Widzenia bezdozorowe

• Autor wątku Autor wątku ram
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy takie widzeniea są dozwolone w ZK ? Czy aby mieć zgodę na takie widzenie wystarczy dobre sprawowanie? Bo z tego co wiem to mało osób ma zgodę na takie widzenia.Co więc musi zrobić osoba osadzona oprócz dobrego sprawawania ? Ile razy w miesiacu jest dozwolone takie widzenie? Bardzo chciałabym wiedzieć. :( No wiadomo że chociaż raz na jakiś czas chciałoby się przytulić do ukochanej osoby, spokojnie porozmawiać, przytulić itd.Już mniejsza z tym jak wygląda takie pomieszcenie w ktorym odbywają się takie widzenia, najważniejsze że bez dozoru i z ukochaną osobą :)

dozwolone są na pewno w ZK :)
co zakład to obyczaj, tak prawda, u nas np można zamienić zwykłe przysługujące godziny widzenia na bezdozorowe (jesli ma się nagrodę), w innych zakładach bezdozór dostaje się jako nagrodę - dodatkowe widzenie bezdozorowe. A więc musi postarać się o nagrodę, czyli np udzielić się na oddziale, tzn pomóc posprzątać, dostać wniosek nagrodowy z pracy, bąź też wygrać konkurs, redagować gazetkę, cokolwiek za co przysługuje nagroda. Poza tym bezdozorowe, a intymne przeważnie są to widzenia odrębne (w naszym ZK akurat o dziwno nie). A więc bezdozór ma miejsce na oddzielnej sali, przy stoliku, jesteście sami (w niektórych ZK sala do bezdoru jest razem z tymi, którzy mają widzenia przez pleksę) , bez strażnika, na intymnym jest łóżko w sali. Jednak szybko nie liczyłabym na intymne, to najwyższa forma nagordy - jak powiedziano nam. A i w niektórych ZK musicie udowodnić wspóle pożycie, czyli małżeństwo bądź konkubinat, by dotać intymne. To naprawdę wygląda różnie, zaleznie od ZK, najlepiej zadzwoń i dowiedz się jak to jest w Waszym przypadku, ewentualnie powiedz, gdzie jest ZK, o którym mówisz, może ktoś ma tam bliską osobą i powie jak to wygląda.

MADZIA nie w każdym z.k jest łóżko w sali jesli chodzi o intymne,przeczytaj jak jest w N-Sączu np :P :D stolik 2 krzesełka i okno wielkie na całą prawie sciane wychodzace na dziedziniec :D

Niekoniecznie widzenie bezdozorowe jest tylko w ramach nagrody. Takie widzenie jest także w ramach ulgi i wcale nie trzeba mieć wniosku nagrodowego. Wystarczy prośba do dyrektora i to on zadecyduje czy osadzony dostanie takie widzenie czy nie. Już kiedyś o tym pisałam.

[cytat="Monika R":2w5z29qw]MADZIA nie w każdym z.k jest łóżko w sali jesli chodzi o intymne,przeczytaj jak jest w N-Sączu np :P :D stolik 2 krzesełka i okno wielkie na całą prawie sciane wychodzace na dziedziniec :D[/cytat:2w5z29qw]
to rzeczywiście "intymnie" :roll: :P

czy w każdym ZK dozwolone jest widzenie bezdozorowe dla narzeczonych ? już mniejsza z tym jak wygląda sala w której odbywają się takie widzenia, najważniejsze że bez dozoru i z ukochaną osobą :)

wydaje mi sie ze tak...kwestia tylko czy twoj lobuziak sie o nie postara..

