Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
guest_user napisał:
A jak "żelazna kasa" osiągnie poziom przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników, to też potrącą tą kwotę?

Udzielając porady prawnej w wątku merytorycznym posługuj się przepisami.

to wówczas cała kwota wchodzi na konto, ponadto trzeba dodać że tylko ok.130 zł jest potrącane więc jeśli wpłacisz 500, 370 na zakupy a 130 na "zelazną"... więc połowa dotyczy kwoty przy wpłacie do wysokości 260zł...

Witajcie! Jestem tu od niedawna ponieważ dopiero co konto założyłam. Przeczytałam parę już tematów o które mi chodzi jednak nie dowiedziałam się to czego bym chciała. Mój chłopak siedzi od miesiąca już w AŚ - Białołęka i dostał sankcje na 3 miesiące. Chciałabym dostać pozwolenie na widzenie się z nim. Byłam u prokuratora lecz on stwierdził, że jeśli jestem dziewczyną to nie może podać mi pozwolenia dopiero za 2 tygodnie mi da czyli jak będzie prawie już 2 miesiąca. Stwierdził, że tylko rodzina może się z nim widzieć ale zlitował się nade mną i powiedział, że za 2 tyg mam przyjść i dostanę zgodę chociaż z tego się ucieszyłam. Mam 17 lat czyli jeszcze nie jestem pełnoletnia a 18 lat będę miała za 2 miesiące! Czy muszę mieć zgodę jakąś czy jak dostanę pozwolenie muszę jechać z osobą pełnoletnią czy ona musi wtedy również mieć zgodę żeby weszła ze mną? Niech ktoś powie jak to wygląda!! Jak już będę za 2 tyg u prokuratora to i tak popytam go ale może tutaj ktoś mi odpowie. Czytałam, że w art. którymś jest napisane, że do 15 roku życia musi wejść z osobą pełnoletnią ale bym chciała dostać więcej informacji może zna ktoś taką sytuację.... Czekam na odpowiedź.

Osoba do 15 roku życia może wejść na widzenie z osobą pełnoletnią.Natomiast Ty jeśli dostaniesz już zgodę możesz iść sama,musisz mieć ze sobą jakiś dokument potwierdzający tożsamość,jeśli nie masz dowodu to paszport czy legitymację szkolną. Ja też byłam w takiej sytuacji i myślę że nie powinno być problemu żebyś weszła sama jeśli już będziesz posiadać zgodę od prokuratora.

Ok, dziękuje za infromacje :) pocieszyłaś mnie tą wiadomością.

Mam pytanie jeszcze może ktoś ma osobę na Białołęce w Areszcie Śledczym i opowie mi trochę o tym.

Witam mam takie pytanie.otóż chciałabym wysłać prośbę do sądu o widzenie z moim narzeczonym.chciałabym się dowiedzieć jakie dane z dowodu mam wpisać?i jaki swój adres wpisać bo teraz gdzie indziej mieszkam a nie jestem zameldowana?i jak dowiem się czy dostałam widzenie?proszę o odpowiedź

Justyna28041990 wpisujesz numer seryjny dowodu. Myślę,że powinnaś podać adres zamieszkania bo np.odmowę widzenia przysyłają do domu.Mi wysyłali również zgodę na widzenie ponieważ miałam daleko.A dowiadywałam się dzwoniąc do prokuratury.

A mogę podać np tam gdzie teraz mieszkam a nie adres domowy bo w domu nie wiedzą nic że narzeczony jest aresztowany.tzn że zgodę na widzenie wysyłają?

Jeśli mieszkasz w tym samym mieście co prokuratura to obierzesz sobie sama widzenie,ale odmowne wysyłali mi mimo wszystko do domu (również w tym samym mieście).Możliwe,że nie będą Ci nic wysyłać.Chyba powinnaś podać tak jak masz w dowodzie.A najwyżej adres do korespondencji inny.

Nie wiem jak jest w tej prokuraturze,w której Ty się będziesz starać o widzenie.Napisałam jak było w moim przypadku. Zgodę możesz odebrać osobiście,natomiast nie wiem jak jest z odmową,czy tylko ustnie Cię powiadomią czy też na piśmie.Pójdź tam i zapytaj jak będziesz zostawiać podanie.

Przepraszam jeśli pytanie się powtórzy, ale czytając go nie znalazłam. Mojego ukochanego zabrali 5 dni temu. Chce jutro iść do prokuratury po zgodę na widzenie. Jestem jego dziewczyną i mam kilka pytań:
1. Czy to nie za wcześnie?
2. Czy wystarczy zapytać o zgodę czy trzeba przynieść jakieś podanie (jeśli tak jak ono ma wyglądać).
3. Jak wyglądać ma zgoda od rodziców? Wystarczy, że napiszą na kartce, jeśli tak to co mają napisać?
Dodam jeszcze, że idę tam z jego mamą. Czy w ogóle mam jakieś szanse że dostanę widzenie, nawet jak nie teraz to później? Nie jestem zamieszana w sprawę, a co więcej nic o niej nie wiem czy to coś ułatwi?
Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, z góry dziękuje

Uważam,że troche wcześnie,może się wstrzymaj jeszcze jakiś czas.
Musisz albo napisać podanie,albo wypełnić gotowy już wniosek (to zależy od prokuratury)-dowiesz się na miejscu.
O jaką zgodę od rodziców pytasz ? To,że nie jesteś zamieszana w sprawę zwiększa szanse na widzenie,jednak czasami jest tak że tylko rodzinie mogą przyznać.No ja z rodziny nie jestem i dostawałam,ale tak Cię tylko uświadamiam,żebyś się nie rozczarowała.
Trzymam kciuki :)

Bo z tego co mi wiadomo ponieważ jestem nieletnia także moi rodzice muszą wyrazić na to zgodę. DZiekuje za odpowiedź. Ale może warto spróbować pójść już teraz przynajmniej się postarać, po za tym patrzyłam trochę po wzorach i nie znam ja ani nikt z jego najbliższych aktu i sygnatury sprawy. Czy tam mi tych informacji udzielą?

kiikunia ja też byłam nieletnia i chodziłam sama,bez żadnej zgody.Do lat 15 możesz wejść na widzenie tylko z osobą pełnoletnią,powyżej 15 możesz wejść już sama. Jednak był tu na forum przypadek gdzie dziewczyna musiała mieć zgodę rodziców,tylko to był ZK,a nie AŚ.
W podaniu niekoniecznie musisz umieszczać sygnatury sprawy,jednak na pewno im to jakoś ułatwia zadanie jak jest podane.

Ostatnia edycja:
Aha no to 15 lat mam już dawno skończone więc dobrze, że z tym nie ma jeszcze więcej zamieszania. Mam nadzieję, że dadzą mi widzenie chociaż wątpię żeby dali je tak wcześnie, ale warto spróbować. I tak za 1 razem pojadę tam z jego mamą, a potem już będę przyjeżdżać tyle razy na ile tylko zezwoli mi prokuratura. I jeszcze pytanie: czy muszę za każdym razem tam latać po zgodę na kolejne widzenie?

Tak,za każdym razem musisz mieć oddzielną zgodę na widzenie.

No trudno, będę czekać. A długo po złożeniu wniosku się na taką zgodę czeka? I czy nie zaszkodzi mu gdy pójdę tam tak wcześnie? I jeszcze jedno: czy to że wejdę z jego mamą na widzenie nie zabierze mu jakiegoś widzenia? Możemy wejść w ogóle razem czy musimy oddzielnie?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót