Wideo z gier

• Autor wątku Autor wątku Jeay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jeay

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy mogę na własny użytek tworzyć wideo z gier komputerowych? A może mogę nawet je udostępniać np. na YouTube?

PS: Przez wideo rozumiem coś w stylu zrzutu ekranu, tylko, że zamiast obrazka z gry, krótkie filmiki z niej.

No to jak w końcu jest? Może jakiś artykuł prawny?

Ustawa prawo autorskie i prawa pokrewne.
Dotyczy tak samo filmików i zrzutów ekranu ;)

Kto jest właścicielem praw do takiego filmiku jeśli to zapewne Jeay steruje postacią w grze ? Ergo to jego kreacja :)

Raczej dzieło zależne jak już coś ;) a tutaj zgoda do publikacja nadal jest wymagana.

Za filmik z gry raczej nikt go ścigać nie będzie - w końcu to reklama gry. :)

Tu bym uważał czy nikt nie będzie ścigał za film z gry. Za doskonały przykład może posłużyc obecna sytuacja nowej gry Wolfenstein, która ma mieć premierę na dniach na xboxa360, ps3 i PC. Chodzi o to, że wyciekła beta wersja trybu multiplayer na pc, która w skrócie jest żenująca w porównaniu ze wcześniejszymi grami serii. Wielu ludzi próbując wersji beta osądziło już grę jako słabą, anulując swoje pre-ordery na produkt i zapowiadając, że w przyszłości go nie kupią. To skłoniło id Software, którego frenchise Wolfensteina jest własnością, do opublikowania oświadczenia:

id Software on Wolfenstein MP Leak - Voodoo Extreme

Jak widać udostępnianie filmów z gier nie zawsze idzie w parze z reklamą, może faktycznie zaszkodzić twórcy. Przy czym należy zaznaczyć, że 'legal actions' raczej są skierowane w stronę serwisów internetowych, bo to na nich można było znaleźć screeny, filmy, a nawet linki do wersji beta wspomnianej gry i są bardziej 'namacalne' niż anonimowe jednostki.

Może nie jest to odpowiedź na pytanie, a raczej wyjątek od reguły, bo jak kolega wyżej wspomniał nikt raczej ścigać za to nie będzie, co potwierdza funkcjonowanie popularnych serwisów z setkami fragmovies z rtcw, quake'a czy cs'a, ale może ktoś przeczyta i będzie wiedział, żeby na przyszłość nie udostepniać filmów z nieskończonej wersji gry [;

No tak, ja zakładałem legalną kopię, a nie pirata z wykradzionej bety. :)

Wszystko się zgadza, mogą nie ścigać, może się producentom nawet opłacać. Ale kolega pytał czy może udostępniać na YT. Z punktu widzenia prawa autorskiego będzie to rozpowszechnianie bez zezwolenia twórcy.

Powrót