Widzenia skazanego II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
i wlasnie tak tez zrobimy i 3 lutego wezmiemy 2 i jeszcze 1 zostanie na koniec miesiaca:)

b-kulig napisał:
i wlasnie tak tez zrobimy i 3 lutego wezmiemy 2 i jeszcze 1 zostanie na koniec miesiaca:)

Z tego co wiem to w niektórych ZK trzeba najpierw napisać prośbę o połączenie widzeń w jedno dwugodzinne , a w niektórych wystarczy to tylko zgłosić funkcjonariuszowi . Lepiej niech Twój się dowie wcześniej .

w niedziele bylysmy z corka i wystarczy tylko zglosic ,jak wchodzil to funkcjonariusz sam sie spytal ile chcemy godzin

w ZK w Koronowie oddzial polotwarty,bylam przy tym jak sie pytal ,zreszta kazdego skazanego ktory wchodzil

forg napisał:
Gdzie tak wystarczy? Bo uwierz - nie wszędzie tak jest.

cytat:
"Wszystko zależy od jednostki" - Forg

Sam się spotkałem z różnymi praktykami . W jednym ZK trzeba pisać prośbę i mieć zgodę na połączenie widzeń , a w innych wystarczy zgłosić funkcjonariuszowi .

forg napisał:
A co mówi przepis?

Art102 KKW a w szczególności paragraf 2 mówi o prawie do kontaktu z rodziną .
A co do połączenia widzeń , to zależy od ZK . I piszę tu o praktyce ....

ja tez bylam pewna ze musi pisac wczesniej prosbe ale na miejscy okazalo sie inaczej

forg napisał:
A ja piszę o artykule 90 i 91 kodeksu karnego wykonawczego.

No a co to wnosi do dyskusji ?

"Skazany ma prawo do połączonych widzeń za zgodą Dyrektora ZK"
-są zakłady w których zgoda Dyrektora jest udzielana z "automatu" - po prostu Dyrektor wyraził odgórną zgodę na łączenie widzeń i nie musi być ona wyrażana na każde pojedyńcze połączenie widzeń .

I tak jak pisałem , w niektórych zakładach trzeba pisać prośbę , a w innych wystarczy zgłosić taką chęć na początku widzenia . (tak jak np w Koronowie , czy Częstochowie )

Na forum zadają pytania ludzie , którzy potrzebują pomocy . Czasem pytają o przepisy , a czasem pytają "jak to na prawdę wygląda" - czyli jak te przepisy są interpretowane , lub egzekwowane .

I to co mówi art 90 czy 91 KKW nie wnosi nic do tematu .

convictus napisał:
No a co to wnosi do dyskusji ?

To wnosi, że niekoniecznie zgadzam się z tym, że Dyrektor może wyrazić zgodę "odgórnie". Gdyby tak miało być, to przepis zostałby inaczej skonstruowany.

ale sam widzisz ze w wiekszosci ZK pisze sie o to prosbe ,akurat w Koronowie jest inaczej bynajmniej na oddziale polotwartym

forg napisał:
To wnosi, że niekoniecznie zgadzam się z tym, że Dyrektor może wyrazić zgodę "odgórnie". Gdyby tak miało być, to przepis zostałby inaczej skonstruowany.

To czy ktoś się zgadza czy nie , to według mnie dalej nic nie wnosi do tematu który jest zatytułowany "Widzenia skazanego" . Niektórzy Dyrektorzy w taki sposób podchodzą do tego przepisu i już . Jak widać wyrażają zgodę na łączenie widzeń "automatycznie" , lub jeśli nie ma innych przeszkód (np duża liczba widzeń w danym dniu) Tak to działa w praktyce i tak ten przepis jest interpretowany w obecnej formie i jak widać nie trzeba zmieniać jego konstrukcji .

convictus napisał:
Tak to działa w praktyce i tak ten przepis jest interpretowany w obecnej formie i jak widać nie trzeba zmieniać jego konstrukcji .

TO przeczytaj wpis zamieszczony nad Twoim. Jak widzisz - tak to nie działa. Taka nadinterpretacja przepisów to wyjątek a nie reguła.

forg napisał:
Taka nadinterpretacja przepisów to wyjątek a nie reguła.

A jednak zdarza się i funkcjonuje. Ja napisałem tylko , że "z reguły należy napisać prośbę o połączenie widzeń , ale w niektórych ZK wystarczy taki fakt zgłosić funkcjonariuszowi" Jak wynika z wypowiedzi zainteresowanych tak jest w rzeczywistości . I tyle ... może staczy akademickich dyskusji ? Czy będziemy wnosić o wykładnię niektórych przepisów KKW ?

Czy widzenia są raz dziennie? tzn. czy przykładowo rano mogą pojechać rodzice a później dajmy na to rodzeństwo? bo max 2 osoby mogą wejść

raczej 1 raz wiec musicie wszyscy razem jechac bynajmniej nie slyszalam zeby skazany 2 widzenia w ciagu jednego dnia mial ale najlepiej zadzw2on do ZK i spytaj na pewno Ci powiedza

b-kulig napisał:
raczej 1 raz wiec musicie wszyscy razem jechac bynajmniej nie slyszalam zeby skazany 2 widzenia w ciagu jednego dnia mial

Wystarczy zapoznać się z przepisami. art. 105a kodeksu karnego wykonawczego. Dlaczego zamiast przeczytać przepis wolicie sobie doradzać na zasadzie "nie słyszałem", "nie spotkałam się", "ja miałam", "ja nie miałam"?

Art.105a Widzenia
§ 1. Widzenie trwa 60 minut. W tym samym dniu skazanemu udziela się tylko jednego widzenia, z zastrzeżeniem art. 90, prawa skazanych w zakładzie karnym typu zamkniętego, pkt 6 i art. 91, prawa skazanych w zakładzie karnym typu półotwartego, pkt 8.
A więc kto pierwszy , ten lepszy;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót