WHONGELD moge sie starac?

• Autor wątku Autor wątku AleksandraF_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AleksandraF_89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam pytanie tak jak w temacie.
Jestem matka samotnie wychowujaca, pobieram kindergeld, posiadam wlasna działalnosc gospodarcza w niemczech oraz meldunek. Pracuje na zasadzie zgłoszenia, jesli jest praca jestem w niemczech w przeciwnym razie jestem w polsce. Dzieciątko jest rowniez w polsce wraz z moja matka. Pytanie brzmi czy moge sie starac o wohngeld na mieszkanie ktore mam w polsce?
Dziekuje za kazda forme odpowiedzi.

nie !!!!!!!

tak dobrze to jeszcze nie ma w Niemczech

Ostatnia edycja:
Witam.
a ja z takim zapytaniem w sprawie wohngeldu.Chcemy zamienić mieszkanie na wieksze 91,66m2 kalt mitte 500 warm 650
na obecnym mieszkaniu mamy przyznany wohngeld ale jest to 74m2 jest nas 4
czy sa jakies normy?ktorych nie mozna przekroczyc ?
wyczytalam ze przy mietenstufe 4 a taka mamy jest to kwota 600e
ale warm czy kalt mitte?
co w wypadku jesli przekroczymy tą kwote dostaniemy wohngeld?czy po prostu trzeba szukać tańszego mieszkania?
Dziękuje za odpowiedź

Witam ;)

Chciałabym się dowiedzieć czy mogę się ubiegać o Wohngeld, bez ojca dziecka z moją sytuacją rodzinną którą przedstawię poniżej.

Mieszkam razem z ojcem dziecka oraz jego matką i jej konkubentem.
Powierzchnia mieszkania obejmuje dwa pokoje, kuchnię z wyjściem na ogródek, łazienkę w tym WC osobno, pomieszczenie typu spiżarnia nie uznawane jako pokój oraz pomieszczenie typu graciarnia też nie uznawane jako pokój ponieważ są to pomieszczenia bez okien.
Mieszkanie to obejmuje ok 71 m kwadratowych.

Mieszkamy w Niemczech od 4 miesięcy, jesteśmy na utrzymaniu babci, dziecka.
Jestem osobą nie pracującą. (nie znam języka) Obecnie staramy się o Kindergeld.

Proszę o odpowiedzi. Z góry Dziękuję. Pozdrawiam. :)

Nie, ponieważ żadne z Was nie pracuje. W Niemczech bez znajomosci języka tez mozna znaleźć prace (sprzątanie, McDonalds etc.)

Powrót