Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
usazz napisał:
po co adresowac ? prosze spróbowac zalatwic to telefonicznie, w sekretariacie sa juz gotowe wnioski, tylko trzeba wypelnic dane. ale z tego co inni mowia to nie wszedzie tak jest

szczerze jak ja mam dzwonic do prokuratora to mnie skreca i dostaje rozstroju zoładka nie wiem czemu ten człowiek tak na mnie wpływa

mnie tak samo, ale czego sie nie robi dla widzonka ;) na dodatek ja mam kobiete za prokuroatora, jest mloda i w miare sympatyczna,nie robi problemow, widzenia zawsze daje, ale mimo wszytsko wolalabym miec do czynienia z mezczyzną, zawsze to inaczej :D

to chyba zalezy od osoby.jak jest ludzki to super gorzej jak nie.mnie kazal przyjsc za tydzien bo minie dokladni emiesiac i zobaczymy co mi powie...

ja tez po miesiacu dopiero dostalam, nawet nie prosilam wczesniej bo wiedzialam, ze nie dostane ...

ja tez dostałam po miesiacu przez plekse teraz bede sie starała o zgode na widzenie z dziecmi tylko nie wiem czy mi da podobno na poczatku daja przez plekse i bez dzieci maz jest w as ponad miesiac

ja dostalam od razu przy stoliku, ciesze sie z tego powodu bo przez plekse to tak smutno ... ostatnio czekajac na widzenie rozmawiałam z dziewczyną. opowiala, ze prokurator nie chce wystawic pozwolenia na widzenie z dziecmi, z kolei jak bylam na widzeniu to byly dzieci innych par, roznie to bywa i zalezy od organu dysponujacego ..

Tak informacyjnie odnośnie przedłużenia widzenia.
Przepis prawny:
§ 23. 1. Widzenie trwa 60 minut.
2. W uzasadnionych przypadkach dyrektor może indywidualnie zezwolić na przedłużenie czasu widzenia lub udzielenie tymczasowo aresztowanemu więcej niż jednego widzenia w tym samym dniu.
3. W widzeniu mogą uczestniczyć nie więcej niż dwie osoby pełnoletnie. Liczba osób niepełnoletnich posiadających wymaganą zgodę na widzenie nie podlega ograniczeniu, z tym że osoby do lat 15 mogą korzystać z widzeń tylko pod opieką osób pełnoletnich posiadających zgodę na widzenie.
4. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się w przypadku udzielenia tymczasowo aresztowanemu widzeń z osobami wymienionymi w art. 8 § 3 i art. 105 § 2 Kodeksu.

Przepis prawny:
Art 221 § 2. Nagrodami są:
zezwolenie na dłuższe widzenie
Art. 141. § 1. W wypadkach szczególnie uzasadnionych warunkami rodzinnymi lub osobistymi skazanego nagrody mogą być stosowane jako ulgi.
§ 2. Nie przyznaje się jako ulg nagród wymienionych w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8.
§ 3. Ulgi przyznaje dyrektor zakładu karnego lub osoba przez niego upoważniona na prośbę skazanego lub osoby najbliższej albo na wniosek przełożonego skazanego.

Akte napisał:
Dla mnie to takie trochę dziwne, bo czasami życie pokazuje, że zgoda na dłuższe widzenie jest, a nie ma zgody na samo widzenie więc tylko niepotrzebna strata czasu i sił na załatwianie tego..., ale rozumiem, że i tak się zdarza. A słuchaj, bo nie wiem czy czytałaś wcześniejsze posty, ale dyskusja z Forgiem zeszła na taki tor czy to przedłużenie widzenia to ulga z KKW czy to przedłużenie widzenia na podstawie regulaminu wykonywania TA. Jakim artykułem się podpierałaś?
U nas było tak, że ja byłam pewna tego, że dostanę widzenie. Jak tylko zatrzymali Mirka rozmawiałam z prokuratorem i umówiłam się na konkretny termin kiedy mogę starać się o widzenie. W późniejszym czasie również wiedziałam, że uzyskam widzenie, dlatego mogłam spokojnie pisać jeszcze przed dostaniem zgody.
Inna sprawa jest taka, że dłuższe widzenie można sobie wykorzystać i za miesiąc ;)
Nie podpierałam się żadnymi artykułami. Nie jestem tego zwolenniczką. Wolę prośby pisane własnymi słowami. Jeżeli miałabym to podpierać art. to zarówno ulga, jak i przedłużenie widzenia na podst regulaminu wydaje mi się dobra. Bo ulgi, to też mogą być dłuższe widzenia. Na moje oko, to oboje macie rację, choć w tym wypadku bardziej odpowiedni przepis jest z regulaminu

Zamotałam, ale wiecie o co chodzi ;)

Wszystko wiem o co chodzi:) i dobrze, że przeniosłaś rozmowę z wolnego. Tak myślałam, że byłaś pewna widzenia. Ja też nie jestem zwolenniczką wymieniania artykułów w przeróżnych prośbach, ale tak ogólnie chodziło mi o Twoje spojrzenie - czy regulamin czy KKW.

W maju do art 217 kkw po § 1 będą dodane § 1a-1f w brzmieniu:
Przepis prawny:
§ 1a. Tymczasowo aresztowany, z zastrzeżeniem § 1b, ma prawo do co najmniej jednego widzenia w miesiącu z osobą należącą do kręgu osób najbliższych. § 1b. Odmowa wyrażenia zgody na widzenie, o którym mowa w § 1a, może nastąpić wyłącznie wtedy, gdy zachodzi uzasadniona obawa, że widzenie zostanie wykorzystane:
1) w celu bezprawnego utrudnienia postępowania karnego,
2) do popełnienia przestępstwa, w szczególności podżegania do przestępstwa.
§ 1c. Na zarządzenie o odmowie wyrażenia zgody na widzenie tymczasowo aresztowanego z osobą najbliższą, tymczasowo aresztowanemu oraz ubiegającej się o widzenie osobie dla niego najbliższej przysługuje zażalenie do sądu, do którego dyspozycji pozostaje tymczasowo aresztowany. Zażalenie na zarządzenie prokuratora rozpoznaje prokurator nadrzędny.
§ 1d. W razie utrzymania w mocy zaskarżonego zarządzenia o odmowie wyrażenia zgody na widzenie, wniesienie zażalenia na zarządzenie o odmowie wyrażenia zgody na widzenie tymczasowo aresztowanego z tą samą osobą, wydane w ciągu trzech miesięcy od wydania utrzymanego w mocy zarządzenia, jest niedopuszczalne.
§ 1e. Małoletni może uzyskać zgodę na widzenie z tymczasowo aresztowanym na wniosek przedstawiciela ustawowego.
§ 1f. Małoletni do lat 15 korzysta z widzenia z tymczasowo aresztowanym pod opieką pozostającego na wolności przedstawiciela ustawowego lub pełnoletniej osoby najbliższej, a w razie gdy uprawniony do opieki nad małoletnim podczas widzenia nie uzyskał zgody na widzenie, nie chce lub nie może z niego skorzystać - pod opieką funkcjonariusza lub pracownika aresztu śledczego wyznaczonego przez dyrektora aresztu śledczego.

co do tego artykulu co podala barbie czy to nie jest tak ze nawet jezeli nic nie zostanie niewykorzystane jak oni sie poodpieroja obawa matactw itp to dla nich i tak jest taka obawa i niedadza tego widzenia.

Awef myślę, że będą częściej dawać widzenia, bo razem z tym przepisem wchodzi coś takiego, że jeśli organ odmawia widzenia musi się z tego wytłumaczyć:)
Barbie - przepis ten wchodzi w czerwcu - nie w maju.

Różnie - już było pisane, że niestety nic tego nie reguluje i wszystko zależy od organu dysponującego, tak samo od prokuratora jak i od sędziego.

No bo ta ustawa wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od daty ogłoszenia, a ustawę tę ogłoszono dopiero w grudniu, mimo, że wydano ją w listopadzie i to pewnie stąd to zamotanie co do terminu obowiązywania owych zmian. Dokładnie będzie to 8 czerwca - zatem wszyscy czekamy na ten dzień:)

Witam
Orientuje się ktoś czy można napisać prośbę do Dyrektora Aresztu o przedłużenie widzenia i jak przykładowo uzasadnić wniosek? Ustawowo przysługuje tylko jedno widzenie w miesiącu?
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.

kreolka7 napisał:
Ustawowo przysługuje tylko jedno widzenie w miesiącu?

Ustawowo nie określono ilości widzeń dla tymczasowo aresztowanego. Albo inaczej - określono ale przepis jeszcze nie obowiązuje.

Poza tym proszę sobie poczytać ten temat.

kreolka ja pisałam o silnej więzi emocjonalnej i odległości, mam ponad 500 km w jedną stronę. Czekam na odpowiedz.

Właśnie rozmawiałam z prokuratorem, napisałam na prawdę dobre uzasadnienie dla 2 widzeń w miesiącu, ale on się upiera że przysługuje mi jedno w miesiącu. Jak grochem o ścianę.

forg napisał:
Albo inaczej - określono ale przepis jeszcze nie obowiązuje.
W sumie nie określono konkretnie. Określono, że przysługuje co najmniej 1 widzenie w miesiącu - więc może być i więcej. Ale ta ustawa, jak było pisane wcześniej wejdzie w życie w czerwcu.
Poza tym niektóre przepisy odnośnie skazanych w ZK typu zamkniętego, dotyczą też tymczasowo aresztowanych, więc moim zdaniem powinno być 2 widzenia + jedno na dziecko

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót