Widzenia skazanego

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kayah napisał:
Witam.

Ja z takim zapytankiem. Czy jesli na liste widzen moj A. wpisal adres pod którym mieszkam a nie pod którym jestem zameldowana(czyli ten zameldowania mam w dowodzie i prawku) to beda robic problemy żeby wejść na widzenie? Chodzi o ZK NOWOGARD.

Ja jestem w takiej samej sytuacji i nigdy nie miałam z tym problemów :)

nikt nic nie wie a props tych zmian z łączeniem widzeń?:(

kinicia napisał:
chodzi mi dokładnie o topisałam to na poprzedniej stronie dla tego nie każdy mógł przeczytać

Witam
Dziś rozmawiałam z mężem i powiedział że wychowawczyni nie chce nam połączyć widzeń bo podobno zmieniły się przepisy nigdzie tego nie znalazłam aby nastąpiła zmiana w łączeniu widzeń mianowicie 18 mamy widzenie bezdozorowe a 25 mamy mieć normalne widzenie z dzieckiem i chcieliśmy tego dnia mieć 2h zawsze tak robiliśmy ponieważ nie daje rady przychodzić 3 razy w miesiącu to jeżdż 2 i nigdy nie było problemu(od 4 lat)nagle teraz ...... czy ktoś wie o jakiś zmianach w łączeniu widzeń?proszę o pomoc .
Dziękuję

ja Ci nie pomogę, bo nic nie słyszałam o żadnych zmianach...u nas nie ma problemów z łączeniem widzeń, nawet był przypadek 3godzinnego widzenia, bo kobieta jechała z synem ze Śląska. tyle, że nie mieli bezdozorowego tylko w normalnej sali...
p.s. właśnie rozmawiałam ze swoim i też nic nie wie, żeby coś miało się zmienić, więc może pogadaj z wychowawcą?

Ostatnia edycja:
dzięki tak myślałam że to kolejny wymysł pani wychowawczyni jutro idę do niej na rozmowę i nich mi poda konkretny art jak taki istnieje i bezdozorowe to wiem że się nie łączy ale w przyszłą sobotę powinniśmy mieć złącz widzeń na dzieci

kinicia napisał:
dzięki tak myślałam że to kolejny wymysł pani wychowawczyni

Dlaczego wymysł? Art. 105a § 1 kodeksu karnego wykonawczego.

guest_user napisał:
Dlaczego wymysł? Art. 105a § 1 kodeksu karnego wykonawczego.

tym razem ja się wychylę i napiszę: doczytaj sobie dokładnie...
a art. 90 pkt. 6 i art. 91 pkt. 8 tegoż kodeksu ????

kinicia tak z czystej ciekawości to od początku była ta pani czy jest "nowa"?

Ostatnia edycja:
Mysz doczytaj ze zrozumieniem, magiczne "za zgodą dyrektora" .

Vajla napisał:
Mysz doczytaj ze zrozumieniem, magiczne "za zgodą dyrektora" .

wzięłam to pod uwagę, umiem czytać, wychowawca to nie dyrektor to 1, 2 osadzony może się pofatygować sam do pana dyrektora z pominięciem wychowawcy...
sam art. 105a w pierwszym członie mówi o widzeniu trwającym 60min. z zastrzeżeniami...
a pytanie było w kontekście pani wychowawcy...
z takim podejściem to za chwilę przeczytam, że wstawiam kit pisząc, że ostatnio byłam na widzeniu przez 2 godz., bo art. 105a itd....a ani ja dziecko osadzonego ani żona - formalnie obca i powinnam mieć zgodę dyrektora, za każdym razem, a który od początku nie miał nic przeciwko, za to pan wychowawca miał...na szczęście już nie ma, bo się zmienił...

Ostatnia edycja:
mysz821130 napisał:
sam art. 105a w pierwszym członie mówi o widzeniu trwającym 60min. z zastrzeżeniami...

Wspomniany przez Ciebie artykuł mówi o wiele więcej, aniżeli piszesz - co więcej, drugi "człon" pominięty przez Ciebie, odpowiada na pytanie osobie pytającej.

nie jest nowa ale już nie jedno krotnie mieliśmy przez nią po górkę bo od 4 lat mamy łączone widzenia ale zdażało się że np nie było wpisane w księge widzeń miom że wniosek był podpisany to tylko przykład dla tego zapytałam się tu bo byłam zaskoczona że są jakieś zmiany w łączeniu widzeń a najlepsze jest to że podała ężąowi art 90 co ma jedno się do 2 ?????
W zakładzie karnym typu zamkniętego:
1) cele mieszkalne skazanych mogą być otwarte w porze dziennej przez określony czas, jeżeli względy bezpieczeństwa nie stoją temu na przeszkodzie,
2) skazani mogą być zatrudniani poza terenem zakładu karnego w pełnym systemie konwojowania,
3) zajęcia kulturalno-oświatowe i sportowe oraz nauczanie organizuje się w obrębie zakładu karnego,
4) ruch skazanych po terenie zakładu karnego odbywa się w sposób zorganizowany i pod dozorem,
5) skazani mogą korzystać z własnej bielizny i obuwia, a za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego - także z odzieży,
6) skazani mogą korzystać z dwóch widzeń w miesiącu, a za zgodą dyrektora zakładu karnego wykorzystać je jednorazowo,
7) widzenia skazanych podlegają nadzorowi administracji zakładu karnego; rozmowy skazanych w trakcie widzeń podlegają kontroli administracji zakładu karnego,
8) korespondencja skazanych podlega cenzurze administracji zakładu karnego, chyba że ustawa stanowi inaczej,
w punktcie 6 jest wyrażnie napisane że mogą skożystać z 2 widzeń jednorazowo to ja nie wiem w czym ona ma problem?

kinicia napisał:
w punktcie 6 jest wyrażnie napisane że mogą skożystać z 2 widzeń jednorazowo to ja nie wiem w czym ona ma problem?

Za zgodą dyrektora - masz zaćmę?
To, że przez 4 lata wyrażał zgodę nie oznacza, że coś nie uległo zmianie - na przykład przeorganizowano organizację sposobu udzielania widzeń, może wzrosła ilość skazanych z dodatkowymi widzeniami i nie ma obecnie technicznej możliwości, by widzenie trwało 2 lub 3 godziny?

a jeżeli coś uległo zmianie to poproszę o konkretyn art który mówi o tym ....... o przeorganizowaniu soposbu udzielania widzeń...............

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kinicia napisał:
....?a jeżeli coś uległo zmianie to poproszę o konkretyn art który mówi o tym ....... o przeorganizowaniu soposbu udzielania widzeń...............

Ok, teraz się ocenzuruję.
Cały czas rozmawiamy o konkretnym artykule. Którego treść raczyłaś łaskawie wkleić.
Zarządzanie jednostką penitencjarną to bardzo skomplikowana sprawa. I czasami to, co było możliwe kiedyś teraz nie jest możliwe. Dyrektor miał prawo wyrażać zgodę na łączenie widzeń - i cały czas miał prawo do niewyrażania takiej zgody.
Inaczej - zasadą ustawową jest odbywanie jednego widzenia w ciągu dnia. Łączenie ich to wyjątek.

P.S. - uwagi personalne proszę kierować poprzez system wiadomości prywatnych.

dobrze rozumiem że dyrektor zatwierdza takie wnioski ok i jeżeli mąż pisał prośbę o połączenie widzeń to powinien dostać odp od dyrektora ?czyż nie ?.......a wychowawczyni nawet nie chciała przyjąć tej prośby tylko odrazu powiedziała że są zmiany w łączeniu widzeń bez żadnego konkretnego uzasadnienia .......dla tego myślałam że ze względu na zmiany w kodeksie karnym wykonawczym jest też zmianka a propos łączenia widzeń ......
skoro mam z nią iść rozmawiać to chciałam wiedzieć co i jak....

guest_user napisał:
Wspomniany przez Ciebie artykuł mówi o wiele więcej, aniżeli piszesz - co więcej, drugi "człon" pominięty przez Ciebie, odpowiada na pytanie osobie pytającej.

byś raz poczytał do końca co napisałam a nie pisał, że coś pominęłam :mad:

Forg masz rację w 100%, ale dziewczynę może dziwić nagła zmiana zdania pana dyrektora? może.

Kinici cóż, jeśli faktycznie pani wychowawca rzuca wam kłody pod nogi to tylko współczuć...podobno panie czasem bywają gorsze od panów, nie wiem tylko dlaczego...

Ten temat nie dotyczy rozstrzygania kwestii, która z płci jest lepsza. macie ochotę podyskutować o płci funkcjonariuszy - załóżcie nowy temat (moderator)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A więc Mysz821130 już się dowiedziałam o co chodzi mianowicie chodziło o to że nie można łączyć widzenia stałego (normalnego,które przysługuje)z dodatkowym na dziecko można połączyć 2 normalne tzw stałe ale jak wychodziłam to rozmawiałam 1 z funkcjonariuszy zawsze jest miły i normalnie rozmawia i mówił że jak by naisał mąż prośbę do dyrektora to by nie było problemu ale sęk w tym wszystkim że taką prośbę musi poprzeć wychowawczyni więc chyba jedyne co zostaje to żebym sama bezpośrednio pisała do dyrektora wnioski :mad:Pozdrawiam CIĘ

witam
moj maz zostal ztrzymany we francji na podstawie ena. Teraz siedzi w wiezieniu czeka na wyrok sadu w sprawie deportacji. Czy ktos moglby mi powiedziec czy adwokat ma prawo widziec go -rozmawialam tel z adwokatem we francji i ten twierdzi ze pierwszy kontakt musi nastapic OD mojego meza-np list,wtedy adwokat moze zaczac dzialac. Cos mi sie to wszystko nie klei. Prosze dajci mi jakis pomysl i odpowiedz

Piszesz w temacie traktującym o widzeniach w polskich więzieniach. Nie francuskich.

ja mam takie pytanie czym rozni sie widzenie bezdozorowe od widzenia rodzinnego ?

a jest coś takiego jak widzenie rodzinne? bezdozorow oznacza w innym pomieszczeniu bez funcjonariusza jesteś tylko ty i twój luby

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót