Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Najlepiej czajnik o mocy nie przekraczającej 1000 W, gdyż w razie transportu osadzonego do innej jednostki, na mocniejszy czajnik może nie być udzielona zgoda.

Dzień dobry Paniom...
Czy to prawda, że od czerwca zmienia się coś w przepisach dotyczących ilosci widzeń w AŚ? Jeżeli ktoś coś wie - proszę o informację...

Podziękowania wielkie

I jeszcze jedno chciałam Was zapytać... Jeżeli przysługują dwa widzenia w miesiacu, to znaczy, że na oba mogą pójść dwie osoby? Czy jeśli pójdą raz dwie osoby - to limit wyczerpany?

Proszę nie pisać posta pod postem, jest funkcja "edytuj" - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ja ze sobą zabieram na widzenie czasem teściową czasem teścia plus dzieci. Był tymczasowo aresztowany. Zawsze możesz napisać do sądu w którym dostajesz pozwolenie na widzenie , że ze względu na coś tam......np dzieci , albo stan zdrowia psychicznego prosisz o trzecie widzenie. Ja w tamtym miesiącu dostałam.
sama babka w sekretariacie mi tak poradziła. trzeba wykorzystywać wszystkie możliwości :tuptup:

Tak Lauro-a, jest tymczasowo aresztowany. Czy po wyroku o widzenia jest łatwiej?
Zapomniałam - dziękuję Wam za pomoc.

Jeśli będzie miał status "skazanego", to owszem o widzenia już łatwiej. Bo nie trzeba już mieć pozwolenia od organu wykonawczego, tylko musisz widnieć na liście. I w zależności od grupy jaką dostanie, będzie mu przysługiwała odpowiednia liczba widzeń. O tym możesz już sobie poczytać, bo wielokrotnie o tym pisano :)

Jest dokładnie tak jak pisze JusticeEIN. A teraz to musisz widzenia załatwiać przez organ prowadzący-prokuraturę bądź Sąd. I ile razy w miesieacu bedziesz miala widzenie tez organy prowadzace decyduja Później po prawomocnym wyroku jest o "niebo" lepiej z widzeniami. Bo nie musisz sie nikogo prosić o nie.

zgoda na widzenie w sądzie

Mojego chłopaka niedawno papiery poszły już do sądu i czekamy na sprawę o wyrok. Ale teraz aby dostać zezwolenie na widzenie muszę iść do sądu. Wcześniej widzenia dostawałam od prokuratora ale tylko z Mamą tymczasowo aresztowanego ponieważ jestem niepełnoletnia. Czy teraz będą jakieś problemy z dostaniem zgody na widzenie poprzez sąd ?

RE: zgoda na widzenie w sądzie

Moim zdaniem nie. U nas w Sądzie bylo akurat łatwiej dostać zgodę niz w prokuraturze.

A czy w sądzie może być jakiś problem z tym, że jestem niepełnoletnia?

anulkaq napisał:
A czy w sądzie może być jakiś problem z tym, że jestem niepełnoletnia?

To zależy od wielu czynników. Najlepiej iść i zapytać bo nigdy nie wiesz czy przez telefon Ci coś powiedzą konkretnie a osobiście to inna rozmowa.

Wątek dotyczy tzw. Widzenia przy sposobności rozprawy lub posiedzenia - dla zainteresowanych:

Podstawa Prawna:

Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 23 lutego 2007 r. Regulamin urzędowania sądów powszechnych (Dz. U. 2007 nr 38 poz. 249)

§ 312. 1. Przewodniczący rozprawy lub posiedzenia może wydać zarządzenie o zgodzie na widzenie z tymczasowo aresztowanym w sądzie przy sposobności rozprawy lub posiedzenia. W zarządzeniu, którego odpis doręcza się dowódcy konwoju, wskazuje się miejsce oraz czas trwania widzenia, nie dłuższy niż 15 minut.

2. Zarządzenia, o którym mowa w ust. 1, nie wydaje się, jeżeli:

1) tymczasowo aresztowany nie pozostaje do dyspozycji sądu w danej sprawie;

2) tymczasowo aresztowany jest oskarżony o zbrodnię albo występek, o których mowa w art. 242 lub 243 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.14)), zwanej dalej "K.k.", bądź był za ten występek skazany;

3) zachodzi uzasadniona obawa, że tymczasowo aresztowany wykorzysta widzenie w celu utrudnienia postępowania karnego.

3. Zarządzenie, o którym mowa w ust. 1, może zawierać zgodę na doręczenie tymczasowo aresztowanemu doprowadzonemu do sądu żywności i papierosów, w ilości, która może być spożyta w czasie pobytu w sądzie i w drodze powrotnej do zakładu karnego lub aresztu śledczego.

Wniosek o w/w widzenie najlepiej złożyć kilka / kilkanaście dni przez wyznaczonym terminem rozprawy/posiedzenia w sekretariacie wydziału karnego danego Sądu, w którym ma się ona odbyć.

Powiedzcie mi proszę jeszcze, czy dziecko małoletnie muszę zgłosić prosząc o zgodę? Czy zostaje wpisane na dokumencie? Czy je poprostu zabieram ze sobą? I czy to jest jednoznaczne z dłuższym niż godzina widzeniem?

Jak i kogo powinnam poprosić o dłuższe widzenie przy okazji odiwedzin z dzieckiem?

A proszę AKTE powiedz mi czy do takiej prośby załączyć muszę aktualną zgodę na widzenie jednorazowe? Czy składam tę prośbę bez zgody? I czy przy rejestracji w dniu widzenia będą wiedzieli w okienku, że taką zgodę (ewentualna) od dyrektora aresztu mam?

Zgody załączać nie trzeba - dziewczyny pisały tu kiedyś, że prośbę o dłuższe widzenie składały nawet nie mając jeszcze zgody na widzenie:)
A co do tego czy będą wiedzieli, że jest zgoda na dłuższe widzenie - jeśli zostanie przyznana to będzie to odnotowane, z tym, że nie wiem czy już w okienku będą to wiedzieli, bo to zależy od jednostki gdzie przekazują takie informacje. Ja np. spotykam się głównie z tym, że w sali widzeń f-sz ma kartę widzeń, w której to jest wpisane, że osadzonemu przysługuje dłuższe widzenie i wtedy tam się zgłasza to, że się wykorzystuje to dłuższe widzenie, ale gdzieniegdzie jest też tak, że już w okienku trzeba zgłosić, że chce się mieć dłuższe widzenie więc być może u Ciebie już tam będą to wiedzieć.

Jeszcze tylko jedno Akte... Czy dyrektora proszę tylko o dłuższe widzenie? Czy też mogę prosić o dodatkowe? Czy o dodatkowe tylko i wyłącznie sąd, który daje mi jednorazowe?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót