Wiata rekreacyjna do 50m2

• Autor wątku Autor wątku korba85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

korba85

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam, posiadam siedlisko z domem jednorodzinnym i działką 0,9ha. Chce postawić wiatę do 50m2 (konkretnie 48m2), czy taką wiatę można teraz postawić bez jej zgłoszenia w starostwie? Czy mimo wszystko należy zgłosić zamiar budowy i czy obowiązuje milcząca zgoda 30 dni czy 21?

Trzeba zgłosić, organ ma 21 dni na wydanie decyzji dotyczącej sprzeciwu, liczonych od dnia doręczenia zgłoszenia.

Ostatnia edycja:
dziękuje za odpowiedź.

pozdrawiam.

dla zainteresowanych wiedza jaką uzyskałem w starostwie:
jeżeli działka jest na cele budowlane lub stoi budynek mieszkalny to wiata do 50m2 nie podlega obowiązkowi zgłoszenia. Tak jest po 1 stycznia 2017r.

...czyli budujesz i już? nikogo nie trzeba informować? a czy wiesz może czy wiata może stać w granicy?

Wiata nie jest budynkiem i nie dotyczą jej odległości od granicy działki.

ja zostawiam 3 m od granicy bo będzie tam ściana grodziowa.
Wiata garażowa to inna bajka, ja stawiam wiate rekreacyjną.

korba85 napisał:
ja zostawiam 3 m od granicy bo będzie tam ściana grodziowa.
Wiata garażowa to inna bajka, ja stawiam wiate rekreacyjną.

UWAGA SPROSTOWANIE!

Wiata do 50m2 wymaga zgłoszenia 21 dni wcześniej. Nie wymaga zgłoszenia wiata do 36m2. Wprowadzono mnie w błąd w starosrwie!

Ktoś Ci miesza, albo sam mieszasz.
Zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 2c ustawy Prawo budowlane, pozwolenia na budowę nie wymaga budowa wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki. Pkt 2c NIE JEST wymieniony w art. 30, czyli NIE WYMAGA także zgłoszenia.
Jednocześnie, zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 2) i art. 30 ust. 1 pkt 1), budowa wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lub przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki nie wymaga pozwolenia na budowę, ale wymaga zgłoszenia.

Ostatnia edycja:
jagna33 napisał:
wiata ok 25m2 , garażowa na działce z budynkiem mieszkalnym- wymaga zgłoszenia do starostwa?
A czym jest wiata garażowa?? w przepisie jest rozróżnienie: wiata i garaż. Nie ma wiaty garażowej. Więc wiata ok 25m2 na działce z budynkiem mieszkalnym ne wymaga ani pozwolenia, ani zgłoszenia. Wolnostojący garaż o powierzchni 25m2 wymaga zgłoszenia.

jagna33 napisał:
wiata ok 40 m2, rekreacyjna- zgłoszenia nie wymaga?
Na działce bez budynku mieszkalnego lub na działce nie przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, wymaga zgłoszenia.

Wiata jest budowlą, która może spełniać różne funkcje; może być wiatą rekreacyjną, wiatą gospodarczą, wiata może również być zadaszeniem nad miejscem postojowym i spełniać funkcję garażu. Zgodnie z par.102 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002r. Garaż jest samodzielnym obiektem budowlanym lub częścią obiektu budowlanego i jest wykorzystywany do przechowywania i bieżącej, niezawodowej obsługi samochodu osobowego.
Wiadomo także, że każda budowla jest obiektem budowlanym, a zatem wiata może być garażem. Dodam tylko,że do wiaty garażowej mają zastosowanie przepisy Rozporządzenia MI z 2002 r. np. § 19 dotyczący odległości od zabudowań i dalsze dotyczące materiałów z których powinna być zbudowana, p.poż.

@up
Łooo. Rozpędziłaś się!
Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych dla budynków jest jedynie aktem wykonawczym pod Ustawę Prawo Budowlane i jako taka dotyczy wyłącznie budynków. Natomiast prawo budowlane definiuje wiatę jako budowlę, a nie budynek. Zapisy tego rozporządzenia nie mają wobec niej żadnego zastosowania niezależnie od przeznaczenia wiaty, bo nie jest ona budynkiem z definicji.

Odnośnie ppoż garażu to dla wielkości o których tu mówimy § 213 ust. 3 oraz § 276 ust. 2 chyba załatwiają sprawę.

Nie do końca się rozpędziłam, bo jak Pan spojrzy na mój post 13 oraz na § 2 ust.1 tego Rozporządzenia to:

Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu, budowie i przebudowie oraz przy zmianie sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych i podziemnych spełniających funkcje użytkowe budynków, a także do związanych z nimi urządzeń budowlanych, z zastrzeżeniem § 207 ust. 2.
Po drugie § 19 wcale nie dotyczy budynków i brzmi następująco:
§ 19
1.
Odległość wydzielonych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania zbiorowego, z wyjątkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także od placu zabaw i boiska dla dzieci i młodzieży, nie może być mniejsza niż:
1) 7 m - w przypadku do 4 stanowisk włącznie;
2) 10 m - w przypadku 5 do 60 stanowisk włącznie;
3) 20 m - w przypadku większej liczby stanowisk, z uwzględnieniem § 276 ust. 1.
2.
Odległość wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż:
1) 3 m - w przypadku do 4 stanowisk włącznie;
2) 6 m - w przypadku 5-60 stanowisk włącznie;

Łukasz_SM napisał:
Ktoś Ci miesza, albo sam mieszasz.
Zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 2c ustawy Prawo budowlane, pozwolenia na budowę nie wymaga budowa wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki. Pkt 2c NIE JEST wymieniony w art. 30, czyli NIE WYMAGA także zgłoszenia.
Jednocześnie, zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 2) i art. 30 ust. 1 pkt 1), budowa wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lub przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki nie wymaga pozwolenia na budowę, ale wymaga zgłoszenia.

Tak masz racje, namieszali mi w starostwie, zależy z kim się rozmawia, teraz już to widze... sam sprawdziłem i masz racje.

Powrót