Widzenia bezdozorowe

• Autor wątku Autor wątku ram
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sygma napisał:
Recedes "czepiasz sie":)...odnioslam się do tego co zacytowałeś...czytając to co napisałeś, doskonale wiedziałam o co Ci chodzi...wg, artykułu podanego przez Ciebie rzeczywiście takie widzenia nie istnieją...ale w realiach doskonale wiesz, jak jest...:)
Przepraszam, masz rację :)

beata99 napisał:
sorki że tu pytam ale mąż jest nadal jako tymczasowo aresztowany,gdy będzie już po wyroku to kiedy będzie mógł dostać tzw widz małżeńskie?:o
My się staraliśmy o intymne jak mąż był na sankcji ale nie dostaliśmy chociaż już niewiele brakowało a prokurator by się zgodził. Była kiedyś dziewczyna na forum która była na intymnym jak jej mąż był aresztowany. Próbować na pewno warto a kto wie może się uda :ok:

magdzia m napisał:
Mnie prokurator dał bezdozorowe tuż przed oddaniem sprawy do sądu. :)

To możliwe? Z tego co wiem widzenia bez dozoru przysługują tylko skazanym, o czym mowa w art. 1381 kkw, który mówi o nagrodach w trakcie odbywania kary przez skazanego, a nie tymczasowo aresztowanego.

Prosiłbym, aby ktoś bardziej zorientowany potwierdził, albo zanegował to co napisałem.

Ostatnia edycja:
Tymczasowo aresztowani mogą skorzystać z nagród wymienionych w pkt 1 w/w przepisu (dodatkowe widzenie lub przedluzone), w pkt 7 i 8 (zezwolenie na widzenie bez dozoru, poza obrębem zakładu karnego, z osobą najbliższą lub osobą godną zaufania, na okres nie przekraczający jednorazowo 30 godzin, oraz zezwolenie na opuszczenie zakładu karnego bez dozoru, na okres nie przekraczający jednorazowo 14 dni) zgodnie z art. 139 par 2 kkw czyli w przypadku, gdy odbywają karę w jednej prawomocnie orzeczonej karze i są jednoczesnie tymczasowo aresztowani w innej sprawie.

Marinus tu chodzi o bezdozorowe na terenie ZK
A dlaczego miało by być niemożliwe? Prokurator czy sąd może udzielić zgody na widzenie w jakiej chce formie. Może to być nawet w odrębnym pomieszczeniu bez f-szy
Jak pisałam to starałam się o takie. Prokurator zapewnił mi że dostanę jednak jak przyjechałam po zgodę to powiedział mi że nie da takiej zgody ze względu na to co mąż w listach wypisuje (wyrażał się bardzo niemiło o prokuratorze)

Nie mozna miec takich widzen dla tymczasowo aresztowanych a jesli pytasz kiedy moga one byc to jak twoj na to zasluzy moj maz chlopak dostal juz po 3 tygodniach ale nie na sankcji

Barbie napisał:
Marinus tu chodzi o bezdozorowe na terenie ZK
A dlaczego miało by być niemożliwe? Prokurator czy sąd może udzielić zgody na widzenie w jakiej chce formie. Może to być nawet w odrębnym pomieszczeniu bez f-szy
Jak pisałam to starałam się o takie. Prokurator zapewnił mi że dostanę jednak jak przyjechałam po zgodę to powiedział mi że nie da takiej zgody ze względu na to co mąż w listach wypisuje (wyrażał się bardzo niemiło o prokuratorze)

Barbie nie zgodzę się z Tobą. Prokurator czy sąd może udzielić zgody na widzenie w jakiej chce formie, owszem, ale wypadałoby wskazać podstawę prawną. Ja takiej nie znam...więc jeśli ktoś zna przepis, który reguluje widzenia bezdozorowe na terenie ZK to proszę o jego wskazanie, tak aby rozwiać wszelkie wątpliwości.

A ja znam dziewczynę które podczas trwania postępowania przygotowawczego dostała takie widzenie (intymne) i to właśnie dzięki niej zaczęłam się o takie starać
Moim zdaniem przepisem który to reguluje może być art 217 § 3 kkw
Art. 217. § 1. Tymczasowo aresztowany może uzyskać widzenie po wydaniu zarządzenia o zgodzie na widzenie przez organ, do którego dyspozycji pozostaje. W wypadku gdy tymczasowo aresztowany pozostaje do dyspozycji kilku organów, wymagana jest zgoda na widzenie każdego z nich, chyba że organy te zarządzą inaczej.
§ 2. Widzenia odbywają się pod nadzorem funkcjonariusza Służby Więziennej w sposób uniemożliwiający bezpośredni kontakt tymczasowo aresztowanego z osobą odwiedzającą.
§ 3. Organ, do którego dyspozycji tymczasowo aresztowany pozostaje, może zezwolić na udzielenie widzenia w sposób inny niż określony w § 2.

Art. 214. § 1. Poza wyjątkami przewidzianymi w przepisach niniejszego rozdziału, tymczasowo aresztowany korzysta co najmniej z takich uprawnień, jakie przysługują skazanemu odbywającemu karę pozbawienia wolności w systemie zwykłym w zakładzie karnym typu zamkniętego i nie stosuje się do niego ograniczeń innych niż te, które są konieczne do zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania karnego, utrzymania porządku i bezpieczeństwa w areszcie śledczym oraz zapobieżenia wzajemnej demoralizacji tymczasowo aresztowanych.
2. Widzenia odbywają się pod nadzorem funkcjonariusza Służby Więziennej w sposób uniemożliwiający bezpośredni kontakt tymczasowo aresztowanego z osobą odwiedzającą.

§ 3. Organ, do którego dyspozycji tymczasowo aresztowany pozostaje, może zezwolić na udzielenie widzenia w sposób inny niż określony w § 2.
Może o to chodzi? :what: Ok, Barbie :) Dublujemy się :)

Tak sobie myślę, ze faktycznie jest to jakas furtka prawna dla tymczasowo aresztowanych, ale takie widzenie to graniczy z cudem. Dzieki za wskazanie przepisu:)

No jasne, to w niczym nie szkodzi, a noz sie uda:) Życze powodzenia w kazdym razie

Witajcie dziewczyny... slyszalam ze na Nowosolskiej nie ma widzen bezdozorowych i widzen intymnych :( to prawda??

a czym się różni bezdozorowe od intymnego?Byłam przekonana,że to,to samo jest..:?::?::?:

Bezdozorewe to zwykłe widzenie bez strażnika przy stoliku. Intymne (to też bezdozorowe tylko mówi się potocznie intymne), jest w sali bez strażnika, jest tam łóżko :)

To zależy w sumie od ZK bo kiedyś byłam na bezdozorowym u szwagra z kolegą i też było tam łóżko , stoliczek i nawet prysznic, tylko ręcznihów nie było hehe:).I ten pokoik służył do widzeń bezdozorowych i intymnych.

Koleżanka opowiadała,że jej dostał bezdozorowe na 45min.Byli zamknięci w pokoju,kluczyk w drzwiach.Łóżko i pełna dyskrecja,5 min przed końcem czasu puka strażnik i mówi żeby szykowali się do wyjścia.Całkiem dogodne warunki na chwilę intymności.

tak sie zastanawiam , czy na świebodzkiej we wrocławiu sa bezdozorodw?

Anusie22 z tego co piszesz to raczej mi wygląda na intymne a nie bezdozorowe tyle że intymne trwa 2,5 godziny:razz:

Powrót