widzę na jedno oko

• Autor wątku Autor wątku kamil19882
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Możesz się starać o rentę jak pójdziesz wypełnić wniosek o grupę to niech ci od razu wypełni wniosek o rentę to nic nie kosztuje później cierpliwie czekasz na wezwanie na komisję, ale czy dostaniesz rentę to już jedna wielka niewiadoma wszystko zależy od orzecznika na którego trafisz ale próbować warto

Orzecznik to tylko schodek na drodze do renty. Jak orzeczenie nie po myśli to sąd może je zmienić.

Nie jest to takie proste nawet w sądzie ciężko uzyskać rentę. Ustalenie stopnia niepełnosprawności(grupa) nie ma nic wspólnego z ustaleniem niezdolności do pracy najlepiej składać od razu tu i tu po co czekać :)

wiecie nawet o rencie nie myślę , bo chcę pracować , chodzi mi tylko , ze jesli nalezy sie jakas ulga czy cos to chcialbym skorzystac, chociaż dostać lekko grupe inwalidzka , u mnie jest zakład co mi wprost powiedział będę miał grupę lekko dostanę pracę bo maja z uzredem podpisane umowe , jedyne co mnie martwi jak czytam na necie jedni piszą że jedno wzroczność to żadna niepełnosprawność , i nie ma co walczyć , jak czytam takie cos to zle mi , bo albo prawo jasno mówi że jest albo nie , że jeden dostaje bo jest synem radnego a inny nie bo jest obywatelem x

Stopień lekki dostaniesz na 100% a mając rentę możesz pracować tylko twój dochód nie może przekraczać wyznaczonych limitów

siewka napisał:
Stopień lekki dostaniesz na 100% a mając rentę możesz pracować tylko twój dochód nie może przekraczać wyznaczonych limitów
to by mi pomogło w pracy , ile tak mniej wiecej moze trac ten proces , tzn idę jutro pobrać wnioski , ale nie mam żadnych badań medycznych potwierdzających na 100% moja wade , wiec wiadomo ze musze takie zrobic czy np wystarczy jeden konkretny lekarz okulista z dobrze opisana wada wzroku czy trzeba np jakiś okres leczyc sie

Wniosek można pobrać ze strony internetowej wpisać Powiatowy Zespół ds Orzekania o Niepełnosprawności w swoim mieście i wejść w zakładkę wioski na komisję czeka się około miesiąca i później 2 tyg na decyzję. Idź do dobrego okulisty niech wypełni wniosek i zrobi badania to powinno wystarczyć

czyli te pobrane wnioski z strony internetowej zabrać do okulisty , oprócz papierów od niego ma wypełnić ten wniosek tak

trochę wypełniania, lekarza na kase chorych lepiej nie iść , od razu prywatnie

Ostatnia edycja:
Bez różnicy. Dobry i rzetelny lekarz będzie nadal dobry i rzetelny bez względu na to, kto Mu płaci.
Przechodzę tą długą drogę, wszystko załatwiane pozytywnie, czasami z pomocą sądu i ani razu nie byłem prywatnie. Wszystko lekarz rodzinny i specjaliści z poradni, w których się leczę / leczyłem.
Jako ZZHDK korzystam z publicznej służby zdrowia i nie spotkałem się ze złym czy nieprofesjonalnym podejściem personelu.

oki dzieki za rade , a np jeśli mieszkam poza miastem i mój lekarz rodziny u którego jestem to jeden pediatra a drugi kardiolog z specjalizacji , to on raczej nic nie pomoże w sensie ze nie wystawi zadnej opinmi bo nie jest okulista , jedynie do niego po skierowanie do okulisty

Powrót