Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dokładnie tak jak pisze forg ,mi wytłumaczono dlaczego -w tym czasie (1 miesiącu) były prowadzone przesłuchania oskarżonych ,świadków ,no i poszkodowanego,przecież ja jako najbliższa osoba w moim przypadku dwóch oskarżonych mogłam im coś przekazac wiem ze ciężko jest sie z tym pogodzić ale dla dobra sprawy warto poczekac z początku tez chciałam sie widziec w dzień po zatrzymaniu bo to chyba normalny odruch ale nie mogłam

forg napisał:
Nie humor tylko dobro prowadzonego postępowania

Prawdą jest fakt, że często prokuratorzy zasłaniając się "dobrem postępowania" grubo przesadzają.

Zauważył to jakiś czas temu Rzecznik Praw Obywatelskich i poprzez swoją skargę do TK (o niezgodność konstytucyjną ustawy w związku z brakiem możliwości odwołania od decyzji prokuratora) ...

Źródło: http://www.rpo.gov.pl/pliki/1168954735.pdf

...doprowadził do korzystnych dla aresztowanych dla zmian w kpk i kkw.

Źródło: http://www.trybunal.gov.pl/OTK/teksty/otkpdf/2009/K_01_07.pdf

forg napisał:
Nie humor tylko dobro prowadzonego postępowania.

oj troszke sie myslisz forg, niestety bardzo czesto "humor" prokuratora decyduje o tym czy dostanie sie widzenie czy nie, zalwazylam rowniez takei zjawisko ze szybciej i czesciej widzenia otrzymuja aresztowani ktorzy decyduja sie na wspolprace z prokuratorem a ci ktorzy tego odmawiaja sa traktowani inaczej wiec smiem zaryzykowac jednak stwierdzenie ze nie chodzi tu tak do konca o dobro prowadzonego postepowania.

forg napisał:
Nie humor tylko dobro prowadzonego postępowania.

Ja tez jestem zdania ze dobro postepowania szczerze to zazwyczaj nie ma wiele do rzeczy. Zalezy oczywiscie na jakiego prokuratora sie trafi, tym bardziej ze niektorych ludzi aresztuje sie za powazne przestepstwa a innych za błachostki, dlatego tez te zgody nie sa adekwatne do realiow. Np. ja spotkalam sie z kobieta ktora po tygodniu dostala widzenie ze swoim lubym a byla dodatkowo swiadkiem w jego sprawie i powiedziala mi ze trafila na wporzadku prokurator, ktora nie robila problemow. A moj prokurator nawet nie raczyl spojrzec do akt zeby sprawdzic za co wogole zostal wydany TA. I to jest wlasnie najgorsze w naszym kraju, jak ktos sie dorwie do jakiegos stanowiska to ostatnie krople czlowieczenstwa w nim zanikaja i traktuje sie ludzi gorzej, gdyz w danym momencie czuja ze moga sobie porzadzic czyims zyciem gdyz od nich jest cos zalezne. Nie wiem czemu w 21 wieku my nadal tkwimy w ustroju z PRLu.

Witam Was.
Odnośnie pozwolenia na widzenie mogę powiedziec z własnego doświadczenia.
Nigdy nie sądziłam ze będe musiała odwiedzac kogokolwiek w areszcie, a tym bardziej własną mamę! Ale tak się własnie stało. Zostala osadzona w środę (dzisiaj jest piątek), ja byłam dzisiaj u sędziego i od razu dostałam zgodę na widzenie. Gdzies we wcześniejszych wątkach pojawiła się informacja, że dopiero po 2-3 miesiącach można takie pozwolenie dostac ale jak widac na moim przykladzie dostalam je po 2 dniach od osadzenia w areszcie.

2 dni po zatrzymaniu i dostałaś widzenie od sędziego a nie prokuratora???

Dokładnie tak, bo sprawa już się toczy w sądzie. Rozpoczęła się dawno temu, ale została zawieszona. Mamę zatrzymali w poniedziałek,do środy tułali ją po komisariatach róznych bo w AŚ nie było miejsca i w środę ją osadzili. W czwartek jeszcze dzwoniłam do sądu czy już dostali wiadomośc o osadzeniu, i dzisiaj pojechałam z wnioskiem o widzenie. Sędzie nie miał casu odrazu rozpatrzyc wniosku, ale dzwonilam pare godzin pozniej i panie w sekretariacie powiedzialy ze jest zgoda na widzenie przy stoliku.

chiflada, bo to wszystko zależy od dobrej woli sędziego bądź prokuratora. Nie każdy ma tyle szczęścia co Ty. Czasami dziewczyny miesiącami walczą na zgodę na widzenie...
Jeśli nie ma przeciwwskazań, organ dysponujący może tak jak Tobie dać widzenie po 2 dniach, ale zazwyczaj pierwsze widzenie dostanie się po 2 tyg.
Ale czasami nie można dostać widzenia pół roku, rok...

Dzwoniłam do AŚ jak wyglądają godziny odwiedzin - powiedzieli ze między 7 - 12 mam przyjśc i sie zarejestrowac. Nie spodziewalam sie takich procedur.
Czy termin oni nadają i trzeba mu się podporządkowac ?

chiflada napisał:
Czy termin oni nadają i trzeba mu się podporządkowac ?

Możesz się nie podporządkować. I wtedy nie wejdziesz na widzenie.
Termin to jest nic. Możesz być poddana kontroli. Mniej lub bardziej szczegółowej. Możesz się nie zgodzić. I też nie wejdziesz.
Generalnie wizyta w areszcie to nie wyprawa na zakupy do galerii ...

Czy już na 1 widzenie można zaniesc jakąs paczkę? Ubrania, środki higieniczne? Talonu żadnego nie mam, nie miałam okazji dostac bo to będzie 1 widzenie.

chiflada napisał:
Czy już na 1 widzenie można zaniesc jakąs paczkę? Ubrania, środki higieniczne? Talonu żadnego nie mam, nie miałam okazji dostac bo to będzie 1 widzenie.

A jak sie dostanie talon na pierwszym widzeniu, to czy jest mozliwosc aby po wyjsciu z aresztu majac juz awaryjnie przygotowane rzeczy zostawic je na bramie wraz z talonem, czy np. w weekendy jak sa widzenia nie przyjmuja?

mm1929 możesz dać paczkę po widzeniu jeśli dostaniesz talon tylko skąd będziesz wiedziała co masz zabrać?

izuniaem na 100% to moge nie trafic ale juz dawno mam odlozone rzeczy typu klapki, skarpetki, dres, koszulki ,bluza i bielizna ktore chce mojemu dać i wpakuje to sobie w wiekszej ilosci do auta i jakbym dostala ten talon to odrazu bym to zostawila zeby nie musial juz dluzej czekac na swoje rzeczy.

.... mm1929 pamiętaj żeby mieć na te rzeczy karton.... nie przyjmą w torbie podróżnej....

A powiedzcie mi tylko czy ten karton ma byc zaklejony, czy otwarty?

Otwarty jeśli dajesz do ich rąk osobiście, sprawdzą przy Tobie zawartość i zakleją :)

dostałam pozwolenie na 1 widzenie, w AŚ w Gdańsku.
Wiem, że trzeba się zarejestrowac.
Chciałam zapytac jak to wygląda w praktyce. Czy rejestrują na ten sam dzień?
Czy jest możliwośc wyboru innego dnia?
Czy jesli pojde o 7 rano, bo od wtedy zaczyna się rejestracja to mam szanse na ranne widzenie ?
Dziękuje za odpowiedz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót