Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
O kurcze!! To nie wiedziałam... Z tego co słyszałam od paru osób/znajomych, którzy jeżdżą do AŚ czy ZK nie spotkałam się, żeby nie można było zrobić zakupów, ale ja wiecznie niedoinformowana jestem;p

forg napisał:
Organ ma obowiązek określić ważność zarządzenia o zgodzie. I jest to nawet nawet dość logiczny obowiązek.
Może i jest to logiczny obowiązek, ale jednak niejednokrotnie organy nie określają terminu ważności zgody... Ja np. na zgodzie terminu nie miałam, ale było dla mnie oczywiste to, że pierwszy dzień widzeń jaki wypadnie w kalendarzu jest mój:)

Akte napisał:
ale jednak niejednokrotnie organy nie określają terminu ważności zgody...

I zdarzyć się może, ze posiadacz (-ka) takiego zarządzenia odejdzie z kwitkiem od bram jednostki. Z uwagi na niekompletność "dokumentu".
Organy nie są wszechwładne i ich też obowiązują przepisy. A że niektórzy mają je gdzieś ... ?

ja miałam kiedys taka sytauacje, ze referent w sądzie źle wpisał jedna cyferkę z dowodu na takiej zgodzie na widzenie. pojechałam z ta zgoda do zk, dałam dowod a funkcjonariusz mi mowie ze jest inny nr dowodu. ja na to ze niemozliwe itp. na cale szczescie dla mnie, znał mnie i weszłam bez problemu. natomiast gdy bylam odebrac nastepna zgode to przedstawiłam ta sytuacje tej Pani, ktora wypisywala zgode i ona stwierdziala ze jezeli z sw maja jakos niepewnosc lub jest jakis blad to maja prawo zadzwonic do sadu i beda wszytko wiedziec czy jest taka zgoda itp. ale co by było gdyby funkcjonariusz mnie nie znał??pewnie kazał by poprawic zgode w sadzie i odesłał z kwitkiem od bram jednostki.

Z tym co piszesz Laura o dowodzie akurat się zgadzam, ale termin ważności zgody to dla mnie co innego.

Akte napisał:
Ale gdzie jest ten przepis mówiący o tym,

Choćby tu: "Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 23 lutego 2007 roku w sprawie regulaminu urzędowania sądów powszechnych" (użyj Akte wyszukiwarki w tekście bo się zaczytasz "na śmierć"). Również Kodeks postępowania karnego.
Ciekaw byłem czy nasz znajomy z sądu wtrąci się do dyskusji, ale ... pewnie nie zauważył :-)

Wystarczy, że zabraknie stopnia pokrewieństwa i ... zarządzenie jest nieważne.

forg napisał:
Ciekaw byłem czy nasz znajomy z sądu wtrąci się do dyskusji, ale ... Pewnie nie zauważył :-)

§ 311.2 pkt 4 w/w rozporządzenia :)
2. Zarządzenie o zgodzie na widzenie, oprócz danych wymienionych w art. 94 k.p.k., powinno zawierać w szczególności:
1) imię i nazwisko oraz adres osoby odwiedzającej;
2) numer dokumentu tożsamości;
3) wskazanie stopnia pokrewieństwa z aresztowanym;
4) termin jego ważności;
5) określenie sposobu kontaktu z tymczasowo aresztowanym w trakcie widzenia;
6) czytelny podpis sędziego, ponadto powinno być opatrzone okrągłą pieczęcią sądu.

PS: Ale dotyczy to tylko osób TA, wobec których rozpoczął się przewód sądowy, w pozostałych przypadkach regulują to inne przepisy.

Ostatnia edycja:
communication napisał:
PS: Ale dotyczy to tylko osób TA, wobec których rozpoczął się przewód sądowy, w pozostałych przypadkach regulują to inne przepisy.
Mam rozumieć, że zgód wydawanych przez prokuraturę ten przepis nie dotyczy?

chyba nie. u mnie nie było stopnia pokrewieństwa i terminu jego ważności.

Laura - u mnie nawet w sądzie tego nie było:) Tylko tak pytałam, bo wyszliśmy od pytania Jutki, które dotyczyło zgody od prokuratury, a Forg przytoczył mi rozporządzenie dot. sądów:)
Dla mnie przede wszystkim istotne są tu słowa: "powinna zwierać", a nie "musi zawierać":)

Akte napisał:
Mam rozumieć, że zgód wydawanych przez prokuraturę ten przepis nie dotyczy?

tak, gdyż "Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 23 lutego 2007 roku w sprawie regulaminu urzędowania sądów powszechnych" dotyczy zasad postępowania administracji Sądowej, a nie prokuratury.

TA pozostaje do dyspozycji Sądu w czasie trwania przewodu sądowego (po wniesienu aktu oskarżenia przez prokuraturę)

Comm... - to wszystko to tylko moje droczenie się z Forgiem, bo przecież wiem, że to rozporządzenie dotyczy tylko sądów:)
I w ogóle chciałam przypomnieć Forgowi, że pytanie wyjściowe brzmiało:
jutkaaa napisał:
Mam pytanie ile wazne jest widzenie od prokuratora??
Na co odpisałam:
Akte napisał:
Nie ma żadnego art., który by mówił o tym jak długą ważność ma zgoda na widzenie.
I ta odpowiedź była w pełni właściwa, ponieważ żaden artykuł nie mówi, że zgoda na widzenie jest ważna 10 dni, 19 dni czy też 120 dni:) tylko co najwyżej, że organ może określić termin ważności - co też w swojej odpowiedzi napisałam:
Akte napisał:
A jeśli masz jakieś wątpliwości to najlepiej zapytaj prokuratora, ale gdyby chciał dać jakieś obostrzenie w postaci terminu ważności zgody to by Cię o tym na pewno poinformował.
:)

Akte napisał:
bo przecież wiem, że to rozporządzenie dotyczy tylko sądów:)

To rozporządzenie owszem...

ale

Art. 94. § 2. kpk
oraz § 156. 2 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 27 sierpnia 2007 r. Regulamin wewnętrznego urzędowania powszechnych jednostek organizacyjnych prokuratury (Dz. U. z dnia 18 września 2007 r.)

mówi że:

§ 156. 1. Prokurator udziela zgody na widzenie z tymczasowo aresztowanym w drodze zarządzenia. O odmowie udzielenia zezwolenia na widzenie zawiadamia się osobę ubiegającą się o widzenie.

2. Zarządzenie o zgodzie na widzenie, poza danymi określonymi w art. 94 kpk, powinno zawierać:

1) imię i nazwisko oraz adres osoby odwiedzającej;
2) numer dokumentu tożsamości;
3) termin jego ważności;
4) wskazanie stopnia pokrewieństwa z tymczasowo aresztowanym;
5) określenie sposobu kontaktu z tymczasowo aresztowanym w trakcie widzenia;
6) podpis prokuratora.

Art. 94. § 1. kpk Postanowienie powinno zawierać:

1) oznaczenie organu oraz osoby lub osób, wydających postanowienie,
2) datę wydania postanowienia,
3) wskazanie sprawy oraz kwestii, której postanowienie dotyczy,
4) rozstrzygnięcie z podaniem podstawy prawnej,
5) uzasadnienie, chyba że ustawa zwalnia od tego wymagania.

§ 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do zarządzeń.

Ostatnia edycja:
Wiesz Comm... - naprawdę można się domyślić, że do Rozporządzenia, które wskazał Forg istnieje adekwatne dot. prokuratury, ale i to nadal nie zmienia faktu, że żaden artykuł nie mówi jak długą ważność ma zgoda:) I szczerze mówiąc nigdy nie widziałam, żeby ktoś z SW robił problem z widzeniem, jeśli na zgodzie nie ma wskazanego terminu jej ważności, ale wiem, że Forg może zaraz napisać, że zawsze ktoś ten problem zrobić może:)

Akte napisał:
I szczerze mówiąc nigdy nie widziałam, żeby ktoś z SW robił problem z widzeniem,

A ja widziałem. Raz napisałem, że zarządzenie o zgodzie musi być kompletnym dokumentem (według stosownych przepisów) - kto pomyśli ten wyciągnie z tego wnioski i po odebraniu dokumentu sprawdzi sobie, czy jest właściwie sporządzony. By nie odbić się od bramy aresztu.

Na pytanie: "jak długą ważność ma zgoda" odpowiedź brzmi: "tak długą jak określi to organ".

Witam wszystkich. Prosze pomozcie mi jak mam uzyskac widzenie z tymczasowo aresztowanym. Powiem tak, jestem na etapie dwoch odmów pani asesor z lubania, ojciec mojego dziecka zostal aresztowany 5 tyg temu, niedoszla pani prokurator wciaz utrzymuje, ze nie moze on kontaktowac sie z nikim z zewnatrz. Dodam, ze nie jestem swiadkiem w sprawie i jako jedyna jestem wpisana na liste odwiedzajacych. Czy mam skierować prośbe na piśmie do p. prokurator? Czy może udac sie do jej przełozonego i tam próbowac uzyskac owe widzenie?

Nastka30 napisał:
niedoszla pani prokurator wciaz utrzymuje, ze nie moze on kontaktowac sie z nikim z zewnatrz.

Skoro tak twierdzi to jak chcesz udowodnić, że jednak może?? Czasami dla dobra prowadzonego postępowania wykluczony jest jakikolwiek kontakt z osobami "z wolności".

Ok, rozumiem, czyli prosba o widzenie choćby przez tzw. pleksę również, podejrzewam, spotka sie z odmową p. prokurator?

Jeszcze tak rozmyślam, czy może można by było, fakt rozłąki z dzieckiem wykorzystać w tych staraniach o widzenie; dodam, że córeczka w bieżacym miesiącu będzie kończyła roczek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót