Widzenia skazanego

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie, bynajmniej w tym w zakładzie, w którym przebywa mój narzeczony, co do innych nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że też nie.

mama.stasia napisał:
Czy widzenie bezdozorowe liczy się jako widzenie dodatkowe?

Jest to "forma" widzenia. Sposób jego udzielenia. Czyli jeśli dostał nagrodę w postaci "widzenia bez dozoru funkcjonariusza" to nie oznacza to dodatkowego widzenia.

Dzięki,
właśnie tak myślałam, że jest to określona forma widzenia, a nie widzenie dodatkowe jako nagroda.

Ale mogą być dwie nagrody w jednym. Czyli "dodatkowe widzenie bez dozoru funkcjonariusza".
Ale generalnie jest to FORMA widzenia.

w jaki spsob mozna starac sie o widzenia bezdozorowe? orientuje sie ktos jak wygladaja te widzenia w zk w potulicach?

angel1649 sam osadzony może je otrzymać w formie nagrody i to On powinien najlepiej wiedzieć w jaki sposób tego dokonać :)

Z tego co można przeczytać parę postów wcześniej jest to widzenie w nagrodę. Więc musi się starać i pisać prośbę a widzenie bez dozoru funkcjonariusza. :) Poszukaj we wcześniejszych postach bo o tym było już pisane. Nie zaśmiecamy niepotrzebnie FP.

Mam pytanie... Czy np jezeli skazany ma zlaczone godziny i w tym jedna bezdozorowa, czyli 120h+60h BD, to czy to skazany moze sam zdecydowac, ktore widzenie, chce, aby bylo pierwsze?... Od czego to zalezy?

Od organizacji widzeń w jednostce, dostępności sali, możliwości doprowadzenia.

O widzenie bezdozorowe nie piszę się żadnego podania, idzie się do wychowawcy i to on je wystawia i jeszcze ktoś to zatwierdza dalej i ostatecznie wpisuję w jakiś zeszyt, żeby wiedzieli o tym Ci co zajmują się widzeniami...a jeszcze wcześniej zbiera się wnioski nagrodowe tzw. "nagrodówki" i na tej podstawie można też dostać widzenie bezdozorowe...

Oczywiscie, ze tak. Widzenie bezdozorowe to forma nagrody. Wielu osadzonych po prostu, po ludzku idzie do Oddzialowego, czy Wychowawcy prosi o jakies prace, by uzyskac widzenie bezdozorowe...
A odnosnie tego widzenia mam pytanie. czy jest jakis regulamin jezeli chodzi o to widzenie? Wiem, domyslam sie, ze kazdy Zakład Karny ma swoj wewnetrzny regulamin, ale czy jest jakis artykul odnosnie tego widzenia?...
Wiem, ze w praktyce tak jest, ale czy teoretycznie funkcjonariusz moze wejsc w polowie widzenia bezdozorowego ? Zajrzec po prostu i wyjsc...?

Guzik - są przepisy, które mówią o zapewnieniu bezpieczeństwa i choćby w oparciu o nie f-sz może wejść do sali widzeń bezdozorowych i tłumaczyć nimi (tymi przepisami) to wejście.

My od grudnia mamy cały czas widzenia bezdozorowe, właśnie dzięki wnioskom nagrodowym. Na 8 widzeń tylko w trakcie jednego wszedł strażnik, by powiedzieć, że zostało 25 min do końca. :D Pozostali tylko pukali i nie otwierając drzwi mówili, że pozostało 5 min. ;)

Ostatnia edycja:
Forma widzenie bez dozoru funkcjonariusza nie oznacza, że odbywa się ono bez jakiejkolwiek kontroli.

no tak myslalam wlasnie, ze moga tlumaczyc zapewnieniem bezpieczenstwa. a powiedzcie mi jeszcze, tak teoretycznie pytam np sex podczas takiego widzenia jest zlamaniem jakiegos 'prawa'?... są rzeczy, ktorych robic NIE WOLNO?

A i czy takie widzenie trwa normalnie godzine ? Bo czytałam kiedyś że różnie bywa,to zależy od zakładu ? Czy ja coś poplątałam ?

u nas zawsze równiutką godzinę, być może gdzieś indziej jest inaczej.......... :)

U nas też h, jak łączymy to 2. Chyba wszędzie jest tak samo.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót