Widzenia tymczasowo aresztowanego - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzień dobry. Po złożeniu wniosku o widzenie dostałam odpowiedź od Prokuratora, że mój wniosek pozostaje nie rozpoznany z powodu panującej pandemii i braku możliwości widzeń panujących w AŚ. Z wielu artykułów wprost wynika, że Prokurator powinien albo udzielić albo odmówić zgody na widzenie. Czy jest "dopuszczalne" pozostawienie wniosku bez rozpoznania?

No i powinien udzielić widzenia, które nie zostałoby zrealizowane z powodu pandemii. Ty byś tak składała prośbę co tydzień, on co tydzień by udzielał i przynajmniej nikt by się nie nudził.
Nie wiesz, że widzenia w wiezieniach nie są udzielane??

Witam. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że widzenia nie są realizowane w Aresztach ale pod koniec każdego miesiąca AŚ dotychczas przedłużał wstrzymanie widzeń na kolejny miesiąc - w przypadku zniesienia tego zakazu chciałabym mieć już pozwolenie od Prokuratora - z tego co się orientuję taka zgoda jest ważna przez miesiąc. Ale nie tego dotyczyło moje pytanie. Chodzi mi o czysto formalny aspekt czy Prokurator mógł pozostawić mój wniosek bez rozpoznania. Według mnie przepisy jasno określają, że wniosek powinien być rozpoznany albo pozytywnie albo negatywnie - stąd moje zdziwienie z otrzymania odpowiedzi od Prokuratora "bez rozpoznania"...

Owlbear napisał:
z tego co się orientuję taka zgoda jest ważna przez miesiąc.

A dlaczego ma być ważna przez miesiąc? Bywają ważne 7 dni, 14. Ba - nawet tylko w dniu wystawienia.
Ja osobiście nie będę brnął przez kodeks postępowania karnego bo uważam, że sprawa nie jest tego warta - teoretycznie należy wyrazić zgodę lub odmowę (ale może gdzieś logicznie podane są sytuacje, kiedy można pozostawić bez rozpatrzenia - np. areszt został uchylony to wniosek jest bezprzedmiotowy). Widzenia i tak nie są udzielane. A występowanie o zgodę pod koniec miesiąca bo może akurat widzenia zostaną przywrócone ... Teoretycznie nie jest to zabronione.
A w którym AŚ nie zawieszono widzeń na czas nieokreślony?

Jak uzasadnić, sprecyzować wniosek do prokuratora aby uzyskać więcej niż jedno widzenie w miesiącu do tymczasowo aresztowanego?

Powrót