Niestety nie w każdym zakładzie karnym są widzenia bezdozorowe. Nie chodzi tyle o to czy są dozwolone czy nie- tyle, że poprostu nie ma na to pomieszczenia. W każdym też są inne zwyczaje odnośnie widzeń, kantyny, czekania etc...

słyszałam, że w niektórych nie dadzą wam bezdozoru bez slubu, bodajze w Czerwonym Borze tak jest ale pewna nie jestem czy na pewno tam :) po bożemu :D

[cytat="Monika R":1h76og56]bezdozorowe jest to widzenie bez osoby nadzorujacej, a intymne to..intymne i my tez dostalismy intymne dopiero po 11 miesiacach odkad Damian siedział,to sa dwa rozne widzenia (np w Nowym-Sączu intymne dokładnie nazywa sie widzenie w osobnym pomieszczeniu), i widzenie w osobnym pomieszczeniu dostaja tylko i wyłacznie małżeństwa, :([/cytat:1h76og56]

jej :( tak bardzo kochamy się , jesteśmy razem od kiklu lat, razem planujemy przyszłość, razem wiele przeżyliśmy. Doceniamy to że może dzwonić raz w tygodniu i możemy pisać listy oraz widywać się 3 razy w miesiącu jednak bardzo chcieli byśmy też mieć widzenia bez dozoru.A mój narzeczony starał się o pracę itd. ale nici :( dobrze się sprawuje , i co najważniejsze to nie pali. Dlaczego dobrzy ludzie trafiają tam gdzie nie powinni być ?:( No cóż ,jakoś trzeba żyć i w tej tęsknocie.W jaki sposób może mój chłopak postarać się o widzenie bez dozoru jeśli nie pracuje bo nie ma takiej mozliwości, a sprawuje się dobrze ?

prace na terenie zakladu...np.sprzatanie peronki...
albo quizy za ktore otrzymuje sie pochwaly a za kilka pochwal nagrode ..w tym przypadku moze to byc bezdozor :)

ja rozumiem ale nie każdy ma możliwość sprzątania itd. Gdy jest bardzo wielki zakład to wiadomo że trudno jest aby każdy mógł dostać pracę, mój chłopak pisał nawet prośby o pracę, ale to na nic. :(

Gooogi twój chłopak musi wybadać jak to jest u niego w zakł karnym- jak teraz zostanie przeniesiony to też tam będzie na pewno inaczej. W każdym zakładzie jest inaczej, wiele zależy od oddziałowych i wychowawcy- musi się starać coś robić, wykazać jakąs aktywność, nie musi sprzątać, może zrobić gazetkę, turniej gry w tysiąca etc.
Mój dostał bezdozór w 2 tyg odsiadki bo miał zlamana nogę i powiedział, że mu nie wygodnie z ta noga i nic nie słyszy i musi miec bezdozór i dostał :D a potem już coś kombinował zawsze pomimo, że na początku przez tą nogę nie mógł pracować...

to miałaś poprostu szczęście a Twój chłopak dwa w jednym :) Ok już rozumiem jeśli chodzi o dostanie zgody na widzenie bez dozoru.

Nie wiem czy szczęściem można nazwać to, że go zamknęli zaraz po skomplikowanym złamaniu nogi, której nie mógł wyleczyć ani mieć pracy w zakładzie i przez co nie mógł otrzymać żadnych wniosków nagrodowych...

Nie napisałam że szcęściem jest to że go zamknęli... Ale nie chcę napisać czegoś nie na temat. Chodzi więc o to że szczęściem było to że dostał takie widzenie a nagrody i pochwały może zdobywać normalnie, a pracę nie jest łato dostać... . Wystarczy się bardzo starać aby dostać bezdozorowe...

Zauważcie że każdy ZK oraz Aś ma swoje zasady, tak jak i do rozmów telefonicznych itp oraz do pomieszczeń które sie w danych jednostkach znajdują. Nieraz zdarza się że w Aś bywało pomieszczenie bez dozoru a z Z.K nie! Jest to nie zgodne bo każdy powinien mieć prawo do odrobiny prywatności.Bo co to za bez dozorowe z kamerą nad głową!?

A wiecie jak jest w AŚ w Poznaniu?? Jak tam wyglądają widzenia bez dozoru?? Musiałabym najpierw iść do wychowawcy??

Powrót