Widzenia skazanego

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak już mu przysługują widzenia :) Tylko pamiętaj że musisz być wpisana przez niego na listę odwiedzających i musisz mieć ze sobą jakiś dokument ze zdjęciem (paszport,legitymacja w Twoim przypadku).Choć nie wiem czy legitymacja będzie wystarczająca.

A ja słyszałam,że legitymacja nie jest aż tak urzędowym dokumentem jak paszport czy dowód dlatego nie wpuszczają.Ale może to zależy od zakładu.Nie wiem...

Jeździłam na legitymacji szkolnej przez 1,5 roku sama, niedawno wyrobiłam dowód tymczasowy i nigdy, w żadnym z 5-ciu zakładów nie było najmniejszego problemu z wejściem, czy była to legitymacja, dowód czy nawet paszport.

Kate legitymacja szkolna jest jak najbardziej dokumentem wydanym przez organ państwowy a więc jest dokumentem państwowym którym można się legitymować,potwierdzać dane itp.
W żadnym ZK czy AŚ nie może być problemu z wpuszczeniem na teraz za okazaniem legitymacji,no chyba,że osoba jest pełnoletnia i powinna mieć dowód osobisty.
Natomiast nikt nie może żądać od 15-sto latki tymczasowego dowodu czy też paszportu.

Nie no Kate jak najbardziej Twoje informacje są trafne :) jednak dotyczą osoby pełnoletniej :) jeśli chodzi o nieletniego to często legitymacja jest jedynym dokumentem wydanym przez organ państwowy :)

Aczkolwiek wiadomo,że osoba pełnoletnia MUSI mieć dowód osobisty a gdy ten uzyska status utraconego to w między czasie przed wyrobieniem nowego dowodu lepiej legitymować się paszportem lub prawem jazdy niż legitymacją szkolną lub studencką.
Natomiast jeśli chodzi o papierek poświadczający złożenie wniosku nie jest on żadnym dokumentem.

Blacky_cat, czy osoba pełnoletnia ubiegająca się o wejście na widzenie może legitymować się legitymacją szkolną lub innym dokumentem wyposażonym w zdjęcie i nie budzącym wątpliwości?

Nie wiem jak jest z legitymacją szkolną w przypadku osoby pełnoletniej,raczej jest nie chętnie ale przyjmowana.
Głowy nie dam,aczkolwiek wiem,że milej widziane jest prawo jazdy lub paszport jeśli nie ma dowodu osobistego.

Otóż tak było do niedawna. Obecnie przepisy zezwalają na sprawdzenie tożsamości za pomocą: dowodu osobistego, legitymacji służbowej, paszportu, dowodu tożsamości cudzoziemca, prawa jazdy.
Osobę niepełnoletnią w wieku szkolnym, tożsamość ustala się ważną legitymacją szkolną.

Ostatnia edycja:
ja mam jutro widzenie, przez telefon powiedzialam, ze jestem w trakcie wyrabianai dowodu i mam tylko potwierdzenie, że złożyłam wniosek a pozatym legitymację i powiedziano mi, że mnie wpuszczą ;-)

jutro jeszcze napiszę jak było rzeczywiście.

Witajcie!
mam pytanie dot. widzenia TA. Według kodeksku przysługuje 1 w miesiącu. niestety w związku z nieobecnościa prokuratora od 4 tygodni nie mamy zgody na widzenie. czy to 1 widzenie jest "obowiązkowe" i czy przechodzi na następny miesiąc?

oliola to nie jest widzenie obowiązkowe -zdarzają się sytuację ,ze TA nie ma widzeń przez długi czas lub wogóle przez cały okres aresztowania .I widzenie to nie przechodzi na następny miesiąc

Ostatnia edycja:
TA będzie miał tyle widzeń i tak często na ile zezwoli mu prokurator.

orientuje sie jak to jest z tymi widzeniami moj mowil w srode ze jestem na liscie a dzisiaj poszlam na widzenie i okazalo sie ze mnie nie ma na niej:mad: co jest grane?czy moze chodzi o to ze ja podalam odres korespondencji (on tez) a w dowodzie mam inny adres czy to nie ma nic do tego?

czasem jest tak,ze nie mają jeszcze danych odwiedzającego na bramie trzeba wtedy zadzwonić do wychowawcy i zapyta;)

no wkurzyłam sie bo tak sie nastawiłam na to widzenie,on ten jeszcze bardziej nie widzielismy sie od 03 marca moze to dla których krótko ale my nigdy przez tyle czasu nie mielismy takiej przerwy:( dzisiaj miał isc do wychowawcy wyjaśnić tą sprawe mam nadzieje że w poniedziełek sie wkońcu zobaczymy;)

a jezeli taka sytuacja znowu by mi sie przytrafiła za tydzień to czy moge porozmawiać z wychowawca czy mam do tego prawo jak jestem z nim w konkubinacie?

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się że na liście odwiedzających na którą wpisuje skazany i w dowodzie odwiedzającego musi być ten sam adres,żeby wszystko było jasne.Chociaż może nie to stanowi problem.

no niewiem właśnie w czym był problem bo najpierw wypełniłam prośbe o widzenie i jeszcze nie chcieli ode mnie dowodu a wiem ze on podał moj adres do korespondencji czyli taki sam jak ja napisałam na prośbie...:rolleyes:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót