozpowszechnianie cudzych utworów to już musi zadbać każdy z takich użytkowników osobno. W przypadku utworów muzycznych najczęstszą drogą legalnego rozpowszechniania jest podpisanie odpowiednich umów licencyjnych z Organizacjami Zbiorowego Zarządzania (ZAiKS, SAWP, STOART...)

Portal zaś powinien czujnie reagować na ewentualne zgłoszenia naruszeń praw autorskich...

Czyli jeżeli ktoś wrzuci jakiś utwór, którego nie jest autorem, to taka piosenka może być w serwisie dopóki nikt nie zgłosi naruszenia praw autorskich ?
Bo cięzko mi będzie sprawdzić, czy user jest właścicielem danego utworu, czy też nie...

A co w przypadku coverów ?

xkrystekx napisał:
Czyli jeżeli ktoś wrzuci jakiś utwór, którego nie jest autorem, to taka piosenka może być w serwisie dopóki nikt nie zgłosi naruszenia praw autorskich ?
Zapoznaj się z USTAWĄ z dnia 18 lipca 2002 r. "o świadczeniu usług drogą elektroniczną" - a w szczególności z ART.14. - to Ci wszystko wyjaśni. I w ogóle przeczytaj CAŁĄ ustawę - nie zaszkodzi. ;) Poszukaj w archiwum - było wiele postów w podobnych klimatach - tu i w dziale Nowe Technologie...

Cover, remix i każda inna przeróbka utworu pierwotnego też są chronione prawami autorskimi, producenckimi, pokrewnymi...

Powrót